Bilder

Någon gång snart ska min fotografkompis Andrea komma ut till Agelund och fotta Baltazar. Han ska få agera utställningshäst, vara knoppar och allt! Jag köpte till och med barnolja på ÖB igår, som jag ska stryka ut runt ögon och mule, så att han bli extra uttrycksfull :)


Visst är vi bra på att posa?

Tygelhjälper

Många av dagens ryttare är duktiga. De kan ridning i praktiken, men hur många kan den i teorin? Därför tänkte jag skriva lite om just ridning i teorin, och inleda detta med tygelhjälperna.

Det finns 7 sorters tygelhjälper:
¤ Förhållning
¤ Eftergift
¤ Mothållande/reglerande
¤ Ställande
¤ Ledande
¤ Uppresande
¤ Understödjande

I detta inlägget tänkte jag ta upp förhållning och eftergift.

Man tar en förhållning, dvs. man kramar i tyglarna, för att bromsa hästen eller kontrollera att den lyssnar. Förhållningen ska alltid följas av en eftergift, som innebär att man lättar lite i tyglen. En förhållning kan tas i 3 steg: med fingrarna, handen eller hela armen. På samma sätt kan man lätta och ge eftergift i 3 steg.


Om man hela tiden tar och ger lika mycket, räknas det som mekanisk ridning, vilket inte är bra. Om man däremot känner hur stor förhållning man behöver ta och hur mycket man behöver lätta, är det en del av ryttarkänslan, alltså bra.

I nästa del av serien kommer mothållande/reglerande, ställande och ledande tygeltag tas upp.



Hästloppis

Den 20:e september kommer Flyinge Ungdomssektion, FUS, anordna en "hästloppis", som kommer pågå mellan 10.00 och 14.00 vid Granelundshallen. Vi kommer, beroende på väder, vara ute på parkeringen eller uppe i Elsas café. Fika kommer att säljas för en billig peng.


När: 20 september kl. 10.00-14.00

Var: Granelundshallen i Södra Sandby/Flyinge

För vägbeskrivning, se Flyinge Ryttarförenings hemsida



Har du en massa hästsaker skräpande hemma? Då kan du hyra ett bord för 20 kr och se till att rensa ut sadelkammaren ordentligt! För bokning av bord eller frågor kontakta Stina[email protected] eller mobil 0705109191


FUS önskar alla välkomna och hoppas på en trevlig dag med en stor uppslutning folk.


Uteboxar

Idag flyttade Baltazar och Nakini upp till uteboxarna igen. Låt oss därför hoppas´att det inte blir fler värmeböljor i år - uteboxarna förvanlas hur lätt som helst till en bastu. Hur kul är det att uootäcka att ens häst är genomsvettig ens innan man ridit? Nä, låt oss hoppas på en fortsatt sval sommar, för hästarnas skull.


Om Bz hälta

Nu när Baltazar är min lilla sjuke krake, har jag två val. Deppa sönder eller kämpa vidare. Jag satsar på det andra.

Eftersom jag bara kommer kunna skritta och trava på rakt spår, ska jag leta upp lite andra hästar att rida. Jag har redan en som står till mitt förfogande, nordsvensken Urban..

Jag och mamma har luskat ut två eventuella orsaker till Baltazars lilla hälta. Det ena är att han har hittat på något i hagen, det andra att han vilade för mycket. Både på tisdan och onsdan fick han vila eftersom jag var sjuk med feber och hela kittet (SVININFLUENSA!!.. nä). En lite äldre tävlingshäst som står för länge kan lätt få gallor som framkallar hälta vid böjprov. Om 10 dagar gör vi en ny besiktning och hoppas att det går bättre då. Tills dess kommer jag fylla bloggen med en massa smaskiga inlägg ;)

Suck

Baltazar gick inte igenom vetrinärbesiktningen. Han markerade på höger fram. Så typiskt! Han har aldrig varit skadad eller haltat och nu, när vi äntligen har köpare och en ny häst vi gillar, ska han halta och bli en konvalecent i 10-14 dagar. Det innebär att jag bara kommer kunna skritta/rida lugnt ett bra tag, köparna kanske ångrar sig, Veleda kanske blir såld och vi är tillbaka på ruta ett.

