Utfodringsanvisningar

Få hästägare är experter på foder. Har man ingen att få hjälp av, börjar man kanske fodra efter olika utfodringsanvisningar. Står det att en 2-åring i träning ska ha 3-4 kg kraftfoder och 6-7 kg hö, finns det de hästägare som föjler råden blint, oavsett hur hästen påverkas. Vad vet dom, det kanske ska vara så?

Nej, istället är utfodringsanvisningarna bara riktlinjer. Allt måste anpassas efter individen: hur hårt den tränar, temperatur i stallet, om den är lättfödd etc. Dessutom är det viktigt att analysera höet. Kanske det är såpass bra att man kan öka på mängden hö och minska mängden kraftfoder?

Hästen är ju trots allt en gräsätare, utformad för att äta, just det, gräs. Varför då ge den för mycket av den onaturliga och i värsta fall framkalla sjukdomar?


Veledas foderstat för tillfället
Morgon:         1 kg Krafft Groov 90
                      ca 2 stora nävar blöt betfor
                      Morötter
                      2,5 kg Hösilage
Eftermiddag: 1 kg Krafft Groov 90
                      ca 2 stora nävar blöt betfor
                      Morötter
                      2,5 kg Hösilage
Kväll:             1 kg Krafft Groov 90
                      ca 2 stora nävar blöt betfor
                      Morötter
                      4 kg Hösilage

Totalt            3 kg Kraftfoder
                     9 kg Hösilage
                      ca 6 stora nävar blöt betfor (0,4 kg torr?)
                      Morötter

Dagens ridpass

Dressyrlektion på Velle för Eva P.

Gick kanon! Red på 4-kanten och la volter vid E och B i skritt och trav. Att bara rida på en volt är för jobbigt och kvävande för en så pass omusklad häst. Galoppvolterna var ganska små, ca 10 m, för att jag skulle få upp henne på yttersidan och verkligen rida henne runt. Det gick i slutändan riktigt bra!

Red även lite skänkelvikning och gjorde några galoppombyten (var menat att bli ett, men blev tre istället).

Update: Veleda är inte outbildad som det först stor, bara omusklad

Veckans planering



Lite på ett ungefär vad vi ska rida denna veckan

Måndag: Dressyrlektion
Tisdag: Hopplektionlektion
Onsdag: Skritta ut
Torsdag: Vila
Fredag: Till sadelmakaren och prova sadel
Lördag: Rida ut och Klättra
Söndag: Lättare dressyr

Update: lite ändrat i veckoplaneringen


Helgens stalltjänst är över

Sådär. Då var helgens stalltjänst på Flyinge över. Vi har 2 dagar/år, då vi har arbetsplatsförlagd utbildning, APU. 1 trea, 2 ettor/tvåor och en vuxen sköter då hela stallet, mockar, mäter mat, rider och allt som hör till.

Den här gången hade vi varken många eller tidskrävande extrauppgifter. Vi skulle skruva väggar, krubbor, vattenkoppar och saltstenshållare, kompletera ryktpåsar, longera HS och Candide samt väga och tempa alla hästar.. Hoppas jag inte glömt något nu.

Men nu ska jag till stallet :)

Dagens ridpass


Alltså, jag måste fotta lite ridbilder. Eller, någon annan får fotta när jag rider..

Idag var det första passet på Velle hemma på Agelund. Red mest på volten och bytte varv lite då och då för att få en liksidig häst. Det blev inte så mycket galopp, utan idag fokuserade jag mest på att få skritten och traven funka bra.

Jäklar, säger jag bara, den häst hästen har humör!

Stundvis gick hon runt och var skitarg. Jag ställde ju en massa kvar på henne! När hon kastade med huvudet, höll jag i, drev på och tog en massa ställande tygeltag. Då gav hon med sig och var stundvis riktigt fin! Det var i alla fall roligt roligt att rida!

