Svampattack


Okej, det är inte svampar ala flugsvampar som börjar växa på hästen, utan snarare är det små runda fläckar som tappar hår och får äckliga skorpor (har dessvärre ingen bild, men ni kan säkert googla)

Vet ni hur fruktansvärt drygt det är när man har en häst med någon form av hudinfektion? All utrustning ska separeras och decinfiseras med jämna mellanrum. Man ska tvätta händerna var och varannan minut osv för att inte riskera att sprida bakterierna vidare.

En av hästarna här har haft svamp och håller nu äntligen, efter en månad, på att bli helt frisk igen (svampställena är nu "bara" hud och päls har så smått börjat växa ut igen - vi håller dock fortfarande saker och ting separerat). Efter att ha provat olika mediciner/tillskott i maten, Betadine-salva (typ som jodopax) med mera, fick vi ett bra tips från en annan vetrinär: Citron!

Citroner är som ni säkert vet väldigt sura - de har alltså lågt pH. Detta tror jag torkar ut svampen (jag orkade inte leta så noga efter någon vetenskapligt bevis) och hur som helst fungerade det kanon! Nu, om någon annan häst har en liten misstänksam fläck, blir det direkt citron på!

In English: It´s horrible when a horse has a skin-desiese (like ring worm or "Skin fungi" (in dutch it´s called schimmel I think). A great tip that kills the "skin fungi-bakterias" is lemon! The low pH probobaly dries them out, very practical.

Packtips


Okej, urdålig kvalité men här ser ni i alla fall min superbra (stora )resväska samt katten Zappa.

Att ge sig iväg utomlands och jobba med hästar är otroligt kul och lärorikt – men det kräver också en del planering. Vilka papper/tillstånd krävs, hur ska man resa dit och framför allt vad ska man packa!? Jag är själv ingen expert på att packa och gjorde några småmissar själv när jag åkte till Holland första gången (till exempel tog jag med fler ”vanliga” linnen än stalltröjor).. ”Learning by doing” och ”Trial and error” – nu är jag förhoppningsvis lite visare och tänkte dela med mig av mina bästa packtips – så att ni, mina läsare, slipper göra samma misstag som mig!

Optimera din packning.
1. Research
Sök runt lite och ta reda på så mycket du kan om ditt nya land och jobb: arbetsvillkor, väder, hur mycket fritidstid du kommer ha osv. Ta även reda på hur mycket bagage du kan ta med dig – ska man färdas med flyg är det ett begränsat antal kilo (och väskor) man kan medbringa utan extra kostnad. Åker man däremot med övervikt blir det relativt dyra extrakostnader.
Ta alltså reda på hur mycket du får packa och vad ungefär du behöver packa. (Kommer jag vara i stallet hela tiden och knappt visstas i vanliga kläder? Kommer jag till ett varmt/kallt land? Är där väldigt regnigt?)

2. Packlista
Det är något med mig och listor (jag har ärvt det från pappa!), så ni som känner mig är nog inte särskilt förvånade över detta steget. Mitt tips är att skriva en ordentlig packlista. Det gör inget om ni skriver upp för mycket saker – när listan är färdig kan man läsa igenom den och åter igen prioritera bort de saker som nu tycks oviktiga (behöver jag 5 olika tjocketröjor eller räcker det med 2-3?). Även om du är en sådan person som avskyr listor, kan det ändå vara värt att försöka skriva en. Listan hjälper dig i din packning att bli strukturerad, få ordning och reda på saker och ting samt att hålla ordentlig koll på vad du egentligen packar. Själv delar jag alltid upp mina packlistor i underkategorier: Vanliga kläder, ridkläder (inkluderar hjälm etc), elektronik/tekning, Hygien & skönhet, sov+handuk, ”plåster o sånt” samt underhållning.

3. Tvätta i tid
När din packlista är klar är det dags att börja inventera i garderoben. Vad är rent och vad är smutsigt? Tvätta dina kläder i tid – även de du är osäker på om du vill ha med - så att de hinner torka. När det väl är dags för att packa, är det bara att välja och vraka bland dina tröjor.

4. Lägg fram och packa
Utgå från din packlista, lägg fram allt du har skrivit upp och pricka av på listan efter hand. Ett bra tips är att använda sig av vakuumpåsar (kläder läggs i en påse och man dammsuger ut all luft så att det tar mindre plats) till stora jackor etc. Därefter är det bara att knö ner allt så praktiskt man kan i sin/sina resväskor.

