Hästen i historian: Marengo

Det var en gång en häst. En häst med ett utseende likt en sagofigur och en styrka likt sprit. Hästen hette Marengo och han var den franska kejsaren Napoleons favorit.


Marengo föddes år 1793 i Egypten och han växte mest troligt upp på det berömda stuteriet El Naseri. Som sexåring importerades han till Frankrike och hamnade där i kejsar Napoleons stall. Den vita arabhingsten var väldigt liten, bara 146 cm i mankhöjd, men han passade den kortbenade kejsaren perfekt. Napoleon var ganska hård i sin ridning och tvekade inte att pressa hästarna. Sträckor på 130 km kunde avverkas på fem timmar! Detta var något Marengo klarade galant; han var riktigt starkt både fysiskt och psykiskt. Dessutom var han väldigt snabb och kvick, och inte det minsta rädd vid skottlossningar. Både häst och ryttare var alltså fyllda av mod, ända ut i fingerspetsarna.


Napoleon red fullblodet för första gången under slaget vid Marengo. Hingsten var då odöpt, men fransmännens segrer ledde till att Napoleon fäste sig vid hingsten och beslöt sig att döpa den till Marengo, efter slaget. Därefter bar den tuffa hästen Napoleon i många slag, bland annat Austerlitz (1805), Jena (1806) och Wagram (1809). Hingsten blev sårad åtta gånger under sin karriär, men lyckades alltid återhämta sig.


Napoleon och Marengos sista slag tillsammans var vid Waterloo år 1815. Den långa och tuffa vandringen dit hade tagit på Marengos krafter och Napoleon låg i underläge jämfört med engelsmännen, så förutsättningarna var inte de bästa. När Napoleon snabbt behövde fly, orkade Marengo inte bära honon längre. Hingsten lämnades kvar på krigsfältet och togs där hand av engelsmännen. Han fördes till England av lord Petre, som sedan sålde honom till general J.J. Angerstein vid grenarsjärgardet. Marengo sattes i aveln i New Barnes i närheten av Ely vid 27 års ålder. Det var inget lyckat försök och några föl blev det aldrig. 38 år gammal dog han.


Hela Marengos skelett, bortsett från en hov, finns bevarat på National Army Museum i Sandhurst. Av hoven tillverkades en snusdosa som skänktes till officerarna, vid gardesbrigaden, av general Angerstein.

av Melinda, M_N


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0