Agneta på stallet hjälpte till och gav en massa bra tips, lite som en lektion alltså. Jag tackar och bockar för det :)

Nu kommer jag börja veckoplanera

Jag har en liten bok, en kalender, där jag varje vecka planerar vad jag ska rida. Jag för även in hur mina ridpass har gått, om hästen verkar annorlunda, eventuella sår etc.

Så om ni inte protesterar högljutt kommer jag dela med mig av veckoplaneringen här på bloggen.

Med en veckoplanering blir allting mycket seriösare - man får med alla pass man tänkt träna, man kan gå tillbaka och se hur hästen reagerat efter olika träningspass (är hästen jättetrött efter ett styrkepass behöver man inte rida hård dressyr dagen efter, utan kan planera in det en annan dag istället) etc.

Velles planering resterande v. 39
Fredag: Dressyr - lära känna varrandra mer
Lördag: Rida ut/dressyr - beror på om vi hittar någon att rida ut med
Söndag: Rida ut/dressyr - beror på om vi hittar någon att rida ut med

Första dagen med Velle

Vad härligt det var att vara tillbaka på stallet igen! Idag försökte jag ta reda på lite hur Velle är, personlighet, boxvanor etc.

Hon var väldigt lättmockad - alla skitar låg på rad längst bak i boxen. All mat var uppäten, dock vet jag inte hur mycket hon har druckit. Hon har ju vattenkopp, och i den kan man inget se. I hagen hade hon inte rört vattnet. Så jag hängde in en spann i boxen, så får jag se imorgon om hon har druckit. (Hästar dricker ju hellre ur hink än vattenkopp.)

Jag provade ut lite utrustning idag. Ett fleecetäcke jag köpt för en 20a och lagat satt bra. Det var storlek 145, så de närmsta dagarna ska jag och mamma köra och köpa lite regntäckeen etc. Sadlen funkar att rida på, men vi ska till sadelmakaren nästa vecka och prova ut den ordentligt. Baltazars bett var för litet, hon behöver ca 1 cm större. Det ska också inhandlas inom kort.

Pga bettgrejen kunde jag tyvärr inte rida idag.  Istället släppte jag Velle lite i ridhuset. Hon for omkring på det något hala underlaget och höll inte balansen särskilt bra. Jag fick fånga in henne igen och leda runt istället. Jag lär ju ha en pigg häst imorgon.

I övrigt är Veleda ganska kaxig och bestämd. Hon surar mot boxgrannarna - de ska minsann inte få sno hennes mat! Och på tal om mat,  hon älskar allt som man kan och inte kan äta och är lite lätt stressad. Hästar är ju vanedjur och bytar de stall så stvärt bryts ju deras gamla vanor och det tar lite tid innan de kommer in i de nya. Alla hästar som kommer till Agelund brukar lugna ned sig något och bli trygga, mest troligt på grund av våra fasta rutiner.


Prinsessan Madeleine kommer till Flyinge!

Den 4 november arrangerar Flyinge en unik galashow. Toppryttare som Kyra Kyrklund, Jan Brink, Andreas Helgstrand kommer närvara, och likaså prinsessan Madeleine. 200 biljetter kommer säljar (500 kr st) och har vi lite tur får vi elever biljetter.. Man kan ju drömma...

Det är i alla fall ganska häftigt!


Låt hästen dela med sig - använd shampoot själv

Sarah Jessica Parker, känd från Sex and the City, är inte den enda i hollywood som väljer bort shampoo tillverkat för människor. Istället satsar de på hästshampoo, som är minskt sagt lika bra.

Mane 'n Tail är Sarah Jessica Perkers nya favorit. Det gör inte bara håret blankt och friskt, det verkar även göra det tjockare. En del upplever det som att shampoot gör att håret växer snabbare, vilket beror på att shampoot skyddar och stärker håret, så att färre toppar klyvs. Ett helare hår ser definitivt längre ut är ett slitet.