Suck.

Det är inte så kul att vara Melinda just nu.

Imorron istället

Vet. besiktningen blev uppskjuten till imorron kl. 9-9.30 istället. Jag kommer nog sticka dit och sedan direkt till skolan. Börjar inte förens kl. 11 :D

Besiktning imorron

Imorron kommer Petras vetrinär och besiktar Baltazar. Går han igenom flyttar han till Finland.









Håll tummarna

Har precis gett Petra mandat att sälja Baltazar för vilket pris hon vill i princip.

Håll tummarna!


Nej men ny..

De ville inte ha Baltazar, uatn den andra istället.  Typiskt. Tror nog att han blev lite för stor, Clara var ju trots allt bara 11 år och fortfarande på ponny. Kanske inte helt hästponny-redo.

Å andra sidan har Petra någon som är intresserad av Baltazar. Vet dock inte mer för tillfället, men delar med mig av allt jag får reda på när jag vet det..


Ovetande

Jag hoppas att Clara och hennes mamma hör av sig idag och säger att de vill köpa Baltazar. Om de inte vill ha honom, ska vi kanske in till Jägers på söndag och rida ett uppvisningslopp.


Dagens ridpass

Trimmade Baltazar lite i paddocken idag. Han protesterade lite i början och försökte vika in halsen och skjuta ut bogen. Jag fick använda väldigt mothållande ytterhjälper och verkligen försöka ha kontakt med bettet hela tiden för att det skulle funka. (Jag har lite problem med glappande tygel).

Efter ett tag gav Baltazar med sig och var superfin! Övade då lite volter, övergångar och skänkelvikningar. Baltazar trampade fint under sig och jobbade på bra = nöjd matte.

Förresten, jag funderar på att skriva om de olika typerna av tygel- och skänkelhjälper. Skulle det vara intressant?

:

Dagens ridpass

Det blev ingen ridning idag - Baltazar vilade.


Hon åt och sprang - samtidigt

Det gick ganska bra med Viol idag. Själva tävlingsklassen gick väl i och för sig sämst, hon rev 6 hinder av 10. Alltså fick vi 4 poäng för felfria hinder och 2 för att vi deltog= 6 poäng. Alltid något. (Ej riktiga kaninhoppningsregler pga. klubbtävlingscup)

Vi var i Botaniska trädgården, på en stor, fin och klövertäckt gräsmatta. Viol älskar klöver! Före och efter varje hinder tvärnitade hon och tog sig några tuggor, innan hon sprang vidare. Eller, hon hade nog gärna suttit där längre, men jag

Hon har i alla fall gjort stora framsteg och jag är nöjd med dagen :)

Trial and Error

Okej, detta blir en ganska saftig text att läsa, men det är väldigt intressant (tyckerr i alla fall jag, som skrivit hela alltet)

Trial and error

Att pröva sig fram för att hitta beteenden som är lönsamma i en viss situation, har vi nog alla gjort någon gång. Men att detta är en väl beprövad inlärningsteknik visste du kanske inte. Om du tror att det finns något mer du kan lära dig om detta, föreslår jag att du läser vidare.


Inlärningsmetoden Trial and Error, som på svenska kallas "Försök och misslyckande" eller "Försök och felmetoden", går ut på att hästen på eget initiativ lär sig slumpmässigt utvalda beteende genom positiv eller negativ förstärkning. Alltså provar hästen olika beteende i olika situationer tills den hittar ett den får respons på. Om responsen är en belöning, kommer hästen troligtvis utföra beteendet oftare.


