Film från senaste hoppträningen


Allt om clinicen del 2

Meredith Michaels Beerbaums clinic på Flinge var verkligen populär. Ridhuset var smockfullt av kunskapstörstande hästmänniskor, gamla som unga. De som inte fick chansen att komma, kan läsa MMBs bästa tips här nedan, tillsammans med allt annat om clinicen.

  
Först hoppade de ett kryss, innan de höjde upp till ett räcke. Ryttarna skulle tänka på att komma med bra rytm och använda hindret som ens vän till att skapa en fin kurva över hindret. Kom man för långsamt, kunde det bara gå snabbare och då blev det ett flackt språng (alltså inte bra). När räcket gick bra, fick de hoppa en oxer. Den sistnämda hindertypen hjälper till att skapa ett runt språng. Meredith poängterade för övrigt att det var viktigt att tänka igenom vad man gjorde, hur man gjorde det och om det blev bra eller dåligt.

  
Meredith berättade att hon brukar rida banan, fast utan att hoppa hinderna innan hon fått startsignal. Då visar hon hästen hinderna och märker om det är något den bli spänd över etc. Hon brukade även ta en lite kort skrittpaus precis innan hon startar. Hon tipsade även på att man skulle vara uppmärksam på om hästen tog ett galoppsprång mer eller mindre - det betydde att tempot hade ändrats.

Nästan alla funktionärer gick omkring i blåa Leksandjackor. Jag och mina kompisar skulle igentligen inte få några, men efter att ha bett riktigt snällt fick vi bottenskrapet, jackor i enorma storlekar. Min ser ut som ett tält på mig, men ska försöka sy in den lite..

Är det något mer specifikt om clinicen ni vill veta, fråga bara.

Update
Ryttarna som red var Magnus Gällerdal, en Marcus (vet inte efternamnet), en Emelie (eller liknande) som jobbade hos Ann-Sofie Oscarsson och en Petronella (vet inte efternamnet).


Dagens ridpass



Idag var det hoppträning, och vi körde mycket markarbete och trimmning. Travbommar, Hoppa på serbentinbågar, en studsserie, en kombination i en sväng och lite annat skojj.

Det gick ganska bra, övningarna var ganska svåra och allt kom himla snabbt, så jag hann inte riktigt få igenom alla hjälper hela tiden. Travbommarna försökte Velle hoppa över i början, men efter att ha skrittat över de några gånger, travade hon riktigt fint över bommarna i slutet.

Film kommer ikväll :)


Allt om clinicen del 1

Meredith Michaels Beerbaums clinic på Flinge var verkligen populär. Ridhuset var smockfullt av kunskapstörstande hästmänniskor, gamla som unga. De som inte fick chansen att komma, kan läsa MMBs bästa tips här nedan, tillsammans med allt annat om clinicen.

Klicka på bilderna får att se dem i full storlek
  
Eftersom jag skulle vara funktionär och stå i Flyinges monter, kom jag och mina kompisar in lite tididare än alla andra. Vi fick då se alla förberedelser (det var ganska kaosartat), banan byggdes, "goodiebags" (innehållande knäckebröd, festis, min häst-tidning och leverpastej för barn) lades upp på stolarna och stjärnan själv gick förbi.

  
Publiken vällde in. På en stor skärm visades olika klipp och miniclinicar från Team Idea Novum/Leksand. Helt plötsligt stod Jens Fredricson och Maria Gretzer framför oss.

  
Framridningen såg ungefär likadan ut för både de unga och de lite mer rutinerade hästarna. Ryttarna skulle kolla av 4 viktiga saker:
1. Hästen gick fram för skänkeln
2. Hästen tog förhållningarna
3. Det gick att svänga vänster
4. Det gick att svänga höger

Ryttarna skulle ha en mjuk, lätt hand och rida mer med sitsen, vilket Meredith berättade att hon själv alltid gjorde.

Del 2, allt om själv hoppningen kommer inom kort...


MMB-clinic idag

Meredith Michaels Beerbaum kommer till Flyinge idag och håller clinic. Självklart ska jag dit, men penna, papper och kamera, så att jag kan dela med mig av hennes tips här ikväll.

För övrigt kommer jag stå i gymnasiemontern innan, om nån vill hälsa.