Hästshampoon är ofta väldigt milda och innehåller inga konstiga allergiframkallande ämnen. Vi hästmänniskor kan ju inte acceptera att något skulle hända vår lilla älskling. Så du som inte tål allt på människomarknaden kan lugnt investera i ett hästshampoo utan att oroa dig för utslag i hela hårbottnen.

Hästshampoo är förutom rengörande även väldigt mjukgörande och packade med återfuktning. De är ofta proteinberikade, vilket stärker ens hårstrån. Med naturliga oljer ger de även näring åt håret och hårbottnen. Hästshampoona skyddar även håret bra för sol och vind.

Slutsats: Köp dubbla flaskor shampoo - en till hästen och en till dig själv.


Jippie!!



Nu har försäkringsbolaget gått med på att försäkra Veleda (nej, jag vet inte vilket), så imorgon, onsdag, hämtar vi henne mest troligt.

Dagens hemsidetips

Ni kan väl inte ha missat Youtube? Att en så stor filmsida kan ge så mycket i hästsporten.. Söker man lite kan man hitta massor av roliga videor på folk som ramlar av. Eller varför inte titta på din hästs släkting? Eller din idol hoppandes 170 cm perfekt eller en häpnandsväckande dressyrhäst?

Listan kan göras lång...

Ett tips är att söka på engelska, man får upp fler träffar då.

http://www.youtube.com



Baltazar har det bra!


Film på Veleda


Ny design

Ja, ni har nog märkt den nya designen. Dock är bakgrunden bara på prov, förmodligen kommer den ändras :)

Tygelhjälper

Det finns 7 sorters tygelhjälper:
¤ Förhållning
¤ Eftergift
¤ Mothållande/reglerande
¤ Ställande
¤ Ledande
¤ Uppresande
¤ Understödjande

I detta inlägget tänkte jag ta upp Uppresande och Understödjande.

I ett uppresande tygeltag tar man hander upp och framåt. Det används tillsammans med en stark framåtdrivande skänkel när hästen går bakom lodplanet. Det är viktigt att vara noga med att det ej är du som orsakat att hästen går fel.



Understödjande tygeltag förstärker ena sidans skänkel. Det tas mot samma sidan höft, som den skänkel man vill förstärka är på. För att fungera kräver det en väl inramad yttersida. Används i sidvärtes rörelser och i framdelsvändningar.

Vilken bakgrundsfärg?

Jag tänkte fixa bloggen lite höstfin. Helt ärligt har jag tröttnat på den skrikiga på bakgrunden. Eftersom ni läsare också ska trivas med utseendet på bloggen, tänkte jag låta er rösta.

Det är viktigt att bakgrunden passar bra ihop med lime- och turkosnyansen jag ritat med på bilden.

Vilken bakgrundfärg ska jag ha?

Vetrenärbesiktning

Jag antar att ni är nyfikna på hur det gick med Veleda idag, när hon vetrinärbesiktades..

:D:D:D:D:D:D

Hon klarade det bra och vetrinären rekommenderade köp. Dock hade hon på röntgen en 1-2  (anmärkning som kanske är av betydelse eller något sånt) på bakbenen, tror det var haserna.

Och nej, hon kommer inte till helgen. Först ska försäkringsbolaget gå med på att försäkra henne, sen ska en massa papper skrivas. Det är ju lite komplicerat med en ägare i holland.




Som sagt, inte så mycket muskler än...

Ska jag rama in dessa?

Jag beställa lite fotoutskrifter och fotoalbum idag.






Fotograf: Andrea Bernro
Copyright

Dagens ridpass

Bara för att jag är hästlös kan jag ju inte sluta rida.

Idag följde jag med en kompis, Stina, till stallet där hon har några hästar att sköta om/rida. Hela eftermiddagen var vi där och hade det kul.

Stina mockade och jag mätte hö, när vi plötsligt hörde ett skrik. "STIIIINAAAA!!!" Det var Catharin, ägaren av hela stora stället, som skrek. Jag tittade upp och såg Stina rusa iväg. Ett sto med både fång och föl hade rymt och galopperade omkring, vilket var het förbjudet. Efter ett tag fick de dock in dem i en box.