Vid inlärningsförloppet kommer felaktiga eller ineffektiva beteende successivt försvinna eftersom de inte leder till framgång. Den här principen är densamma som ligger bakom naturligt urval, och exempelvis vilda hästar har stor nytta av den. Inte bara hästar utövar trial and error, inlärningsmetoden förekommer även hos exempelvis katter och människor.


Psykologen Edward L. Thorndike var den första att experimentellt studera Trial and Error. Samtidigt utförde ryssen Ivan Pavlov experiment med betingare reflexer hos djur och lade därmed grunden för behaviorismen. En annan psykolog, B.F. Skinner, knöt sedan samman Thorndikes teori med behaviorismen, samt utvecklade deras teorier. Då skapade han begreppet Operant betingning, även kallad instrumentell inlärning, vilket var en utveckling av behaviorismen. Trial and error är en form av instrumentell inlärning, där man lär sig genom att göra något om och om igen och misslyckas, men tillslut lyckas. Exempel på sådana saker är att lära sig cykla och simma.


Ett exempel på trial and error är hästar som sparkar i boxen vid fodring. Om man skriker eller slår till hästen för att den ska sluta, lär det troligtvis inte ha någon effekt i det stora hela. Kanske slutar hästen sparka en liten stund, men i längden kan den tänka sig att stå ut med obehaget bara den får sin mat. Tillslut kommer fodraren tröttna på sparkandet och ge hästen mat tidigt, alltså har hästen fått en belöning för sitt beteende genom positiv förstärkning.


Ett annat exempel är en lös häst i paddock (som människan arbetar med på något sätt). Hästen kan försöka att rymma och om den lyckas, har de fått en belöning genom negativ förstärkning (det jobbiga arbetet har tagits bort). Om man fångar och tvingar tillbaka hästen till paddocken, kommer den rymma igen och igen.


Att hästar testar beteende genom trial and error är både bra och dåligt. Det negativa är att hästen lätt framkallar oönskade beteenden. Det positiva med trial and error är att vildhästar lätt hittar nya beteende som är gynnsamma för deras välbefinnande.


När man vill tillämpa Trial and Error-metoden, för att lära hästen något nytt, krävs det inte att man är något proffs. Det enda man behöver tänka på är att ge hästen belöning vid precis rätt tillfälle, det vill säga inom 3 sekunder efter att hästen gjort rätt. Kommer belöningen senare, kommer hästen inte förknippa det rätta beteendet med belöning, vilket leder till att hästen inte självmant kommer utföra det rätta beteendet nästa gång man tränar.


Man kan belöna hästar på två sätt: positiv och negativ förstärkning. Det förstnämda går ut på att man lägger till något bra, som till exempel en klapp eller något positivt man säger (och tonfallet är då det viktigaste, inte själva ordet). Negativ förstärkning innebär att man tar bort något dåligt, exempelvis lättar man i handen eller med skänkeln.


Även om Trial and Error-metoden är en av de enklare att använda, kan mycket gå fel. Är man ovan kan det vara svårt att veta exakt när hästen gör rätt och då även när man ska berömma. Berömmer man vid fel tillfällen, finns det en risk att man uppmuntrar felaktiga beteende och nästa gång hästen gör denna felaktiga saken, kanske man bestraffar hästen för något man gången innan uppmuntrat. Det finns alltså en viss risk att ge dubbla signaler, vilket inte underlättar. Man måste helt enkelt alltid vara konsekvent och känna när man ska berömma.


Sammanfattningsvis vill jag förklara vikten av att förhindra oönskat beteende så snabbt som möjligt, för om hästen vänjer sig vid ett felaktigt beteende blir det sedan allt svårare att lära rätt.


Tävling idag

Idag blir det kaninhoppningsträning och tävling. Ska bara ha med Viol. Dojjan är fortfarande lite skabbig och Ester ska ställas ut imorgon, så hon får inte bli smutsig.