Shoppat!

Jag och mamma var på Hööks för ett tag sen och shoppade loss! Några i min klass skulle förmodligen aldrig sätta sin fot i affären, och jag kommer kanske få lite skit för att jag indirekt kallar dem bortskämda märkesnördar. Men man får ju inte säga annat än sanningen ;)

Hur som helst har jag inga problem med Hööks, man får mycket för pengarna (vi sparade ca 400 kr tack vare rea och stämpelkort). Betalar man sakerna själv, vill man gärna göra bra köp..

 
280 g tjockt utetäcke. När det bli riktigt kallt får Velle ha fleece under. Tillhörande hals.

Så att vi syns i mörkret


Köpte flyweilen från detta set för en 10a, eftersom den var en "udda vara".

Vi köpte nog något mer, men jag minns inte vad...


Vad ska man göra på lovet?



Rött, gult och oranget. Lite grönt och lite brunt. De färgerna ser man så fort man tittar ut, för det är höst. Nu är det dessutom höstlov för många i vårt avlånga land. Som hästnörd vill jag ha en höst i hästens tecken, precis som många andra ponnypolare. Därför tänkte jag ge lite tips på hur man kan "förhästa" alla dagarna i största möjliga mån.

# Rid mycket och länge. Rid ut på långturer. Rid på andras hästar. Lägg tid på ridningen och träna igenom allt du behöver. Rid, rid RID!

# Storstäda stallet/rensa bland dina prylar. Detta ska jag definitivt göra, min låda i stallet är överfullt av prylar, som ska flyttas och sorteras om.


# Läs massor. Regniga dagar vill i alla fall jag krypa upp i soffan med en varm kopp choklad och en riktigt bra bok. Vad passar då inte bättre än en hästroman, faktabok eller några tidningar? Man kan aldrig få för mycket kunskap, och ökad förståelse för hästen kan visa sig genom bättre resultat i ridningen.

# Pyssla. Virka en luva, sy ett täckte eller brodera på ett schabrak. Att sy egna hästgrejer är både roligt och praktiskt. Skaffa en egen stil, ha unika färgkombinationer eller tillverka en alldeles egen halloweenkostym til dig och din häst. Ändast fantasin sätter gränser.

Vad ska ni göra för hästigt på lovet?


Baltazar har det bra!



Ni som följt bloggen ett tag vet nog om att Baltazar, min fd. d-ponny, såldes till finland. Min hopptränare hade varit på gården där han står för några dagar sen och hon tyckte att Baltazar såg ut att ha det bra. Han stod i en hage med några kompisar och såg nöjd ut :)

Hoppträning

Banhoppning på träningen idag och Veleda bevisade verkligen att hon kan hoppa! Ridningen mellan hinderna behöver vi däremot jobba mer på, vi har mycket markarbete att öva in. Veleda var lite arg på mig och ville inte ta mina halvhalter, så vi fick inte in någon bra rytm.

här ska det ligga en bild på banan..

1an är ett stigsprång, 2an ett räcke med grind. Därefter 7 galoppsprång till en trippelbarr. 4an är ett räcke med tunna under, böjt spår till 5an som är en oxen. 6a & b är en kombination med ett galoppsprång mellan. Sen 5 galoppsprång till 7an, en oxer med vattenmatta. Därefter sista linjen 8an (räcke med sockerbitar under), 3 galoppsprång, 9an (räcke) och böjt spår till 10an, räcke.

10an stod placerat på ett klurig sätt; efter 9an trodde många hästar de skulle till 1an, denn stod ganska snävt och krävde mycket inramning och dessutom hoppade man rakt mot hörnet, vilket några tyckte var läskigt. Veleda hoppade dock glatt över :)


Nu ska jag till stallet och hoppa lektion!



Gammalt klipp jag visat förr.

Jämför detta med tävlingsrundan. Redan stor skillnad!

Häftigare smeknamn?

En på stallet tyckte idag att vi borde ge Veleda ett häftigare smeknamn. Shosan och häxan finns ju redan, och Velle borde få ett lika kul.

Gurkan blev ett förslag. Moppen ett annat. Vad tycker ni hon ska kallas?