Till en början red jag Sani och Stina Pava. Cath var där och hade lite lektion för Stina och hon gav även mig lite tips om min sits. Jag är ganska svankig av mig och hon visade hur jag skulle sitta för bästa resultat. Sen red jag runt och tänkte på det hela passet: "In med magen, slappna av i benen, luta dig bakåt."

Efter ett tag bytte vi hästar, så Stina red Sani ordentligt i dressyr och jag skrittade runt Pava och tänkte på min sits. Låter kanske inte så lärorikt, men det var det!

Därefter väntade en lång och kall mopperesa hem, som tog ca 40 min och dessutom var i mörker. Men det var det värt!




Jacsons katalog ONLINE

Ni har väll sett att ni kan bläddra i Jacsons nya katalog för 2009-2010 online?

Inte?
www.jacson.se är adressen :)

Katalogen är fullspäckad med snygga, praktiska och funktionella prylar. Intervjuer med ett flertal hästmänniskor, som till exempel Niklas Arvidsson och Elin Aspnäs, kan man också läsa. Enda nackdelen är att priserna inte är utsatta.




Hästlös

Igår åkte Baltazar, mycket tidigare än planerat. Jag fick gå ifrån mitt i en lektion för att hinna.

Lastbilen var stor och väldigt fin. Det stod redan en annan ponny där, som gnäggade massor. Hästarna var inte uppbundna, de stod lösa, som i boxar. Baltazar hade tillgång till hösilage vi skickat med, den andra ponnyn som dens ägare skickat med.

Det gick ganska fort. De kom, vi lastade in och de åkte.
Nu har jag ingen häst.

Men, på fredag vetrenärbesiktas stoet!

 

 


Ikväll åker han

Japp, Baltazar bli hämtad ikväll, inte i morgon. Mellan 18 och 20 kommer lastbilen. Därefter kör de till Stockholm och vilar sedan där 1 dag. Onsdagkväll kör de vidare till Piteå där de vilar 1 dag och väntar in fler hästar. Sedan, tosdagkväll kör de till gränsen. Där kommer de nya ägarna att vänta på Baltazar och hämta upp honom. Alltså blir det ingen båt :)


Dagens ridpass på Flyinge

Vår vanliga ridlärare kunde inte ha oss idag, så vi fick rida för vår mentor Birgitta. Det var annorlund och riktigt kul. Uppvärmningen till exempel, gick ut på att träna vår egen balans, genom att rida en tyglarna i en hand och lita lätt sitt-sitt-upp-sitt-sitt-upp osv. Senare i passet övade vi skänkelvikningar.

Jag red Nigroni, "Plankan". Ni kan nog lista ut att han är stel som en pinne och inte gärna går fram för skänkeln. Uppvärmningen var väldigt stel, men efter att vi arbetat ett tag i skritt på mittvolten, började han mjukna och arbeta. I sluten gick han väldigt fint i både skritten och traven (vi galopperade inte).
Jag fick ju verkligen rida, men det var faktist riktigt kul och Nigroni spräckte alla mina före detta ondsinta tankar om honom. Han var ju faktist ganska mysig där i slutet"

På hästfornten

Baltazar kommer formodligen åka nästa vecka. En stor lastbil eller liknande kommer hämta honom och köra hela vägen upp till Luleå/Umeå... tror jag. Därifrån kommer han åka båt över till Finland och sedan fortsätter turen norrut. Jag kommer gråta en skvätt, men jag har ju valt det själv...

Hur som helst, minns ni Veleda? Det där 7åriga stoet jag provred och gillade. Hon är fortfarande inte såld, så vi la ett bud och de godkände det! Jag ska prova henne en gång för Petra och om det går bra blir det köp! Fast bara om hon går igenom besiktningen, röntgen och om försäkrningsbolagetgår med på att försäkra henne.

