Baltazar har tränat omhoppningssvängar


Jag och Bz på tävling. Foto: Edla

Petra berättade på träningen i tisdes att hon varit i Finland och tränat Baltazar.
De hade övat omhoppningssvängar och tydligen var hans nya ryttare ingen stilryttare, men Baltazar följde henne snällt. Petra tyckte verkligen att de passade bra ihop och att Baltazar hade det super :)

Hopptränat!


banskiss.. gs=galoppsprång


Igår var det hoppträning och för min del började den på marken. Petra ville nämligen prova rida Veleda och såklart fick hon det.

När Velle hängde sig i bettet, gjorde Petra halt, höll kvar i tyglen och så stod de där tills Velle släppte. När de sen skulle gå fram i samma form, höll Petra kvar och ville Veleda inte gå fram, gick de inte fram. Så höll de på ett tag och därefter var det min tur. Petra visade hur jag skulle hela tiden hålla kvar kontakten och röra lite på ringfingrarna hela tiden, superbra tips och det var verkligen lärorikt :D

Vi hoppade sedan en styrkelinje, där oxern och de två sista räckena kom upp på ca 120-135 för min del. Velle var fin på den, fick dock bromsa henne lite med rösten för att det inte skulle gå för fort. Vi skuttade även över en massa titthinder och satte ihop en liten bana av de vägarna ni ser på banskissen. Jag fick en bra galopp i Velle och det gick bra.

Nöjd :)
 


Kaninkärlek

Var ute i trädgården innan och fottade mina kaniner. Dojjan och Ester är ett par riktiga turturduvor!


Visst är de söta! Observera fågelkvittret i bakgrunden :D


Nej, Ester slukar inte dojjans hjärna, hon tvättar honom.


Jag lyckades få en hyffsat bra bild på Viol också, vilket är ovanligt. Hon gillar inte att posa.

VÅR!



Solen skiner
Kaninerna har vårkänslor
Katten vill ut kl. 5 på natten
Hästarna fäller
Blommorna har slagit ut

Kan det vara mycket annat än vår? :D

Veledas stostam

På Flyinges hingstvisning i fredes visades bl.a. Odermus R. Karl-Henrik Heimdahl talade väldigt gott om hingstens stolinje och gissa vem som sträckte på sig lite extra och log nöjt? Veleda kommer ju från samma stofamilj!! Detta fick mig att idag leta rätt på stofamiljen och sammanställa bilden nedan (det tog dock ett tag innan jag förstod hur sidan vad uppbyggt)..

Följande text har Karl-Henrik Heimdahl skrivit på sin blogg (HÄR).
Sedan Odermus R kom till Sverige har jag tjatat om hans starka prestationsmöderne, den s.k. Dwermie-linjen i Holland, som beskrivs vidare på hans egen sida under ”hingstar”. Här på Scandinavium hittar jag två tävlande avkommor ur detta möderne. I gårdagens 1.40 hoppning blev nya världsettan Pius Schwizer 2:a placerad på stoet S. Adermie vars mormor är helsyster till Odemus R´s mamma. I 1.50 hoppningen gick finskan Nina Fagerström vidare till omhoppning på ädle vallacken Talent som är efter Mermus R, som har samma mamma som Odermus R! Det visar sig än en gång hur viktig en stark mödernelinje är när det gäller att förärva tävlingsegenskaperna.

Vill ni se hela stofamiljen, klicka HÄR.
Vill ni se Veledas stamtavla, klicka HÄR.


Härlig uteritt, eller vad säger du Velle?


Härligt väder även på bilden. Jag och Bz hoppar får något år sedan.

Förra torsdagen var det så härligt väder ute! Av vana tog jag på min vinterjackan, men efter att gått tre, fyra meter mot bussen tvätnitade jag, vände och bytte till en vårjacka. SPRING IS COMMING!

Väl ute på stallet, fixade jag iordning Velle lite snabbt och red ut en sväng. Helt själv! För första gången utan problem! Visserligen fjantade hon lite i början, jag jag lyckades lura henne förbi det läskiga. Resten av rundan satt jag och snackade med mig själv/Vells och bland annat diktade jag upp detta inlägget.