Dagens ridpass

Irriterat. Jag kom inte in på bloggen igår. Så ni får gårdagens ridpass idag istället.


jag och baltazar

Red dressyr på Veleda för Eva idag. Det gick mycket bättre än förra gången! Veleda var mjukare, mer följsam och brunstade dessutom inte.

Voltarbetet gick bra. Fick ha mycket ben på henne i början för att hon skulle trama under sig lite mer, och inte bara bli framtung. När vi övade skänkelvikningar i trav, fick jag verkligen rida ordentligt, och vet ni, det gav resultat!

I galoppen blir ju Veleda lätt lite tvåspårig. Hon galopperar med bakdelen innanför framdelen. Istället för att trycka ut bakdelen, ska man rätta framdelen; en huvudregel vid all ofrivillig tvåspårighet.

Detta gjorde jag genom att ta förhållningar i yttertygeln, leda med inner och ha kvar ytter sittben i sadeln. Ändrade jag vikten minsta lilla, bytte hon galopp. Att titta sett ut (genom fönsterna/ in i ridhusväggen) underlättade för mig att ha vikten rätt. Resultaten av övningen skulle bli att hästen skulle gå en en öppna. I vänster klarade vi det, medan högervarvet kräver mer träning.


(rörelseriktningen är utskriven som en hjälp för de som
tror att man galopperar med bakbenen först)


Analyserat hingstar

Under löshoppningskvalen på Breeders spanade jag in ett gäng fina 3-åringar. Jag gjorde en liten egen bedömning av dem och jämförde det sedan med domarnas kommentarer. Mycket överensstämde och nedan kan du läsa om vad jag kom fram till. (fast ni får inte läsa hela texten)

Cyanid hette nästa häst, en brun hingst efter Cyklo, undan Melody Mint och ue. Irco Mena. Han var väldigt pigg och nervös/tittig i början, men coolade sedan ner sig. Han hade bra balans och täckte mycket mark i galoppen. Han hade ett stort, fint hopp med god teknik. Ibland hoppade han alldeles för stort på hjälphindret och fick då ev för kort distans till huvudhindret, men på något sett lyckades han kravla sig över även de största hinderna. Han hade behövt lite mer egen bjudning och för den sakens skull var hans piskförare inte särskilt bra; hon stressade och jagade på en massa. Cyanid, min favorit av de jag såg, gick vidare till finalen.

Dagens sista start hette Turmalin. Han var en brun hingst (varför lyckades jag bara se hingstar?) med Tornesch, Clara och Landlord i stammen. Turmalin var välmusklad och i gott hull, men något valpig i utseendet. Han hade ett bra temperament och var nyfiken, men ibland lite okoncentrerad. Han hade en balanserad galopp och säker taxering och hoppade dessutom bra, med ett stort hopp. Turmalin gick vidare till finalen där han kom tvåa.


Bilden har inte ett svatt att göra med texten. Min löshoppningsbild jag trodde jag fottade för att visa upp här var borta.. Förresten, bilden föreställer en frusen kaninpellets.


"Meledas" tävlingsdebut



Veleda var så fin på tävlingen idag! Hur cool som helst i all hantering och allt. Dock kryllade det av hästar på framridningen och stämningen på framhoppningen var riktigt stressad, vilket gjorde att det i början inte gick så bra. Man fick var och varannan sekund veja för galopperande hästar och Veleda kastade massor med huvudet. På hinderna gick det dock jättebra och jag var tvungen att vara helt still med handen och bara rida med sätet (helt annorlunda jämfört med Baltazar).

Caroline, förra "ägaren", var också på tävlingen och gav några tips om banan. Jag skulle ta ut svängarna och Velle kunde vara lite tittig på blommor och sånt som stod längst väggarna.

Inne på banan var Veleda superfin! Inte alls tittig och kastade inte med huvudet. Jag behövde bara styra och ta små halvhalter, resten skötte hon. Hon verkade tycka det var kul och riktigt sög tag i hindret. Vi kom runt felfritt och säkert.

Nästa gång blir det 1 m.


Snart tävling


Bild från en av de första tävlingarna jag och Baltazar var ute på

Strax sticker jag till stallet för att tävla. Det ska bli så kul, har inte varit ute på evigheter känns det som.
Självklart ska kameran med, så ni kan få se bilder i kväll!