Alltså ja, det är mycket som måste stämma, så ni får ta och hålla tummarna! (men bara 1 per person, håller ni båda betyder det otur ;) )


En bild för er som glömt hur hon ser ut

Två cm hit eller dit gör väl inte så mycket, eller?

Att C-ponnyer egentligen är D-ponnyer och att D-ponnyer egentligen är små hästar är ett problem som pågått länge. För folk som inte håller på med hästar kan detta tyckas patetiskt. Vad gör två cm hit eller dit? Hästfolket däremot, blir till eld och lågor så fort som en ponny nästan är för stor. Så vilka regler gäller egentligen vid mätning och vad händer om en ponny visar sig vara för stor? Det tänkte vi ta reda på i följande text.

Att mäta en häst är inte så lätt som det låter. Två av Hästsportens Gemensamma Mätkommité, GMK, godkända mätmän och en veterinär måste närvara vid mätningen. Veterinärens uppgift är att kontrollera att ponnyn är i skick för mätning; den ska inte ömma eller halta och ej vara utsatt för olämpliga preparat. Veterinären ska även kontrollera ponnyns ålder är korrekt.  Anser veterinären att ponnyn i sitt tillstånd inte bör mätas, görs detta vid en annan tidpunkt.

Mätningen sker på en jämn yta som är minst 1,5x3 m stor. Mätmännen ska kontrollera att ponnyn står på ett korrekt sätt, med vikten på alla benen. Under maximalt en timme, får ponnyn stå och slappna av. Om hästen har skor, drar man bort skons tjocklek från mätresultatet. Vid mätningen ska en godkänd mätkäpp användas

Att reglerna är så hårda beror på att många försöker mäta ner sin ponny/lilla häst. Oftast är pengar anledningen till detta. En stor ponny är mer värdefull än en liten häst alternativt en liten ponny i samma kategori. Till exempel kan en maxad ponny vara värd mer än det dubbla än en liten häst. Inom hästvärlden är det inte ovanligt att man hör bisarra historier om vad ägarna gjort för att mäta ner sin ponny. Det finns till exempel ryttare som ridit sin häst till dess att den nästan kollapsat, folk som verkat hästen så hårt att den knappt kan gå på hovarna och andra som i princip svält och torkat ut ponnyn för att få den mindre.

På internationella tävlingar kontrollmäter man i princip alltid ponnyer. En D-ponny får vid mätning på tävling vara upp till 152 cm hög, man räknar med att de blåser upp sig något. Skulle en ponny visa sig vara för stor, har man en viss tid på sig att mäta hästen på nytt hemma. Innan den nya mätningen är gjord får ponnyn inte tävla. Är den fortfarande ponny i samma kategori vid den nya mätningen, är det inte mer med det. Om den däremot är för stor, får den inte längre räknas till den kategori, utan måste istället registreras om, få ny licens med mera.

I den ohästiga världen gör två cm hit eller dit inte särskilt mycket. I hästvärlden får det folk att förvandlas till ohumana varelser, vars ända mål är framgång och pengar. Så jo, två cm hit eller dit har betydelse. I alla fall för en ponnys välbefinnande.

Källa: Svenska ridsportförbundets hemsida


Massor att berätta!


Har massor att berätta! Men det hinner jag inte nu, får bli lite senare :)

Full fart

Foto: Andrea Bernro




Fint steg min lilla gosse har!

För oss som inte är gjorda av pengar

Jag antar att det är fler där ute som inte är gjorda av pengar. Jag älskar allt som är gratis, men billigt är inte heller fel. Så hur får man då pengarna att räcka till allt vad ens häst och även en själv behöver? Här listar jag några bra tips.

