Förbereda inför tävling


Hmm... undrar om mina vita ridbyxor fortfarande inte är tvättade... Foto: Andrea B.

Imorgon ska jag och Velle äntligen ut och tävla igen! Vi tänkte börja lite lugnt med en 90 och 100 cm, eftersom vi ville hoppa 2 klasser men inte redan gå upp i 110. Det är på gräs, och vädret är på vår sida - regn idag och soligt, men inte för varmt, imorron.

Idag ska jag förbereda lite inför tävlingen. Frisera Velle bland annat. Ni som sett henne vet att det behövs... Dessutom ska jag kontrollera att groomingbaggen är komplett med diverse ryktprylar, flugsprey och såklart lite första hjälpen.

Så.. Ni får hålla tummarna för oss imorron!

Skrällevelle-vecka



Hej allihopa!
Jag fick bakläxa av en annan hästmänniska igår, eller kanske det var ett hot? "Uppdateras inte bloggen..."

Hur som helst, denna veckan har det inte gått superbra i ridningen, så inför dressyren igår undrade jag lite hur det skulle gå, men det gick kanon! Jag måste bara komma ihåg att driva på lite mer, så att det inte blir undertempo i (framför allt) traven. (Velle kan ju ha varit lite brunstig, och att det nu har gått över?)

Jag red även Gasken igår; trimmade lite i paddocken. Det går bättre och bättre för var gång jag rider honom, men jag måste erkänna att det var ganska jobbigt att rida hela passet utan stigbyglar... Han är ganska lång i steget och kräver mycket ben för att trampa under sig, så än så länge måste jag droppa stigbyglarna för att klara det..

Tjänster och gentjänster


Gasken har "sminkat" sig. Nej, men.. Nykalkade väggar...

En sak som är väldigt bra med att ha hästen uppstallad i ett inackorderingsstall, är att man kan hjälpas åt. Falsterboveckan tog Rebecka hand om Veleda, och nu är det min tur att återgälda den tjänsten. Så tisdag-fredag har jag två hästar :)

Hoppat hemma idag

Har varken delat med mig av hoppträningen i onsdes eller dressyren i torsdes, så nu tyckte jag att det var dags för ett dagens ridpass igen.

Jag och Rebecka med Gasken byggde fram lite hinder i ridhuset och trimmade hästarna lite. En av mina favoritövningar hade vi framme och Velle var rätt fin :)

Övningen
Idag hade vi dock 4 galoppbommar mellan krysset och oxern (2,5 m mellan varje bom). Travbom framför första hindret. En övning som tränar rythm och galoppsprångens längd. Sista hindert kan man höja och länga om man så vill :)


Fler fynd från Falsterbo


Flugspray för endast 200 kr på Granngården
Små svampar, 2 för 10, Börjes
Täckesgjord, 20 kr, Börjes
En hejdundrans massa kataloger, tidningar etc.


Magplatta, 385 kr (ord. 800-900 kr), Kings saddlery
Gummityglar, 129 kr, minns ej affär
Vävribbtyglar, 99 kr, Flädje hästsport
Handskar, 80 kr, minns ej affär


2 Piké för 49 kr/st (ord. ~200 kr/st), samma affär som kavajen
Gratis Betfor och Pavo-foder
Jeanschaps, 49 kr från Jacson
Gratis provsolkräm, lädertvål och pälsglans


Sådär, det var den fullständiga listan över vad jag köpt i Falsterbo.
Vad köpte ni?

(Fin alliteration i rubriken förresten..)

Falsterbofynd

Pikeurkavaj halva priset. Tror vi betalade ~1800 kr
En för tidig 18-årspresent :) Tack mams


Jag har en "ninja rabbit"


Hopphopp

Imorgon ska jag o Velle hoppträna. Gissa om jag längtar!

Foto: Andrea B.





Foto: Andrea Bernro  Stilstudie längdhopp, Veleda och Melinda

Värme, flugor och panik på fältet


Flughataren nr 1.

Nu när det är så varmt (runt 30 grader i solen!) går hästarna på stallet ute på natten och står inne under dagen. Hettan är inte så bra för dem, och dessutom blir flugorna olidliga. När jag var i Falsterbo och Veleda gick ute dygnet runt, fick de ta in henne på dagarna. Hon gick nämligen bara runt, runt, runt i hagen.