Tecken på för smal häst



3 tecken på att din häst är för smal/får för lite mat (blått i bilden):
# Revbenen syns
# Hästen är lite "urgröpt" precis framför flanken
# Hästen är uppdragen i flanken (vita strecket är normalt)

Bilden är förresten fottad av mig kompis Andrea. Den är en av de misslyckad, när Baltazar inte ville titta in i kamera/rakt fram.

Varför jag valde Flyinge...



Många har frågat mig varför jag valde att söka och gå på Flyinges hippologigymnasium. Om jag delar med mig av mitt svar här kanske jag slipper frågan i framtiden.

Att jag valde Flyinge beror inte på att de har en väldigt bra utbildning, bra hästar i kombinationen med duktiga lärare och massor av hästkunniga människor. Det beror inte heller på den ypperliga möjligheten att knyta kontakter, se massor av bra ridning eller få kompisar från alla Sveriges hörn. Flyinge blev inte ens mitt förstahandsval på grund av alla biljetter vi får till clinicar, gratis inträde till stora tävlingar eller de stallböcker och hingskataloger etc vi får.

Nej, att jag valde Flyinge beror helt och hållet på att jag ville bli en ridklädsnobb :-)


Veckans planering


Kanske vi lyckas få en rosett på tävlingen?


Måndag: Dressyrlektion på Veleda och tempoträning med skolans hästar
Tisdag: Hopplektion
Onsdag: Velle vila. Jag på Breeders hela dan o titta på löshoppning. Körlektion med skolans hästar.
Torsdag: Jag fyller 17 :D Rida ut Velle
Fredag: Trimma Veleda. Smörja träns och fixa bland grejer. Vuxenkalas.
Lördag: Tävla 90 cm i Skabersjö. Gå på pappas vernissage. Närmsta Kompisar-kalas.
Söndag: Skritta Veleda. Jobba 4 h. FUS-möte kl 17 (preliminärt).

Dessutom ska jag hinna göra massvis med läxa. Fullt upp alltså, und ich liebe es.

(Velle o Veleda är samma häst för de som missat det)

Jag är löshoppningsexpert.

Eller inte.

Men dagen idag har tillbringats med att titta på massor av löshoppning och analysera varje hästs språng. Sånna förmåner får man när man går på Flyinge! Jag tänkte skriva ett lite längre inlägg om löshoppning nästa vecka, har för mycket att göra för att skriva det nu.


En unghäst som löshoppas på min prao för några år sedan.

Breeders!


För mig betyder det
¤ Parkera vid stallet istället för stora parkeringen
¤ Fullt i matsalen
¤ Band på handen för att kunna vistas där
¤ En hel vecka fylld med massor av underbara unghästar <3

Kakan och Velle

Visste ni att Kakan, som jag hopptränade i vintras, är uppfödd hos Carro & hennes mamma, som vi köpte Veleda av?


Kakan och Jag

Gästtränare

Vecka 44 har Petra preliminärt bokat in Ankan som gästtränare. Ni vet hon, som typ är Maria Gretzers högra hand.


Dagens härliga galopp

Idag lastade vi Veleda och körde till Revingefältet. Visserligen har jag ridavstånd dit, men med en häst som är något rädd för skogen kändes det inte så smart att rida dit själv. Revingehed är förresten ett stort, rent ut sagt gigantiskt fält, där kossor strövar fritt och det är bara gräs och lite träd så långt ögat kan nå (eller nästan i alla fall).

Veleda verkade tycka det var roligt. Ett fält, något hon kände igen! Vi red runt på stora volter och arbetade lite lätt innan vi tog en lång och härlig galopp. Körde lite tempoväxlingar i galoppen, gasade på lite och kortade upp ganska rejält. Veleda var hur lydig som helst och uppförde sig verkligen super!

Jag är definitivt nöjd med henne!

De nya Tretornstövlarna



Det är nog inte första gången ni ser dem. Trots det kan jag inte låta bli att visa dem. Tretorns nya stövlar. Svarta med detaljer i guld. Exklusivt.

Nja, jag vet inte riktigt vad jag tycket. Jag kanske är tråkig och klassisk, men vanliga hederliga läderstövlar faller mig bättre in i smaken. Det är lite grönaktiga på hälen tycker jag i alla fall inte om. Det är en sak som är säker.