Det blev en sväng till Kaninlandet (ett litet fält.. typ), där jag klättrade och red runt lite, sen fortsatte vi förbi Borelund hem. Velle verkade tycka att det var mysig och klättra var kul. Bra, för det här kommer definitivt göras om.


testar att mobilblogga :)

dsc00037 (MMS)

testar att mobilblogga :) kanin från förra årets kull


Velle var ARG!

Velle var inte på sitt bästa humör idag. Öronen bak i princip hela tiden i stallgången och bråkig i ridningen. Tog jag i högertyglen ställde hon sig och studsade på stället och drev jag på kickade hon. Haha, balansträning för mig!

För att bli av med överskottsenergi (om det nu var det?) och få Velle lite trött och samarbetsvillig, galopperade jag i lätt sits en hejdundrans massa varv. Konditionsträning. I slutet var Velle fin, men bara om jag hade mjuka händer nere vid hennes manke (de lever sina egna liv ibland).

Bilder från Fridhill

Bilder från 2008, när jag praktiserade hos Petra som då hade några hästar på Fridhill.


Detta är Asta, som fortfarande står på Fridhill.


Det finns även en lösdrift, där det går några unghästar för tillfället.


Atlas, som också står på Fridhill än idag.


Gullig unghäst. Jolla utsikten!

Handlat hästprylar hos Hööks

(fin alliteration i rubriken, eller hur..)

Var på Hööks idag och skulle köpa ett billigt set med täcke, grimma, lindor och grimmskaft. Dock var Velles storlek slut, men helt tomhänt åkte vi inte därifrån. Blev ett par nya ridhandskar, samma sort som jag har nu och faktiskt gillar väldigt mycket.

Blev ett par blåsvarta för ~53 kr (fick nämligen lite rabatt).


Jag och Velle hoppar 135

På träningen i tisdes, hade vi framme en serie med trav in, kryss, några galoppbommar och därefter en oxer, som vi kunde både höja och bredda. Precis vad jag hade hoppats på!

Velle var fin! Petra (tränaren) höjde upp det en del, så mitt sista språng blev på 135 och Veleda bara flög över. Härligt :D Det var första gången vi tillsammans hoppade 135 :)



Denna filmen är den oredigerade varianten, kommer fixa en bättre sen, där ni även får se några skutt på 130.

Snällevelle



Jag lyckades få upp mamma på Velle igår, efter att jag ridit fram. Mamma sken som en sol och Velle var ursnäll :)

Man måste öva!



Jag behöver öva på att knoppa. V 17 (ungefär) kommer vi nämligen ha prov i bland annat knoppning, longering och... Ja, i princip allt som har med hästskötsel att göra.

Vårfin Velle


Vårtecken: Jag skippade mina ullstrumpor idag och hade ungefär samma kläder som på bilden.

Red lektion på Velle idag och det gick jättebra! I högergaloppen lyckades jag flytta upp hennes framdel ca 1,5 dm längre in i öppnan jämtemot förra veckan. Dessutom fick jag framdelen innanför bakdelen för första gången! Om ni ska ha något att jämföra med, så när vi fick Velle i början la hon in bakdelen kanske ½ m innanför spåret för att hon annars inte orkade galoppera.

Hon blir bara finare och finare i takt med att våren breder ut sig här i landet!

Tävlat på Torns!

Jag och Veleda var iväg på tävling igår och jag är faktist väldigt nöjd! Förra veckan var vi i Flyinge och hoppade 1 m, men jag var inte jättenöjd trots att vi var dubbelnolla och nästan blev placerade - rundan var nämligen väldigt okontrollerad. Veleda hade stressat upp sig enormt på framridnignen.