Okänd kanin hoppar

Löshoppning

Jag löshoppade Baltazar lite i ridhuset idag. Hade byggt upp 5,5an men fick länga den en bit. Avståndet mellan oxern och sockerbitshindret var ca 6 m och mellan sockerbitshindret och galoppbommen ca 2,3 m.

Baltazar var jättepigg och hoppade kanon! Lätt som en plätt flög han över en oxer på 120 cm. Dock tyckte han att ett räcke på 130 blev lite stort och ville inte hoppa det. Då sänkte vi ner det till 115 cm och han kalrade det galant. Därefter var han lite trött och fick ta några skutt på 100 cm från "fel" håll.

När man löshoppar, blir det oftast ett varv hela tiden. Därför brukar jag alltid låta hästen ta några lite lägre skutt i det andra varvet efteråt, för att få träna andra sidans muskler också. Annars kan hästen bli ojämt musklad, vilket gör att den presterar olika bra i olika varv.


Inte löshoppning, men hoppning

Årets stjärnhopp uttagna

Den 27-29 november närmar sig med stora steg. Helgen då Globen fylls med hästar är populär i hela hästsverige och
Stockholm International Horse Show planeras för fullt. För tredje året i rad kommer publikfavoriten Stjärnornas hoppning att arrangeras och nu står det klart vilka kändisar som ska delta:

TITELFÖRSVARE! Mats "Bygg-Matte" Carlsson. TV-snickare och numera nattklubbsdirektör.
VETERAN. Gry Forsell, mammaledig programledare och tävlingens "ambassadör".
NY! Emma Wiklund, stjärnmodell och numera Fashion and Consumer Advisor på Lindex.
NY! Raphael Edholm, skådespelare, regissör och manusförfattare.
NY! Jenny Pettersson, mer känd som sångerskan Velvet.
NY! Lina Hedlund, sedan 2007 medlem i gruppen Alcazar som senast toppar med melodifestivalhiten " Stay the Night".
ANDRA ÅRET. Blossom Tainton, programledare, personlig tränare och fitnesskonsult.
Ytterligare ett namn kommer att presenteras inom kort

För mer information, klicka här

Emma Wiklund - Linda Hedlund - Blossom Tainton
  


Skolstart

Idag drar skolan igång igen och nu när jag går med inriktningen hästhållning (till naturlärarnas förtvivlan) kommer jag vara två dagar i veckan på Flyinge. Det är något jag ser fram emot och jag tror att detta året kommer bli lärorikt och roligt!


Kanske inte kanon

Clara kom till Agelund idag och provade Baltazar igen. Hon fick göra allt själv, precis som om han vore hennes egen (fast inte mocka och sånt). Vi red först lite i paddocken och sedan ut en sväng. Jag hade Rut. Det gick kanske inte kanon, men ändå väldigt bra.

Ute red vi i alla gångarter och fokuserade på kontroll och att hästen skulle lyssna. Clara klarade ut Baltazar utan problem, han saktade av i galoppen utan någon dragkamp och även när båda hästarna slängde sig undar en hund gick det bra. Jag hade nog större problem att hålla Rut den gången. Hon började bocka och ha sig, medan Baltazar bara galopperade lite.

Det var en händelserik uteritt. Bl.a. hoppade vi naturhinder, blev skrämda av en hund och mötte 3 långhåriga, platinablonda hårdrockarkillar på en joggingtur. Ur försäljningspunkt kanske inte det bästa, men bra iaf fall :)

När vi kom tillbaka igen red Clara Baltazar lite i paddocken igen, för att se hur han var efter en uteritt. Även det gick bra och Baltazar och Clara såg nöjda och glada ut. Hon ska provrida en annan häst igen till helgen och fundera en massa, det verkar dock som det står mellan Baltazar och den andra. Claras mamma har Baltazar som favorit, men det är ju främst Clara som ska rida och även hennes val. Vad de än väljer, hoppas jag att det kommer gå bra för dem.

