det där vita på min jacka är snö :O

img082-01 (MMS)

det där vita på min jacka är snö :O


Inte en ledig stundBrukar ni också ha det problemet att tiden inte räcker till?
Ni vet när man har en hel del prov, tävlingar som ska anmälas, hästgrejer som ska beställas, hovslagare, hästaktiviteter, övriga aktiviteter, och man kanske också vill hinna slappa framför datan en stund?

Jag har lösningen på problemet!
Sluta sov :) Plötsligt får man 24 vakna timmar istället för runt 18.
Nej, skämt åsido, men är man effektiv, tar tag i saker och inte skjuter upp dem, samt strukturerar upp allt man behöver fixa, genom tex. en lista eller planering, kan man hinna med mer än man tror.

Förresten, glöm inte att ta tid till att äta. Tar energiförrådet slut orkar man inte med sitt tidsschema hur bra det än är planerat (och om man gör det är det nog inte så hälsosamt).

UtsläppSnart ska jag till stallet och släppa ut hästar :)

Ibland går det inte som man tänkt sig

Som ni vet skulle jag tävla idag. Men nej, så blev det inte.

Vi packade alla grejer, lastade Velle och körde glatt iväg. Efter några hundra meter, utanför Agelunds uppfart, gungade hela släpet och Velle sparkade konstant. Vi stannade och jag gick för att titta till henne. Det var ett par panikslagna ögon jag mötte och Veleda tryckte upp alla ben mot mittväggen, för att lägga all sin tyngd på ytterväggen.

HOLY SHIT! hann jag tänka, och så vinkade jag till mig mamma.

Vid den utlastningen bröt jag mot allt om säkerhet och lastning vi lärt oss på Flyinge, men nöden har ingen lag. Utan varken hjälm eller handskar roffade jag åt mig närmsta grimmskaft, och mamma öppnade bakluckan samt lossade bommen. Under tiden panikade Velle mer och mer, hon satte sig nästan ner i släpet! När hon sen kände att hon kunde gå ut, backade hon snällt.

Det var bara till att gå upp på Agelund och leda runt Velle där. Mamma ringde och avanmälde tävlingen, inte en chans att vi skulle kunna ta oss dit. Så efter att fått på Velle träns och longerlina med kedja, och jag hjälm och handskar, promenerade vi sedan hem till Fridhill (typ 2-3 km?). (Vi lastade henne dock innan och lät henne stå i släpet en stund för att inte ta med sig för mkt obehagliga minnen)

Turligt nog slog Velle bara upp ett litet, ytligt sår på ena bakkotan. Hon kan ju inte ha transportskydd på sig; hon tar bokstavligen talat av sig dem.

Efter att ha fixat klart i stallet och ridit Velle lite (vilket för övrigt gick dåligt), passade jag på att agera groom till en kompis på stallet, som skulle till samma tävling och hoppa 110 cm. Hon red en snygg dubbelnolla och kom precis utanför placering.

Vad mer kan jag säga? Jag åkte hemifrån vid 11 och var hemma lite efter 20 (härligt med långa stalldagar!), vi såg minst 17 fasaner på väg dit & hem, och jag har idag sagt ordet Exakt ett oräkneligt antal gånger.

Ja, det går inte alltid som man tänkt sig!


Taggad till 1000


Velle trimmar sig själv i hagen?

Imorgon blir det äntligen tävling igen. Känns som om det var åratals sen sist!
Vi ska hoppa 1,05 m och är även anmälda till 1,10. Vet dock inte om jag tänker starta den andra klassen, startar väldigt tidigt i första klassen och väldigt sent i andra. Dessutom är det sjukt mycket starter! Men ni får hålla tummarna för oss!

Red igenom Velle lite idag. Hon kräver ett ganska hårt dressyrpass före tävling för att gå så bra som möjligt. Dessutom vilade hon i torsdes, så jag ville stämma av att hon lyssnade och kändes bra helt enkelt. Och det gjorde hon :)

På span efter?Undrar vad Velle har fått syn på.

Vacker frilla!Veleda är riktigt snygg i håret: halva halsen är det man på och andra halvan bara lite stubb. Tur hennes man växer snabbt! Dumma halstäcke som skav av manen i vintras!

Virkon SNu när kvarkan härjar på Flyinge är det viktigt att göra allt man kan, för att inte sprida sjukdomen vidare. Ett sätt är att tvätta av skor, hjälmar m.m. med ett bra desinfektionsmedel, t.ex. Virkon S.

Virkon S är mycket effektivt, det tränger nämligen in i mikroorganismerna och förstör där arvsanlagen. Förutom kvarka tar Virkon S även död på alla kända virusfamiljer som påverkar djur och människor, samt diverse mykoplasma, bakterier, svampar och sporer. Ett medel mot det mesta helt enkelt.