Första klassen igår var 1 m. Vi lastade ut tidigt och jag kunde rida fram länge. Periodvis var jag dessutom helt själv på framridningen! På framhoppningen blev hon dock skrämd av en jäkla unge som klampade och skrek på läktaren, och hon hann inte slappna av innan vi kom in på banan. Vi fick 2 stopp, Velle blev lite tittig på deras ökända kaktushinder och ett annat prickigt precis vid läktaren (eftersom hon fortfarande var lite spänd). I övrigt var hon fin och jag kunde rida henne lite mer mellan hinderna än i flyinge. Haha, jag är mer nöjd med de 23 felen vi fick än nollan i Flyinge!

Vi hoppade även 1,05 m igår, vilket också gick bra. Dock stannade hon åter igen på det prickiga hindret vid läktaren. Jag funderar på om jag kan ha ridit vägen till hindret dåligt, släppt benen och handen (slutat understödja), men kan inte komma på vad som i sånna fall är fel. Har ni några förslag? (Observera att ytterdörren är helt öppen när vi rider förbi där mellan 2an och 3an.) Bortser man från det tyckte jag Veleda var super! Ganska avslappnad, glad, bra galopp, ridbar och helt enkelt fin :)


Kvarka

Jag tänkte inleda en liten serie och skriva om lite olika sjukdomar hästar kan ha. Målet är att höja kunskapen i sverige ;) Ni vet att om det är något speciellt ni skulle vilja läsa om, är det bara att kommentera eller mejla [email protected]

Kvarka
- en mycket smittsam luftvägsinfektion

Symptom
# Feber (39,5-40 grader)
# Tjockt varliknande näsflöde
# Hosta
# Förstorande, ömmande lymfknutor i svalget. Dessa kan spricka.
# Nedsatt allmäntillstånd

Diagnos (fastställande av sjukdom)
# Vetrinären tar prov från slemhinnan i näsan eller från luftstrupen, för att kunna odla fram bakterien. De tar även blodprov för att undersöka hur kraftig bakterien är.

Behandling
# Antibiotika
# Ev. febernedsättande, antiinflammatorisk medicin

Komplikationer (tillstötande sjukdomar)
# Kastad kvarka: Bakterien sprids till lymfknutor i inre organ och ger upphov till bölder. Kan vara dödande.
# Anasarka: Överkänslighetsreaktion som  orsakar inflammation i blodkärl.

Profylax (förebyggande behandling)
# Skilja avelsston/föl, unghästar och tävlingshästar
# Ställa nya hästar i karantän i minst 14 dagar
# Rengöra och decifincera all utrustning en sjuk häst har haft

Övrigt
Smittämne: Streptococcus equi-bakterie
Smittväg: Direkt och indirekt kontakt
Inkubationstid: Normalt 3-6 dagar. Min-max 2-8 dagar
Anmälningspliktig: Ja

Källa: Sjukdomsboken av STC

Smutsgrisar är vi allihopa...

Uuhh, vad seg jag är!
Velle och jag ska iväg och tävla imorron igen, och ni har FORTFARANDE inte fått se filmen från förra veckan. Något att skylla i från mig på har jag inte ens. Skamligt ;)

Här får ni i alla fall en liten mysig bild (enligt mig själv)


Jag träffade förresten en kompis på bussen på väg till stallet häromdan och utbrast då:
"Din jacka är nästan lika skitig som min!"

Visste du att...

all mat hästen äter stannar kvar i kroppen i totalt 35-50 h, och att kraftfoder passerar tarmarna snabbare än grovfoder.

Ha detta i åtanke när ni ändrar foderstat - det tar ett par dagar innan någon liten skillnad kan ses och man bör vänta minst en vecka för att kunna se ett riktigt "resultat" :)

Hopptränat! :)



Igår var det hoppträning, och vi övade på att svänga snävt. Dessutom varvade vi det med längre galoppsträckor. Alltså var det mycket gas och bromsträning samt lydighet.

Till en början var det svårt att avväga hjälperna, att veta hur mycket man behövde ta i för att svänga med ytterskänkeln och när man skulle lätta etc. I slutet gick det dock jättebra och Velle taggade till och verkade tycka det var kul med alla snäva svängar. Lärorikt!

Veleda är mötesrädd!


