Hästarna jag ridit på praktiken

Alla bilder har jag kopierat från Stuteri Billinges hemsida - jag har inte hunnit fotta egna.


Angelique "Agnes", Sto f. 2005, mbrun, 164 cm, e. Argentinus - Bold Irish xx


Quelle Ange "Bella", Sto f. 2003, fux, 163 cm, e. Quidam de Revel - Bold Irish xx


Expectation "Xet", Valack f. 2001, fux, 160 cm, e. Equest Carnute u. Chelsea


Cardelux "Totte", Valack f. 2007, brun, 170 cm, e. Cardento - Lux Z

Död hudflik!Velles stygn är tagna. Tog bara 40 min och en sederad Velle. De där ~15 stygnen högt upp på insidan av låret var inte lätt för vetrinären att få väck, och inte säkert för den delen heller.

En bit av fliken hade dött, som ni ser på bilden. Mysigt, eller hur?

Är på praktik

Ja, sitter nu på Röstångas Gästgivargård och bloggar. Nu undrar ni säkert varför och det är ju för att jag är på praktik! Stuteri Billinge heter den lilla gården jag jobbar på, och där bor även Helena. Hennes lillebror Rickard är den jag mestadels jobbar med, Helena driver nämligen även just gästgivargården. Deras mamma Bitte är också hon på gården ibland och hjälper till med fodring etc.

På gården finns ett just nu 3 föl. Ett föddes i natt, en eller två veckor för tidigt. Stoet gick fortfarande kvar ute på lösdrift (hon skulle stallas in till helgen) och hade förmodligen lagt sig vid staketet när hon skulle föla. Så när Helena tittade ut i morse såg hon fölungen - på fel sida staketet! Lite panikartat ringde hon till Bitte, som var på gästgivargården tillsammans med mig och Rickard (vi åt frukost - tänk er att vi får nästan hotellfrukost varje dag :D), och sa åt oss att skynda oss dit. Vi slök resterade matbitar och åkte sedan dit fort. Väl framme hade Helena dock redan fått in fölisen, hon hade fått hjälp av några hantverkare.

Jag ska försöka ta lite bilder på alla hästar (och gården, folket, hundarna och de fina katterna) så att ni kan få se :)

Kaninungarna

På allmän begäran slänger jag ut lite bilder på Ester och Dojjans bebbar. De är jättesöta!

Vill ni se fler bilder, gå in på Melles Kaniner eller Melles Kaniner - Bilder (min uppfödnings bildsida)


Melles Pomelo "Pompe"


Melles Minneola "Mini"


Melles Etrog "Ettan"


Melles Tangerin "Tango"

Missfärgat schabrak


Orginalfärgen (högra schabraket)

Den där beiga schabraket köpte jag någon gång i vintras och det var verkligen ett av mina favoritschabrak - jag älskar den färgen på schabrak! Men som ni vet blir allt tillslut smutsigt, så även detta schabrak. Mamma tvättade det och nästa gång jag såg schabraket tappade jag hakan.

WTF!? Det är blått!?

Ja, mamma hade råkat tvätta det i för höga grader och kanten hade färgat av sig. Sånt som händer. Surt eftersom denna färgen på schabraken nu slutat säljas, men å andra sidan har jag i alla fall ett unikt schabrak (såvida inte fler gjort samma misstag)


Ljusblått schabrak


Dock har inte allt färgats - de där "stropparna" som håller fast schabraket i sadeln är fortfarande beiga.


Velles bandageVelles bandage är gigantiskt. (För att inte glida etc måste det sitta hela vägen.) Veleda, som boktavligen talat tar av sig bakbenstransportskydd, har faktiskt vant sig vid detta bandaget nu och har inte en ända gång försökt slakta det.En miniatyrbild på det öppna såret. Klicka på den om ni vill se den större. Alla tycker ju inte om att se köttiga sår, därav miniatyren.Veledas eftervårdsråd: Bandagebyten, boxvila och sedan skrittpromenader i några veckor (som mamma får sköta eftersom jag är på praktik)

Ridit lite andra pållar


Asta, foto: Jag!

I helgen har jag ridit lite andra hästar, nu när Veleda har boxvila. Hästarna Asta, på bilden, och Gasken ställde upp som tillfälliga ersättare, och jag måste säga att det är nyttigt att rida andra hästar lite ibland!

Varför? Jo, man får bland anant bekräfta att den (grund)ridning som fungerar på sin egna kuse även fungerar på andra, och även helt enkelt tänka till lite, hitta rätt knappar och känna/se vad just den hästen behöver, vilket både är lärorikt och roligt.


Har någon sett mina "Jacson-converse"?


De är spårlöst försvunna :O

Velle gillar att bli kliad!


Äntligen hemma


Foto: Andrea B.