Lågprisvaruhus
Namnet säger väl allt? På med kritiska ögat och håll hårt i plånboken. När hyllorna är fulla av prisvärda prylar är det lätt att köpa för mycket. Fundera alltid en gång extra innan du lägger något i varukorgen. Behöver jag verkligen det här?
Här är mina favoritaffärer:
# Hööks - Stort sortiment som täcker allas behov. Många budgetvarianter av lyxigare prylar, som får även den fattiga att känna sig rik.
# Börjes i Tingsryd - Varierande kvalitet men billigt. Ibland känns det som att man rånar butiken och man blir lika positivt överraskad varje gång när man ser kvittot.
# EKO stormarknad - Här finns allt och då menar jag inte bara hästgrejer. Hud- och hårvård till dig själv, förvaringsboxar, godis, gud vet allt. Perfekt om det är mer än bara hästgrejer som ska införskaffas. Hästgrejer i varierande kvalitet. Välj t.ex. mellan billiga benskydd och om du vill fynda - märkesbenskydd för 300 spänn mindre än i vanlig affär.

Köp begagnat
Kan låta tråkigt, men bra för både plånboken och miljön. Letar man aktivt på sidon som Blocket och Bukefalos kan man göra riktiga kap!

Jobba mer
Kanske kan du jobba extra hos din tränare för gratis lektioner? Trycket i kassan minskar markant om träningskostnaderna minskas.

Spara
Lägg undan lite pengar varje månad. Ett tu tre pajjar tränset och då kan det vara bra att ha pengar till ett nytt direkt. Kan även vara bla till oväntade veterinärsbesök.

Låna
Ska du prova ett nytt bett? Hör om nån i stallet har ett du kan låna och testa, så slipper du köpa ett egen till en början. Kanske funkar just det betten inte för dig och din häst? Gäller självklart om mer än bara bett.

REA
Jag älskar reor. Man kan göra riktiga kap om man har llite tur. Håll koll på butikerna och skynda att fynda!

Gör det själv
För oss som inte har tummen mitt i handen kan man spara mycket på att tillverka vissa saker sjölv. Dessutom får man det ju precis som man vill. Är man som mig får man lite underhållning på köpet.

Har ni några bra tips?


Så tar du på en grimma

Foto: Andrea Bernro


1. Håll grimman framför/nedanför hästens huvud. Är det knepigt, gör en lustigt mig. Det underlättar.


2. När du prickat mulen i rätt hål, dra grimman uppåt, mor öronen.


3. Titta upp och gör en lustig mig för att avleda eventuella tittare, så att de inte ser om du nästan petar hästen i ögat.


4. Dra grimman över öronen.


5. Titta upp och gör en störd min, för att visa att även konstiga människor kan sätta på grimmor.


6. Stirra besatt på grimskaftet för att se om det sitter på ordentligt.


7. Kontrollera att grimman sitter rätt genom att titta på den. Det är okej att tappa hakan över att man lyckats!


"Åh helvete"

Det var minsann en spännande körlektion idag.

Jag och Jessica Å körde Nottingham, och det var jag som började. Nästan direkt visade sig Liberal vara halt och blev hemskickad. Vi andra travade vidare och allt var lugnt och skönt. Vi övade lite ökad trav och Nottingham blev något uppspelt av detta. Han halvstegrade och hade sig när ekipaget före travade iväg.

En stund senare var det kuskbyte och Jessica tog tömmarna. Vi skrittade på en liten asfalterad väg, när Fredrik (Persson, vår körlärare) plötsligt cyklade iväg. Samtidigt kom det en stor bil bakom oss. Skulle han köra om skulle vi definitivt bli nermejade i åkern. Det var ju så klart inget vi ville, så vi körde ut mitt på vägen. Då kom Fredrik tillbaka, stolt över att ha hittat en i gruppens tappade mobil.

Snart upptäcktes det att även gamle Edamer var halt. Han gick först i ledet, men för att kunna skritta hem behövde han gå sist. Därför skulle vi andra trava förbi honom. Fredrik skickade ner Edamer på en liten väg mellan två åkrar. Den andra Jessica i gruppen, som körde bakom Edamer, fattade inte att alla skulle svänga ner, så hon fortsatte rakt fram. Fredrik skrek något och hon svängde - rakt ner i åkern. När det var vår tur att svänga ner, blev Nottingham alldeles vild. Han galopperade och studsade genom det höga gräset. Marken var inte heller så jämn, så det blev en ganska guppig tur.