5. Väg och gör om eller ”skit samma”
Det är inte det lättaste att få till sin packning på första försöket, så när du är klar, väg och gör sedan om, prioritera och tänk efter vad du inte behöver. Du kan också (så som jag gjorde) konstatera att allt du ville packa inte fick plats, prioritera bort lite kläder och sedan trycka ner så mycket som möjligt och betala överviktspriset ;)


Nycklar till framgång


En bild från hjärt- och lungräddningslektion i Flyinge, eftersom min skoltid uppfyllde många av mina krav: jag skrattade sönder med mina kompisar, lärde mig massor på alla lektioner och kunde hjälpa andra med deras studier genom att förklara diverse sammanhang mm. Nice :)

Ni minns kanske inlägget jag skrev om framtidsvisioner? När jag surfade runt lite på internet tidigare idag, började jag läsa Starkares artiklar om Nycklar för hälsa och prestationer, och insåg att det handlade om lite samma sak - vad krävs för att jag ska "bli lycklig"/nå det jag vill?

Jag citerar från "Ta reda på dina egna behov":
Alla människor i hela världen har liknande behov. Oavsett profession, bakgrund, religion, kön eller hudfärg har människor liknande behov vad gäller mat, beröring, luft, vatten, trygghet, kärlek, uppskattning, känna sig speciell och tillräcklig etc. Har du tänkt på vilka behov som är viktiga för dig? Vad är det som gör att du väljer att gå upp på morgonen? Åka till arbetet? Vara sambo? Vara förälder? Köpa saker? Åka på semester? Umgås med vänner? Ha utrymme för personlig utveckling?

Jag upplever det som att många mest traskar igenom livet utan att riktigt känna efter. Vad vill jag igentligen? Vad behöver jag för att må bra? Jag själv har insett att det som är viktigt för mig är att ha roligt, lära mig mycket och kunna glädja andra på olika sätt (genom att lära dem saker, inspirera osv). Visst kanske det låter lite lättsamt, ska jag bara göra saker som är kul? Bara umgås med kompisar, hästar, baka och allt annat jag gillar att göra? Nej, svarar jag på det. Motgångar är något man också måste kunna ta (oftast utvecklas man och lär sig något av sina bakslag, eller hur?). "No pain - no gain."

Nu kanske ni tänker att "Jaja, lätt för dig att säga som alltid har ett sånt flyt. Jag vet vad jag vill, men har ingen möjlighet att nå det på grund av mina omständigheter/livsförhållande". Men oj så fel ni har, vill jag påstå.

Det som man inte ofta tänker på är att man kan påverka detta själv, genom sina tankar (här kommer vi in på den kognetiva beteendeterapin, KBT). Men ni får allt "stay tuned" (Ingen kommer orka läsa allt annars...) för att få tips om hur man medvetet kan ändra sina tankar, för att kunna förändra sin inställning till olika situationer och då lättare kunna nå sina mål och komma dit man vill i livet. Tills dess rekommenderar jag starkt att ni läser vidare på starkare.nu!

"I slutet är det inte åren i ditt liv som räknas...

Det är livet i dina år."
- Abraham Lincon


Kaninabstinens



Jag hittade en filmatisering av en riktigt bra bok på Youtube igår. "Den långa flykten" (orginaltitel "Watership Down" av Richard Adams, som handlar om ett gäng kaniner som måste fly från sin koloni och alla de äventyr de är med om i jakten på en ny bra äng. Shit vilken kaninabstinens jag fick medans jag såg den! Ville bara krypa upp i soffan med Viol eller Ester i knäet.

In English: I watched the moovie "Watership Down" (from the book with the same name written by Richard Adams", which is about some wild rabbits adventure, and i really wanted to cuddle with my rabbits Viol and Ester!


Vilken dag!


Bessie tittar ut övver krankesjön i lugn o ro..

Alltså, vilken dag! Det var en massa skit med hästarna, nästan läkt-svamp, boxvila i 3 månader, små odefinierbara sår/fläckar (är det svamp?) och till råga på allt slutade frysen att fungera, så vi hade ingen is att kyla hästarnas ben med. (Jag upptäckte sen att temperaturen på frysen hade ställts om till 8+ istället för frozen super super).