Vad tycker ni? Hit eller shit?


Bild hämtad från
www.hippson.se

Uppdaterad veckoplanering

Måndag: Dressyrlektion
Tisdag: Hopplektion
Onsdag: Skritta
Torsdag: Dressyr
Fredag: Uteritt - konditionsträna
Lördag: Mjukgörande dressyr
Söndag: Uteritt med Elvy & Lillebror

Så, planerat för fredag-söndag nu också. Måste verkligen ta och leta upp min Stallbok till hästen och skriva upp alla ridpasen i den. Tur i alla fall att jag har bloggen tills jag hittat den/köpt en ny..
Snart går jag ut med hittelön!

För ni någon form av träningsdagbok?

När bilen kom...



Jag och Jessica hade precis ätit lunch på Flyinge igår, och var påväg till stallet. Vi snackade o skämtade lite när bilen plötsligt svängde upp bakom oss.

Jag vänder mig om och utbrister "Åh, shit!" Rusar sen till höger, i tron att Jessica gjorde desamma. Men nej, hon gick till vänster. Vi insåg inte detta förrens bilden kört förbi, föraren måste ha undrat vad vi höll på med. Gick i kors liksom?! Jag och Jessica fick oss i alla fall ett gott skratt, hela vägen till stallet asgarvade vi.

Dagens ridpass


Bild från förra veckan

Woho! Idag var det banhoppning, precis vad jag gått och hoppats på under hela dagen. Jag har börjat planera in lite tävlingar nu, och den första på 90 eller 100 cm går av stapelt om ca 2½ veckor.

Vi hade gemensam framridning med bommar och skänkelvikning. Det sistnämnda gick inget vidare för mig och Velle. I traven drog hon iväg mer än hon tvärade och i galoppen saktade hon av eller bytte. Slutsats: Vi behöver öva mer skänkelvikningar båda två.



Därefter var det banhoppning. Vi hoppade några olika banor och slutade med en lång med nästan alla hinder (som ni ser på bilden).  Mellan hinder 2 och 3 var det 5 galoppsprång, 21-22 m tror jag. Mellan 4 och 5, 7 galoppsprång och 6b-hindret till 7an 4 galoppsprång.

När vi hoppade fram, red vi över det onumrerade hindet, svängde åt vänster och hoppade trean och fyran och svängde sedan runt b-hindret och hoppade sjuan. Andra banan bestod av ettan, kombinationen och innanför till 5an.

Veleda skötte sig super! Hon verkade tycka att det var lika kul att hopp bana som jag. Dock gick det snabbare och snabbare mot slutet, jag behöver öva på att ta tillbaka henne lite mer. Men över lag gick det bra och vi hoppade väl runt en meter. Även om Velle kan mer ska man ju inte bara höja och stressa upp i klasserna. Då slutar allt i kaos.

Pannband till hästen



Med detta pannbandet kom jag trea i en pärltävling för ett bra tag sen. Ni som läste min förra blogg är nog väl medvetna om detta...

Dagens ridpass



Dressyrlektionen för Eva idag gick mycket bättre än förra veckan. Hon tyckte det såg ut som om vi övat mycket mer än de två gångerna jag faktist ridit dressyr själv.

Vi red samma voltövning idag som förra veckan: 4-kantspåret med volter vid E och B. Övade även på att ställa om henne på ett mjukt och bra sätt genom att rida massor av serpentinbågar. Vänster till höger var lättare än höger till vänster, eftersom hon då ville rycka upp huvudet istället för att ta min yttertygel. Genom att ställa om sakta och verkligen hålla kvar i den nya yttertygeln, samtidigt som jag tryckte på med den nya innerskänkeln, gick det tillslut också bra. Detta är dock något jag ska öva mer på hemma.

Vi red även lite skänkelvikningar. I skritt på diagonalen och i trav på förlängda hörnlinjen. Det gick bättre än förra gången, dock inte helt klockrent än. När det blir jobbigt vill Velle helst springa undan. Då måste jag lägga en volt direkt och fånga upp henne, istället för att bli dragandes i tyglarna. Dessutom måste jag sitta emot mer med sätet.
Hemläxa=sit ups?