(fast jag kan ju inte förneka att jag hoppas att de vill ha Bzen)


Hemsidetips

Jag har hittat en hemsida där man kan läsa ett flertal bra hästartiklar. Texterna är från början publicerade i olika hästtidningar under åren 2001-2009 och inriktar sig mycket på att arbeta med hästen, inte mot den. Är man till exempel intresserad av horsemanship finns där en serie om just det på 10 delar.

Equerry AB

En sida som helt enkelt är värd ett besök!


Film på Veleda



Jag provrider Veleda och hoppar en oxer med hyffsat kort anridning. Kommer lite långt ifrån, men hon hoppar och trycker verkligen ifrån med bakbenen!

De ska prova Baltazar igen!

Imorron kommer Klara, tjejen som provade Baltazar, till Agelund för att testa honom igen. Hon kommer att få rykta och göra iordning honom, rida lite i paddocken och sedan ska hon och jag rida ut en liten sväng. (Jag kommer rida Rut.)

Eftersom Klara bara är 11 år (men dock lång för sin ålder) och inte har haft någon egen ponny innan, vill de ha en häst som är lydig och snäll. Förra gången var vi ju i ridhuset och imorron ska Klara testa om Baltazar är lika lydig ute som inne. Förhoppningsvis fastnar hon för honom och vill köpa. De ska dock prova 2 andra ponnyer en gång till.

Jag ska slutligen citera Petra, min hopptränare.
"Visa den, sälj den och köp stoet."

Dagens ridpass

Trimmade Baltazar lite i paddocken idag. Han var ganska pigg och såg lite spöken, men å andra sidan jobbade han extra bra i dressyren. Jag red många serpentiner och volter i trav och övade även lite galoppöppnor. De sistnämna gick ovanligt bra - jag lyckades korta upp honom mer än vanlig och han satte sig lite mer på bakdelen istället för att bara rusa. Bra va?


Dagens ridpass

Jag red ut en liten sväng med Baltazar idag, bara skritt och trav runt Döda trädet. Uppmuntrade honom till att trava i lång och låg form och han kändes mycket fin.

Rutan trimmade jag lite i paddocken. Hon har haft lite semester och är inte helt igång är, och dessutom bara 5 år, så det blev inget avancerat. Lite voltarbete och lösgörande i alla gångarter. Det gick ganska bra. Rut påminner lite om Flyinges skolhästar, så jag får min en liten tjuvstart inför hösten...


Rida rida.. Rut!

Denna veckan har jag tillgång till en extra häst, Rut. Hennes ägare är bortrest och undrade om jag ville rida henne lite i veckan. Självklart ville jag det! Kan vara bra att rida in sig lite på storhäst nu inför skolstarten.


Rutan i inte det finaste hon kan...


Annorlunda flughuvor

Något för dig och din häst kanske?




Äntligen tävlade vi igen

Inlägget uppdaterat med bilder!

Jag och Baltazar var hon hoppade en LC idag. Det kan ju tyckas lite lågt för oss, men vi ville ta en lugn start och visa upp honom, kontrollera att han lyssnade och mest rida det som lite markarbete.

Baltazar var jättefin! Jag red på Jörgensättet (lite framåtlutat för att inte driva med sätet, eftersom Bz då blir väldigt lång) och fick flera fina språng på framhoppningen och inga vansinneshopp. Även på banan var han fin. Kom rätt på alla hinder och hade riktigt fint flyt och Bz bjöd bra och tyckte det var kul. När vi kom till sista hindret, och vi kom perfekt på det, slängde han sig undan precis innan hindret. Arg som ett bi försökte jag igen och denna gången gick det galant.

Hindret i fråga var ett stigsprång, varken stort eller läskigt. Ett flertal av hästarna vägrade på detta. Hindret stod precis vid publiken och en stor elstolpe. De gånger Bz har vägrat pga jävelskap/ryggont har han antingen tvärnitat in i hindret eller flera språng innan försökt stanna - aldrig bara kastat sig åt sidan på det sättet han gjorde idag. Däremot kastar han sig så när han bli skrämd av något, så min teori är att elstolpen "tickade" eller liknande, vilken skrämde många av hästarna.