Det hela var lite komiskt xP (fast klart lite synd om de hästar som inte är 100 procent friska)

In english: Omg, what a day! Haha. Ít just happend many "bad" things and it felt like O___o and then the freezer broke (or someone had changed the degrees, so it wasn´t cold =we didn´t have any ice). It felt almost a bit comical.. Crazt :P

Lastning



Igår lastade vi en av hästarna i en vanlig transport (normalt brukar de alltid åka i hästlastbilen). Det var ganska... spännande, haha.

Ben och Rens började lasta, medan jag var kvar inne i stallet och friserade en ny häst. Ett tu tre hör jag "Aaaaaaaaaaiiiiiii", en massa hovsteg och sedan något jag förmodar var holländska svordomar. Jag ryckte in och fick i uppgift att sätta bakbommen på plats när hästen var inne i transporten. Det var inte det lättaste, det ska jag säga er.

Tänk er att hålla i änden på en 1,5 meter lång metallstång med raka armar och försöka pricka ett litet hål med metallstångens andra ände, samtidigt som man måste akta sig för en häst som när som helt kan sparka eller kasta sig bakåt. På tredje försöket gick det, efter att jag insett hur tung bommen faktiskt var (i alla fall i den ställningen) och att hästen INTE tyckte om den vanliga transporten.

In English: We had some problems with putting a horse into a "normal trailer" - she didn´t like it, haha.

Lunchrast



Klockan är strax fyra och jag har precis fyllt på energidepåerna med lite lunch. Eller.. lunch och lunch, kan man kalla något för lunch som man äter så här sent?

I vilket fall som helst har i alla fall alla hästar blivit ridna för idag och vad som är kvar för mig att göra är att rykta en massa, kanske putsa lite (beroende på tiden), leta efter en tappad sko och sedan avsluta för dagen. :)

In English: Late lunch for me today, but not so much left to do in the stable :)

Jag har sagt upp mig


Ett fölhalsband jag fick av farmor och Folke i födelsedagspresent. Bilden har (såklart) inget med texten att göra, haha.

Japp, som rubriken säger. Jag har sagt upp mig från detta jobbet. Inte på grund av att det är dåligt eller att jag inte trivs; jag vill helt enkelt bara något annat/något mer.

Planen är nu att komma hem till Sverige i slutet av november och baka julgodis, försöka sitta lite barnvakt/andra "småjobb" för att tjäna lite pengar (jag vill alltid tjäna pengar) och sedan i början av nästa år åka iväg till typ Australien och prova på lite ranch-jobb. Valla kor o sånt. Därefter kommer jag nog starta ett eget företag och söka någon utbildning/kurs.

In english: I´m going to quit this job and go back to Sweden in the end of november. I feel like I want to do something new next year, and I´m probably going to Australia sometime to try working on a ranch.. Exciting :)

Konst



Som ni säkert vet gillar jag ju att teckna/måla och framför allt när motiven är hästar. Därför har jag inte kunnat undgå denna riktigt fina talvan som hänger i familjens hus (det var en av de första sakerna jag lade märke till där). Jag vet att denna snabba mobilbild inte riktigt ger målningen någon rättvisa, men ni kanske ändå kan ana hur fin den är?

In english: As you perhaps know, I like to draw/paint horses. This lovely painting I´ve seen in the house of the family. Very nice :)

Framtidsvisioner



När man var liten fick man ofta frågan: ”Vad vill du bli när du blir stor?”, och svaren var ofta ganska bestämda/målmedvetna. ”Jag skulle vilja bli veterinär” (eller, jag läste det i någon bok, som bortskämda barn brukar säga: ”Jag ska bli veterinär” (för de är vana att få allt de vill)). En del personer växer sedan upp med samma inställning – de vet redan vad de vill jobba som och behöver därför inte vela så mycket i val av utbildning osv. Jag kan inte annat än att gratulera dessa personer – för visst vore det skönt att veta precis vad man vill?