Veckans planering



Måndag: Dressyrlektion
Tisdag: Hopplektion
Onsdag: Skritta
Torsdag: Dressyr
Fredag: ej planerat
Lördag: ej planerat
Söndag: ej planerat

Hästar är ganska roliga djur...









Rosetterna på plats



Sådär. Har satt upp lite rosetter på väggen igen. Dock är det lite tätare mellan rosetterna i verkligheten än på bilden. Hmm, måste vara en gammal bild jag fått tag på.

I alla fall, är det något speciellt ni vill läsa om här på bloggen? Föreslå vad som helst så ska jag försöka luska ut något smaskigt om det.

Dagens ridpass



Red ut i regnet idag med Elvy och Lillebror från stallet.  Med tankte på att marken förvandlats till lervälling och att det var ganska halt, blev det tyvärr ingen klättning. Det är ju faktist ganska farligt att klättra när hovarna bara glider.

Hästarna var i alla fall jätteduktiga och brydde sig inte alls om att regnet öste ner. Velle gick stundvis först. Blev det läskigt stannade hon, tittade bak på Lillebror och såg nöjd ut när han tog täten. Gullehäst :)

Bilder från hoppträningen

På hoppträningen i tisdes blev det mycket markarbete. S-bågar och diverse kontrollövningar. Veleda var duktig och det gick faktist ganska bra :)


Vi flyger


Lustig vinkel och halvbra kvalitet=något speciell bild...


Fotokalender



Idag ska jag beställa hem en fotokalender tror jag. Jag gillar att det första jag ser på morgonen är något av mina djur, oavsett om de är sålda, döda eller levande. Kanske denna bilden får vara med för Baltazar?

En liten bettguide

När man väljer bett, kan man inte bara lyssna på experternas råd utan se vad sin egen häst kan tänkas behöva. Med alla bett är storleken viktig. Bettet ska sticka ut ungefär ½ cm vid vardera mungipa, för att inte knipa hästen i munnen. Det kan även vara bra att byta bett lite då och då, eftersom alla bett trycker på olika ställen.


Odelat gummibett
Ett rakt bett är något skarpare än ett vanligt tvådelat bett. Att det är ett gummibett gör effekten något mildare. Eftersom det är oledat får man en eftergift på ena sidan om man tar ett tygeltag på andra. Man måste även passa upp när bettet böjar bli gammalt, eftersom gummit kan hårdna och spricka. Det är då lätt att det nyper hästen i munnen. Vissa hästar får brännsår av gummibett. Passar extra bra till hästar som behöver avlasta lanerna och/eller har tandproblem.


D-bett med kopparrulle
Ett D-betts raka sidor förhindrar bettet att åka igenom munnen och ger även en liten hävstångseffekt. Bettet är tredelat enligt den mildaste varianten, med en rörlig kula i mitten. I det här fallet är den av koppar, och smakar därför mer sött, vilket gör att hästen tuggar bättre. Passar till starka hästar som inte vill tugga på bettet.


Tvådelat bett med parerstänger/Fullcheck
Parerstängerna förhindrar att bettet dras igenom hästens mun och ger ett tryck på sidan av mulen, när man tar ett ledande tygeltag. Det gör hästen mer lättsvängd. Att det är tvådelat gör att man kan arbeta med de två tyglarna var för sig. Passar svårsvängda hästar.


Pessoabett
Ett pessoabetts skarphet kan man själv ändra, genom att flytta tyglarna. Sätter man de längre ner i ringarna, blir bettet skarpare. Bettet har hävstångseffekt och eftersom det saknar kindkedja kan det lätt bli för mycket. Duktiga ryttare kan dock rida på pessoabett utan problem, om de vet hur mycket de får ta. Bettet passar till hästar som behöver variera skarpheten i bettet ofta, kanske pga att de är ojämna i humöret.


Pelhambett
Pelhambettet är ett skarpt bett med hävstångseffekt. Det används med kindkedja. Bettet fungerar som ett förenklat kandar. Har man låga händer är det som ett vanligt tränsbett, medan höga händer peverkar stången och ger starkare effekt. Finns i många olika varianter med eller utan tungfrihet. På ponnytävling ska bettet ridas med deltatygel, annars kan man rida med två tyglar. Används mest på heta hästar som man inte lyckats skola.

 


RSS 2.0