Igår var jag och en kompis ute på Revinge och red en sväng. I början var det rätt lugnt, men efter ungefär halva passet kretsade en hel flugsvärm runt oss, som om vi vore solen och de tusentals planeter. Veleda fick total panik! Hon hoppade upp och ner, i sidleds, bakåt, utan någon som helst aning om vad hon gjorde. Samtidigt sparkade bakut efter flugorna och hon hade mer eller mindre helt stängt av mig.

Jag tog tyglarna i en hand, viftade flugor med spöet med andra, skänklade på henne, och galopperade/travade runt i stora volter medan min kompis skrittade och travade "i mitten". (Hennes häst får inte överbelasta knäet pga en skada förra året, så vi kunde inte köra fullt ös och fly flugorna.)

Allt gick som tur var bra. De flesta flugorna försvann efter en stund och väl tillbaka i stallet spolade jag av Velle rejält och flugsprayade henne rejält.

Hur är era hästar med flugorna?

Hemma!

Nu ärr jag hemma från Falsterbo igen. Jag har ju varit där hela veckan, tittat på tävlingar, shoppat och jobbat som funktionär.

Bilder, lite videosar och mycket mer kommer imorron, orkar inte idag. (Känns som mitt huvud ska sprängas pga värmen..)

Studsat

Igår hoppade jag och Velle lite studs. 3 st sockerbitsräcke med 2,5 m emellan.

Velle var sjukt pigg och glad! I slutet, när hon började bli trött, rusade hon lite för mycket. Då arbetade jag henne lite på volten, samlade upp henne och red därefter an på serien. På så sätt lyckades jag bibehålla samma lugna galopp och inte riskera att krascha i alla studsar. Måste dock säga att Vele var riktigt kvick i hovarna de gånger vi kom in lite fort.

Skojj var det i alla fall! Och låt oss nu hoppas att Velle håller sig frisk.

Förskräckliga flugor!



En av sommarens stora nackdelar är flugorna. Man kan knappt rida ut, utan att hästen blir helt galen.

Något som underlättar extremt mycket, är ett bra flugspray. Min favorit är Absorbine Ultrashield. Antalet flugor som svärmar runt en minskar radikalt!

På hööks hemsida står det om prudukten
"Bekämpar flugor, myggor, knott, bromsar, fästingar etc. Ohyran landar på hästen men biter inte. Då Ultra Shield är så effektiv är den mycket bra för hästar med eksem. Skyddar din häst upp till 14 dagar. Föl mindre än 12 veckor får ej behandlas. Godkänd av kemikalieinspektionen"

Kostar 269 kr för 950 ml på Hööks. (Nu är det dessutom 25% extra i flaskan=1,18 L)

Skänkelhjälper del 2

Många av dagens ryttare är duktiga. De kan ridning i praktiken, men hur många kan den i teorin? Jag har tidigare skrivit om tygelhjälperna och tänkte nu fortsätta med skänkelhjälperna.

Det finns 5 sorters skänkelhjälper:
¤ Framåtdrivande
¤ Sidförande
¤ Mothållande
¤ Reglerande
¤ Böjande

Tänk på att alla skänkelhjälper bygger på en stabil skänkel, och med ostadig skänkel kan hästen bli skänkeldöd.

I detta inlägget tänkte jag ta upp mothållande, reglerande och böjande.

En reglerande skänkel reglerar storlek på volt, väg och till viss del även tempo. En mothållande skänkel däremot avslutar eller förhindrar en rörelse.


När man ska böja hästen, används en böjande skänkel. Det är förhållandet mellan inner och ytterskänkel som avgör hur mycket hästens böjs, och hästen ska vara lite mycket böjd som spåret. Ytterskänkel är placerad något längre tillbaka, medan inner är kvar vid normalläget.

Uteritt


För övrigt gillar Velle att äta gräs :)

Velle är bättre i sitt ben igen, så igår var och och en annan på stallet ute och skrittade. Bortsett från flugorna var det härligt!

RSS 2.0