Virkon S är lättanvänt; jag provade själv igår. Man bara blandar pulvret i vatten och sen är det bara att börja skruvva sina skor, eller vad man nu tänkt tvätta.

Finns att köpa lite varstans för inte jättemycket pengar. På Börjes kostar en påse nästan 60 kr och räcker då tillca  5 l.


Velle busar i hagen


Kvarka på Flyinge! :O

Såg nyss att de har 5 hästar med konstaterad kvarka på Flyinge. Detta påverkar dock inte mig och Flyinge är bra på att förhindra smitta, men jag kommer i alla fall vara lite paranoid på Flyinge på måndag. Kvarka är ju inget man vill föra vidare.

Läs vad jag skrivit om kvarka här.

Uteritt i VACKER miljöRed ut en sväng på Revinge igår, tillsammans med en annan på stallet. Helt underbart var det!
Fint väder, snälla pållar och riktigt, riktigt vacker natur. I like :)

Längtar...


Foto: Johanna M.

Visst har ni också börjat tröttna på våren och läängta till vintern?
haha, nej fy!

Veledas nosgrimmaI detta inlägget skrev jag att vi inte red med aachenremmen på Veleda, utan bara hade vanlig engelsk nosgrimma. Nu har dock den nedre remmen åkt på igen.

Anledningen till att Veleda inte gillade nedre remmen är att med den på, kan hon inte öppna munnen och då slippa arbeta lite. Alltså, men aachenremmen blir det lättare för mig att samla Veleda, ungefär.. :)

Musjakt...

När jag gick in i sadelkammaren igår, såg jag hur en liten mus snabbt sprang in till väggen, där den sen försvann. Man ska ju inte ha möss i sadelkammaren, så jag tänkte leta reda på den och jaga ut den, men jag kunde verkligen inte hitta den! Jag antog att den hittat något hål och tänkte inte mer på det.

Istället gick jag till tränsen för att ta Veledas grimma. Då hör jag hur något krafsar till och jag tittar snabbt åt sidan. Där sitter musen, 1 dm från min axel, och hoppar mot mig/marken? Jag blev helt sjukt rädd, skrek till och sprang ut från sadelkammaren.

Haha, så chockad jag blev!


Dressyrlektion
Vi lyckades få tag i en reservtid och kunde rida dressyrlektion idag igen, den i måndes gick inte så bra... (mer rodeo än dressyr).

Idag, däremot, efter att Velle hängt lite i bettet och jag fått säga till henne samt själv rida ännu mer, gick hon kanon! Jag fick upp henne på yttertyglen och kunde galoppera jämt på rakt spår. Det var najs :)

Hästinfluensa

Dags för lite kunskap igen, eller vad tycker ni?

Jag tänkte skriva om lite olika sjukdomar hästar kan ha. Målet är att höja kunskapen i sverige ;) Ni vet att om det är något speciellt ni skulle vilja läsa om, är det bara att kommentera eller mejla munderstreckn@hotmail.com

Hästinfluensa
- en mycket smittsam virussjukdom

Symptom
# Feber upp till 41 grader# Tjockt varliknande näsflöde
# Näsflöde
# Hosta
( Vaccinerade hästar har lindrigare symptom)

Diagnos (fastställande av sjukdom)
# Vetrinären tar två blodprov med ca 10 dagars mellanrum och sänder dessa till en viruslaboratiorium för serologisk undersökning.
# Vetrinär kan även ta et svabbprov från näsan och skicka till virologiskt laboratorium.

Behandling
# Okomplicerade fall: Vila minst 2 veckor
# Sekundära bakterieinfeltioner (följdsjukdomar): antibiotika

Komplikationer (tillstötande sjukdomar)
# Följdsjukdomar ex. lunginflammation och hjärtmuskelinflammation

Profylax (förebyggande behandling)
# Vaccinering

Övrigt
Smittämne: Myxovirus typ A
Smittväg: Luft och kontakt
Inkubationstid: Normalt 2-3 dagar. Min-max 18 h-10 dagar
Anmälningspliktig: Ja

Källa: Sjukdomsboken av STC

Bilder från Flyinges hingstvisning

Haha, superb kvalitet på bilderna, eller hur!


Minns faktist inte vem detta är...


Master kom in och visade lite piaff


Odermus R var så glad över att få hoppa lite


Alltid lika fina Belamour

Något för påsken?Nu när det är påsk och tid att äta ägg, passar väl inget så bra som denna hästäggkopp?

Finns att köpa på Kefly för 98 kr (och då får man både en brun och en svart!)

RSS 2.0