Så om man bortser från sista hindret är jag väldigt nöjd med tävlingen, eftersom Bz skötte sig galant och fick många riktigt fina språng. Nästa gång blir det definitivt en regional tävling!

Fotograf: Edla







De gillade nog Bz

Kom folk till stallet idag och provred Baltazar. Det gick bra tycker jag nog. Hela veckan har jag oroat mig över att han skulle vara slö och inte gå fram alls, men det inträffade inte. På grund av väderomslaget var Baltazar jättepigg, lite för pigg faktist. Tjejen tyckte det var lite ovant med så stort steg och att det gick lite form ibland. Dock lyssnade Baltazar galant och han hoppade jättesnällt, precis som vanligt.

Nu återstår väntan. De kommer förhoppningsvis höra av sig snart och berätta om de vill prova honom igen eller om det inte kändes helt rätt. Jag ska hålla er upprättade.


Haha, kan tänka mig att om Bz var känd och skulle undvika paparatzis, då skulle han se ut så här.

Provridning av "Velle"

På hoppningen i onsdes tipsade Petra mig om en häst hon varit och tittat på. Den var tydligen 7 år, ett sto med motor och skulle tävla 130 till helgen. Igår var jag och provade henne.


När vi kom till stallet möttes vi av en trevlig tjej vid namn Caroline. Hon hade precis hämtat Veleda, hästen, från hagen och häll på att ge henne lite vatten. Velle, som jag kallade henne, sörplade glatt i sig medan Caroline berättade lite om stoet och hennes bakgrund. Tydligen samarbetade Caroline med en hollänsk hästhandlare och det var därifrån Velle kom. Hon var ganska smal och omusklad, men holländaren hade fått in henne i ännu sämre skick, och Caroline tyckte att stoet bättrade sig hela tiden.

Caroline red och hoppade Velle lite före mig, så att vi fick se henne ridas. Det såg bra ut, även hon hon behöver lite träning i dressyren. (Men det är jag ju inte van vid...) När jag red henne kändes det bra. Även om jag inte fick henne att gå i den finaste formen hon kunde och även om vi inte fick till perfekt taxering varje gång, gjorde Velle ett väldigt gott intryck på mig och mamma. Vi gillade hennes psyke och hon var både klok och ärlig på hinder.

Vad som händer härnäst vet jag inte än... (spännande, nästan som en följetong..)




Mycket dålig vinkel som verkligen inte gör Velle till något skönhet.


Fullt upp - äntligen!

Idag är en dag med mycket att göra och jag älskar det! Alla sega sommardagar när man bara går runt och slöar går mig på nerverna. Jag vill hitta på saker hela tiden.

Idag ska jag
# rida Baltazar
# provrida ett 7årigt sto som tävlar 130 på söndag
# baka 2 kladdkakor
# handla ingredienset och lim
# limma ihop ett kort
# ha gäster kl 17
# anmäla till tävling/betsluta vilka jag ska vara med på


Bruno och jag

40 kg, 498 kr

Idag var jag inne på granngården och handlade lite mat. Totalt blev det 40 kg för 498 kr. Att man ens kan lägga ut så mycket på sina djur!


Kaninerna fick en 30 kgspåse av Stampe - ett riktigt bra kaninfoder.


Baltazar fick en 10 kg spann med B-vitamin i pelletsform. Egentligen hade den mindre burken på 3 kg räckt, men den fanns inte. Nu har jag vitaminer så det räcker och blir över!


Det var för övrigt inte det lättaste att få plats med all mat på moppen...


Baka dina egna bullar!

Vi hästmänniskor tillbringar ibland långa dagar bland våra hästar. Då är det viktigt att vi stoppar i oss lite mat för att hålla energin uppe. Därför tänkte jag dela med mig av ett recept (som jag faktist konstruerat själv) på nyttiga och matiga bullar, som är lätta att lyckas med. Det är bara att sätta igång!