Har visat denna bilden förr, men jag gör det igen eftersom den så passande visar hur Velle ser ut vid ett möte (om man bortser från de gånger hon bara studsar på stället eller bockar/kickar)

Idag hade jag en väldigt givande dressyrlektion för Eva och vi kom fram till att Veleda är mötesrädd.

Lite bakgrund: Jag tävlade i lördes och då var Velle väldigt stressad på framridningen. Även andra gånger när jag ridigt bland mycket hästar blir hon extramt bråkig och tycker verkligen inte om de andra hästarna.

Att Velle är mötesrädd innebär i princip att hon känner sig trängd när andra hästar kommer mot henne, och då stegrar,"studsar" eller bockar hon. Det finns även mötesrädda hästar som vänder helt och flyr.

Vad kan man då göra åt detta?
# Öva! När man rider hemma i ridhuset, ta hjälp av en ridande kompis och rid mot varrandra. Till en början kan det vara några meter mellan hästarna (typ ena rider på spåren och andra på medellinjen, i olika varv mot varrandra) och om det går bra kan man i sånna fall korta avståndet.
# Ta ut hästen i god tid på tävlingsplatser och bara skritta runt länge på framridningen, så att hästen får vänja sig lite.
# Undvika situationer där hästen blir stressad/rädd på tävlingsplatser. Alltså hellre vända över eller lägga en volt än att möta en häst på en trång yta.
# (Viktigast enligt mig) Hålla sig lugn och inte gå på hästen i onödan. Tänk själva på hur ni skulle vilja bli behandlade om ni var rädda för något. Skulle jag bli tvingad (kanske med våld?) till något jag var uppriktigt rädd för skulle inte rädslan försvinna - den skulle ligga och gnaga i bakhuvudet och sedan bryta sig ut när den fick chansen.
# Röd rosett i svansen. Då varvar man de andra ryttarna om att hästen kan kicka och då håller de sig förhoppningsvis lite ur vägen. (I alla fall aktar de sig i bästa fall för hästens bak)

Hmm, hur skulle folk reagera om man satte en liten röd rosett i pannluggen mån tro? Kanske är värt att testa? x)

Velles bett och nosgrimma


Haha, Velle ser ut att ha världens underhals på denna bild! Tänk så mycket bilderna ändras bara för att fotografen ändrar ställning..

Just nu rider jag Velle på vanligt 3-delat bett och en engeska nosgrimma, och jag tycker det funkar ganska bra. Anledningen till att vi inte har aachenremmen på är att Velle inte tycker om den - hon går bättre och "gladare" utan.

Dock ska vi prova lite andra nosgrimmor och bett för att se om vi hittar något som passar Velle ännu bättre :)

Härlig ritt på fältet




Bilderna är fottade med mammas mobilkamera

Idag red jag och Velle ut en sväng på Revinge och det var jättehärligt! Velle skötte sig kanon - här fanns ju inga träd att bli rädd för..


Breddat sadeln



(Lite annorlunda bloggsätt. Har man tråkigt en fredagkväll är det perfekt sätt att ungerhålla sig på - att skriva med datamusen vill säga.)

Kolla karenstiden!


vad klassas som doping?

Något jag råder alla där ute i hästvärlden är att kolla upp om de salvor, liniment etc ni använder innehåller några dopingsubstanser eller andra ämnen med karenstider.

Det hör med doping är en rikgit djungel och att veta vad man får och inte får är inte lätt. Gå in på Svenska ridsportförbundets hemsida, fliken tävling och sedan underkategorin Antidoping för att hitta listor med karenstider och all annan info man kan tänkas behöva.


Mina GHS-fynd


Massor av gratisprylar plockade jag på mig.

Massan på Göteborg Horse Show var både stor och proppad av folk. Jag tyckte inte att där fanns så mycket fynd, så för min del blev det inte så mycket shopping. Lite grejer kom jag dock över :)


Stalltäcke, Granngården 60 kr
Pike, Börjes, 20 kr
Underställ, 100 kr
Klivante, Börjes
Grimskaft, 29 kr


RSS 2.0