Några hundra meter senare skulle vi in i en liten skog. Ända problemet var att man var tvungen att köra igenom en rejäl vattenpöl, säkert 1½ m lång. Nottingham gick utan problem igenom, men Marabou tvärnitade. Han tvekade lite och tog sedan världens hopp över, med vagn och hela kittet. Den ena i vagnen trillade nästan av.

Det roliga var inte över än. När vi kom till Warren Hastingsbanan (en oval park med ett galoppliknade spår runt), skulle vi trava lugnt till en kon och sedan öka traven i ett varv. De två första kom iväg utan problem. Därefter var det slöa Ohio och sedan vi. Ohio travade bort och Nottingham blev riktigt taggad. Han backade, stegrade sig ganska rejält och var allmänt vild. Jag och Jessica satt och ptrooade och försökte lugna honom. Fredrik tog tag i ena tömmen för att hålla Nottingham på marken.

Då, helt plötsligt, blev Ohio rädd för några dressyrhästar. Han drog iväg bockandes i vild galopp, förbi de andra två ekipagen. Fredrik släppte Nottingham, sprang i 190 över hela fältet skrikades "Åh, helvete!". Tillslut stannade bus-Ohio, och han såg ganska nöjd ut. Nottingham hade dessutom lugnat ner sig något. Resten av travet gick bra.

"Ja, idag övade vi lite på att länga traven och även lite annat hände ju..."


HURRA :D




Hurra! Glädjesskutt! Livet leker!

Baltazar gick igenom besikningen utan problem :D


Nyheter i korthet


# Imorgon blir Baltazar Vet.besiktad igen

# Stoet, Veleda, är inte sålt än

# Vi ska inte prova halvfullblodet en gång till

# Imorgon alt. övermorgon får jag resten av bilderna på Baltazar som andrea fottat :)


Smakprov..

Lägg namnet Andrea Bernro på minnet. Hon har fotograferat föjlande bilder och kommer en gång i framtiden bli bäst!

Copyright, våga inte sno!






Oskar, 7 år

Oskar, den 7åriga vallacken jag provred idag (har tyvärr inga bilden, batteriet var såklart slut) var efter Cardento och undan ett fullblodssto. Han var väldigt söt och trevlig att rida. Jättefin på hinder men något stark ibland och drog stundvis efter hinder. Han taxerade bra av sig själv, vilket kan underlätta för mig, jag suger på att taxera.

Jag har dock inte bästent mig än och jag vill prova honom en gång till, måste sova på saken. Och det gör jag nästan redan...

Underbara foton!

Nyss hemkommen från stallet. Jag och Andrea gjorde Baltazar jättefin och tog massvis av bilder. Några blev nog perfekta, men alla ganska bra. Mest troligt kommer jag få dem på tisdag, och då jävlar, då blir det bildbomb ;)

Vi passade även på att ta lite nya knoppbilder. Mina var ju inte så bra... Det är ju inte så lätt att fotta med kameran halvt i munnen och självutlösare.

Kolla själv:


Provrida häst

Idag ska jag iväg och prova en häst, och nej, det är inte stoet igen. Jag vet faktiskt inte om hon är såld.

Den igad är en valack på 7 år, som förra året tävlade 120 cm. I år har han inte gjort så mycket eftersom ägaren inte riktigt haft tid. Han har ett lite speciellt rörelsemönster eftersom han är lite stel i korset. (Jag har drömde att han kändes half pga det!) Om jag kommer ihåg ska jag ta med mig kameran :)


Baltabus ska ju få en ersättare



Tygelhjälper 2

Det finns 7 sorters tygelhjälper:
¤ Förhållning
¤ Eftergift
¤ Mothållande/reglerande
¤ Ställande
¤ Ledande
¤ Uppresande
¤ Understödjande

I detta inlägget tänkte jag ta upp Mothållande/reglerande, ställande och ledande.