För oss lite mer veliga har jag ett litet tips att komma med
:
     # Tänk ut ett antal framtidsvisioner och skriv ner dessa. De kan innehålla olika typer av jobb du kan tänka dig, lite om ditt boende, vad du vill i ditt liv, om den erfarenhet du har den tidpunkten i livet, kärlekssituation, din glädjestatus. Alltså vad helst du tycker är viktigt i ditt framtida liv.
     # Läs sedan igenom dina framtidsvisioner och du kan antagligen dra några slutsatser (som jag också tycker man bör skriva ner). Kanske inser du att du vill bo enkelt på landet och ha ett fysiskt krävande jobb, men att det i nulägen kvittar om du blir unghästberidare eller uppfödare kombinerat med grönsaksodlare. Eller vill du hellre bo i en lyxig lägenhet i staden tillsammans med din pojkvän och jobba med något där du får träffa mycket folk?

Meningen med denna sammanfattning är inte att du ska bestämma dig exakt vad du vill jobba med, utan istället inse vilka punkter som du värderar lite extra i ditt liv, och som du inte vill vara utan (man får det lite mer svart på vitt). Trots allt kan vi ju aldrig förutspå livet och det kan ta många oväntade vändningar, men vi alla har väl några grundkrav på hur vi vill ha det?

Säg till om ni vill att jag i ett annat inlägg ska ta upp lite exempel på olika (påhittade) framtidsvisioner!


Hästskötare i alla sinnen

Att jobba som hästskötare är mer omfattande än vad många tror. Som ett exempel på det tänkte jag beskriva hur yrket omfattar alla våra sinnen: hörsel, känsel, lukt, smak, syn och det sjätte sinnet.

Hörsel
: Vad än man gör, oavsett om man mockar eller har lunchrast, behöver ena örat alltid vara spetsat. Kanske någon ropar på en eller hör man hovslag på gårdsplanen som inte borde finnas där? Man kan också höra hur hästarna rusar runt som galningar i hagen. Kort sagt, man kan upptäcka saker som inte står helt rätt till, bara genom att lyssna.

Känsel: Otroligt viktig vid den dagliga visitationen. Är hästen varm, knottrig i huden eller tjock i benen? Mycket kan man upptäcka genom att bara palpera hästen (alltså att använda hästarna för att känna igenom hela hästen).

Lukt: Även luktsinnet är viktigt eftersom man, genom att ta in olika dofter, kan upptäcka ohälsa, mögel med mera. Luktar det till exempel extremt illa i någon box kan det tyda på dålig tarmflora = dålig hälsa. Hovar kan lukta ruttet. Foder, hö och halm kan lukta mögel. Även om icke-hästmänniskor kanske tycker det luktar pecka i ett stall och mer än gärna skulle stänga av sitt luktsinne, vet en äkta hästskötare betydelsen av de olika dofterna och hur värdefullt det är att kunna känna dem.

Smak: Att kunna identifiera olika smaker är oerhört viktigt när man jobbar i stall. Bland annat kan ju hästmaten alltid behöva provsmakas… eller? … okej, jag erkänner. Smaksinnet har i princip ingen betydelse, men det låter mycket bättre att säga i alla sinnen istället för nästan alla…

Syn: Att kunna snabbt överblicka stallet på morgonen, bedöma hästens hälsa genom en titt på päls och ögon med mera, att se vad som behöver göras. Att kunna se gör arbetet mycket, mycket enklare! (Hoppas inga blinda tar illa upp..)

Det sjätte sinnet: Att kunna förutspå vädret för att ta in hästarna precis innan det börjar ösregna är vissa dagar ovärderligt. Likaså förmågan att bedöma om man en dag behöver göra superduperperfekt arbete för att inte halvt halshuggas. Eller de gånger man bara får en sån där känsla av att gå ner i stallet, och precis när man kommer in rullar en häst fast i boxväggen. Det sjätte sinnet är fantastiskt – och viktigt för en hästskötares överlevnad ;)


Tillbaka!

Nu är jag tillbaka igen, efter lite internetstrul (såklart). Jag måste erkänna att jag blir lika förvånad/fascinerad varje gång efter dessa små "uppehåll" när jag kollar statistiken - förvånandsvärt många som kikar in varje dag i alla fall (och det är jag tacksam för!).

Jag kommer publicera lite trevliga texter de närmsta dagarna, samt en del färska bilder från min semester och de två veckor jag nu jobbat. Och dessutom hann jag med att fylla 19 år igår, minsann!


En liten hösttändsticksask jag gjorde förra året fick följa med till Holland.

RSS 2.0