Matiga bullar
Matiga och goda bullar att ha till frukosten, picknicken, buffèn eller vad man nu önskar. Tack vare den relativt långa jästtiden och allt knådande blir bullarna väldigt fluffiga. Mycket omtyckta av både gamla och unga.



Ingredienser

5 dl vatten
2 msk olja
25 g jäst
1 tsk salt
2 dl fullkornsvetemjöl
10-11 dl vetemjöl

Pensling:
Vatten
Ev. sesamfrö

Gör så här
Smula jäst i en bunke. Tillsätt 37 grader varmt vatten, olja och salt. Rör runt tills jästen löst sig.

Tillsätt fullkornsvetemjöl och nästan allt vanliga vetemjöl. Rör ihop och stjälp sedan ut på ett mjölat bakbord. Knåda degen i ca 10 min. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Degen ska ej klibba, utan vara lagom fast.
Lägg tillbaka degen i bunken och låt jäsa i 1 ½ h under bakduk.

Ta upp degen ur bunken och knåda ännu en gång ca 10 min. Forma bullar och lägg upp på bakplåt.
Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min.

Sätt ugnen på 200-220 grader.

Pensla med vatten. Placera bullarna i mitten av ungen, 5-8 min beroende på deras storlek.

Flyweil utan grimma

Även om sommaren snart är slut, plågar flugorna fortfarande våra hästar. Därför tänkte jag tipsa om en flyweil man kan använda utan att behöva ha grimman på. Perfekt för hästar på bete!




Finns även med öronskydd!

Båda går att köpa på Hööks och kostar 79 resp 69 kr.


Galoppderbyt

I söndes var jag och Andrea (som fotograferat kaniungarna) på Jägersro och tittade på alla tävlingarna där. Det var arablöp, galoppderby, hattparad och mycket mycket mer. Riktigt kul faktiskt! Speciellt på upploppen, när hela publiken hejjade på och stämningen var på topp.

Här kommer lite bilder som Andrea B fottat. Se men inte röra :)









Årets vinnare av Casino Cosmopol Svenskt Derby 2009
Jockey: svenska Fredrik Johansson (vann sitt sjätte derby)
Häst: favorittippade Handsome Hawk
Tränare: norska Wido Neuroth (vann sitt tionde)
Ägare: norska Stall Perlen (vann sitt femte)

Provridning på lördag

Nej, inte för mig del, utan för Baltazars!

Nu när semestern nästan är slut, börjar det äntligen hända lite på hästmarknaden.
De som kommer nu på lördag sökte en snäll första d-ponny, som inte var för stark utan lydig. Jag tycker att Baltazar passar in på det, men sen är det ju så mycket annat som ska till. Kemin till exempel. Förhoppningsvis går det bra, annars har väl "ödet" planerat något annat.

Hur som helst är jag lite nervös!


Titta, en pegasus!

(fast utan vingar)


Gårdagens ridpass

Igår blev det lite markarbete med Baltazar.

Vi travade och galopperade över 3 upphöjda bommar med ca 2,80 meter imellan. Baltazar är ganska storgalopperad, så det var ganska kort mellan bommarna, vilket också var meningen. Vi tränade nämligen på att galoppera kort och rytmiskt. Bommarna underlättade det verkligen!

För omväxlingen skull blev det både lång och kort anridning, så vi fick träna på att taxeringa också. Helt enklelt var det ett ganska simpelt, men nyttigt pass, som fick både häst och ryttare svettiga.


Melinda tvärnitar



En sak som jag verkligen tvärnitar åt är bilister som kör som idioter, som inte visar någon som helst hänsyn åt moppefolken. Senast igår råkade jag ut för en sådan egotrippad trafikfara.