Reglerande och Mothållande tygeltag är i princip samma sak. De används när hästen förböjer sig eller när man utför rörelser, ex skänkelvikning. När man tar ett mothållande/reglerande tygeltag, håller man mycket i ena sidans tyge,l för att reglerar andra sidans tygeltag, väg och tempo. Det mothållande håller dessutom emot en kroppsdel, ex. bogen. Mothållande tygeltag är starkare än reglerande.

Ett ställande tygeltag ställer hästen i nacken, precis så mycket att man kan se hästens ögonglob och näsvinge. Det fungerar som ett förhållande tygeltag, men tas bara i ena tygeln. Man kramap mjukt och välter eventuellt handen.



Man tar ett ledande tygeltag för att visa vägen och är vanligt på unghästar. Det tas rakt ut, med tummen pekandes utåt. Den motsatta sidand skänkel flyttas lite fram. Tygeltaget har bara effekt när det tas, blir man kvar med handen ute har det ingen effekt längre.

Alltså, hovslagare

Hovsagare och veterinärer har en tendens att komma för sent. Hovslagaren igår dök dock aldrig upp - han visade sig vara skadad och hade helt glömt oss. Idag istället, kom hans kollega och skodde Baltazar.Han var jätteduktig och fixade rätt Baltazars hovställning - när han var utlånad skodde en annan hovslagare honom som inte var bra.

Brukar era hovslagare komma för sent?


Hästarna i Warendorf


Varför har vi inte sånnahär i sverige??

Hovslagare

Idag kommer Olle Hovslagare och skor Baltazar. Det behövs verkligen! Han ska även känna igenom Baltazars ben och se om han kan se om Baltazar fortfarande är kass. Hoppas det går bra!


Dagens ridpass

Blev en tur till ett stort gräsfält idag. Försökte rida lite dressyr på extremt stora voltet, om det ens räknades som en volt. Baltazar var lite tjaffsig och ville inte alls! Det är lite frustrerande att inte få galoppera eller rida på volt, för Baltazar beöhver verkligen det om han ska bli riktigt lösgjord. Men aja, hellre frisk häst än halt o lösgjord.

Så gör Melinda Flyingeflätor

Flyingeflätan är en speciell knopp som bara har ett gummiband/knopp. Det är inte särskilt svårt och blir ofta väldigt snyggt. Dock är det inte alla som vet hur man gör och just därför tänkte jag visa det här.


1. Dela upp manen
Kamma ut manen ordeltligt och blöt den med en svamp. Dela sedan upp manen i lika stora bitar. En häst med tjock hals har lämpligen lite mindre knoppar, medan en med smal hals kan ha lite större.


2. Fläta
Börja uppe vid öronen och fläta manen manen till en knopp hårt.



Tips
Sätt ett gummiband 2 varv runt änden och vik sedan upp ändmanen och snurra gummibandet ett varv till runt. Håll kvar i gummibandet.


3. Rulla
Med höger hand håller du fast knoppen, med vänster rullar du. Tag alltså tag i gummibandsänden och vik in den under flätan. Håll fast med höger hand medan du tar nytt grepp med vänster hand. Rulla ett varv. Håll fast, nytt grepp, rulla, håll fast, nytt grepp, rulla osv. Tänk på att rulla hårt!


4. Fäst knoppen
Fäst knoppen genom att trä gummibandet över knoppen och snurra ett eller två varv. Gummibandet ska inte sitta på knoppen utan bara på själva flätan. Har man flätat och snurrat tillräckligt hårt blir knoppen fin, runt och fast.

5. ÖVA!


Sockerbitar och tvärnitar



 # Skolan är igång! Det innebär 2 dagar på Flyinge med ridning och körning varje vecka. Roligt!

 # Baltazars ben är mycket bättre :D



# Skolan är igång! Det innebär massor av läxor och lite tid till att blogga.

RSS 2.0