Jag körde ganska lugnt hem från stallet när jag mötte en cyklande gammal gubbe. Strax bakom cyklisten kom en bil, som envisades med att köra om precis när vi möttes, dessutom i en fart som skulle fått henne att mista körkortet. Alltså var vi 3 i bredd på en smal väg och jag körde nästan i vägrenen. Arg som ett bi, tutade jag på kärringen, men då var hon redan långt borta.

En annan gång körde en mötande bil ut, rakt framför mig, för att köra om en annan bil. Den gången var det ännu trängre kan jag säga. Jag skulle nästan kunna fylla en hel blogg med dessa historier, så många bilidioter finns det. Var får de sina körkort? Nej, jag tvärnitar verkligen åt dem!

Jag = öken

Just nu känner jag mig som en öken - kokhet och med vattenbrist.

De fyra småskuttarna i trädgården står som i skuggan och tur är väl det. Det är så lätt hänt att kaniner drabbas av värmeslag. Ester dog faktist av det när hon var liten - men det är en annan historia. Förresten är den fjärde kaninen Vismut. Vi passar honom medan hans nya ägare är på semester. Skojj!


Härliga sommar!

Sol, vind och vatten - härliga sommar!


Jag och Tova på stranden
OBS! Flera år gammal bild :)

Dagens lista

Dagens Sockerbit
Idag åker jag på semester i en vecka. Vädret ska bli stålande och jag kommer sola och bada tills hudet är helt skrynklig.

Dagens Tvärnit
Jag kommer inte ha tillgång till någon dator på semestern så bloggen blir lite lidande. Dock ska jag slänga ut lite längre faktainlägg så ni har något att läsa.

Hästen i historian: Marengo

Det var en gång en häst. En häst med ett utseende likt en sagofigur och en styrka likt sprit. Hästen hette Marengo och han var den franska kejsaren Napoleons favorit.


Marengo föddes år 1793 i Egypten och han växte mest troligt upp på det berömda stuteriet El Naseri. Som sexåring importerades han till Frankrike och hamnade där i kejsar Napoleons stall. Den vita arabhingsten var väldigt liten, bara 146 cm i mankhöjd, men han passade den kortbenade kejsaren perfekt. Napoleon var ganska hård i sin ridning och tvekade inte att pressa hästarna. Sträckor på 130 km kunde avverkas på fem timmar! Detta var något Marengo klarade galant; han var riktigt starkt både fysiskt och psykiskt. Dessutom var han väldigt snabb och kvick, och inte det minsta rädd vid skottlossningar. Både häst och ryttare var alltså fyllda av mod, ända ut i fingerspetsarna.


Napoleon red fullblodet för första gången under slaget vid Marengo. Hingsten var då odöpt, men fransmännens segrer ledde till att Napoleon fäste sig vid hingsten och beslöt sig att döpa den till Marengo, efter slaget. Därefter bar den tuffa hästen Napoleon i många slag, bland annat Austerlitz (1805), Jena (1806) och Wagram (1809). Hingsten blev sårad åtta gånger under sin karriär, men lyckades alltid återhämta sig.


Napoleon och Marengos sista slag tillsammans var vid Waterloo år 1815. Den långa och tuffa vandringen dit hade tagit på Marengos krafter och Napoleon låg i underläge jämfört med engelsmännen, så förutsättningarna var inte de bästa. När Napoleon snabbt behövde fly, orkade Marengo inte bära honon längre. Hingsten lämnades kvar på krigsfältet och togs där hand av engelsmännen. Han fördes till England av lord Petre, som sedan sålde honom till general J.J. Angerstein vid grenarsjärgardet. Marengo sattes i aveln i New Barnes i närheten av Ely vid 27 års ålder. Det var inget lyckat försök och några föl blev det aldrig. 38 år gammal dog han.


Hela Marengos skelett, bortsett från en hov, finns bevarat på National Army Museum i Sandhurst. Av hoven tillverkades en snusdosa som skänktes till officerarna, vid gardesbrigaden, av general Angerstein.

av Melinda, M_N


RSS 2.0