Idag var vi och hämtade hem Veleda. Så glad hon blev av att komma hem till sina kompisar!

Vi fick med oss lite eftervårdsbehandlingsråd och köpte med oss lite bandageringsmaterial. Velle ska nämligen ha bandage och boxvila tills styngnen tas om ca en vecka, och därefter bandage ytterligare några dagar. (och bandaget ska bytas var 3-5 dag, så det blir ju en del del material som kommer gå åt.)

Jag fottade Velle lite i boxen, för att dokumentera bandagets storkel och även såren på insidan av låren. Bilderna får ni se imorron :)

Nytt om Velle


Foto: Andrea Bernro

Pratade precis med en vetrinär från Helsingborgs djursjukhus och det var tydligen bra med Velle :D

Veleda var ohalt och gick inte på smärtstillande, men var lite svullen vid det stora såret mellan benen. (När vi lämnade henne där var hon mycket svullen.) Idag hade de bytt hennes bandage och allt hade sett bra ut; bandaget var inte blött eller något sånt.

På fredag ska bandaget bytas igen och om allt ser bra ut får vi plocka hem henne då. Väl hemma ska vi ge henne pencillin i två dagar (intramuskulärt tror jag det var, alltså spruta i musklen). Ca 14 dagar efter operationen kunde man ta bort styngnen och därefter börja sätta igång Veleda igen, sakta men säkert.

Så låt oss nu hoppas att allt läker som det ska och att inga komplikationer uppstår.

Näst sista dan på Flyinge


Påväg mot gymnasiestallet

Ja, som rubriken säger. Idag är det näst sista dagen på Flyinge och sista ridlektionen för den delen. Nästa vecka ska vi ha ridteoriprov och alltså varken ridning eller körning (såvida man inte får motionsrida?).

Sen går vi ju ut på praktik :D

Velle är skadad

Varning för ett långt inlägg och om ni inte har lust att läsa allt, kan jag sammanfatta vad som hänt lite kort här. Veleda har fått ett sticksår precis under hasen samt lite skrapsår på insidan av låren. Hon har blivit opererad på Helsingborgs djursjukhus, vilket gick bra, och ska stanna där till tidigast fredag.

Igår, när jag skulle rykta Veleda, upptäckte jag hur insidan av höger kotled var alldeles nerdroppad av blod. Jag sökte igenom benen och hittade ett litet sår strax under vänsta hasen och på insidan av (bakre) låren hängde det en massa lösa hudflikar och var lite uppskrapat. Vi ringde vetrinären och i väntan på att hon skulle komma gick vi en sväng i hagen, utan att hitta något speciellt, och kollade täcket.

Vetrinären, Ida, kollade först och främst att Veledas cirkulationsomlopp var som det skulle - hjärtslag, temp och slemhinnefärg var som det skulle. Därefter ledde jag ut Velle och skrittade samt travade med henne lite på gårdsplanen. I skritten gick hon lite "stelt", men i traven haltade hon relativt tydligt. Hennes ben var rätt svullet vid det lilla såret.

Ida gav Veleda 0,1 ml Domecedan och 0,1 Butanol (eller var det nu hette), vilket är relativt lite, men Veleda är ju känslig. (Veleda fick till och med en lokal reaktion där sederingen sprutades in.) Såren tvättades av och Ida gick in i såret vid hasen med en liten metallpinne och konstaterade att det var 2 cm djupt, vad hon kunde känna. Alltså ett sticksår. Eftersom det satt där det satt, precis under hasen där en senskida löper, rådde hon oss att åka in till Helsingsborgs djursjukhus och kolla upp det närmre. Detta för att om det skulle bildas ärrvavnad nere i såret, som hindrar senskidan att löpa fritt i senan, kunde Velle bli permanent halt.

Så vi lastade Velle, lite utrustning (eller ja, groomingbagen som innehåller det mesta man kan tänkas behöva ha med sig vid transportturer) och mat, och körde sedan iväg mot Helsingborg. På vägen dit gjorde vi ett litet stabbt stopp och köpte hamburgare. Hungriga + oroliga människor är ingen bra kombination. För övrigt stod Velle supersnällt i transporten.


Veleda i sin box på djursjukhuset.

Väl framme lastade vi av Velle och gick sedan in till akutmottagningen. Där ledde jag upp Velle på en våg, som hon först tyckte var lite konstig, och skärmen visade 574 kg. Därefter fick Veleda en box i ett stall fullt med ponnysar. Medan hon stod där, fyllde vi i lite papper och satte oss sedan i receptionen för att vänta. Sjukhusets "stallkatt", med ett skumt namn på Sc, jag valde dock att kalla den Tusse, satt i mitt knä/låg i min arm som en bebis under tiden. En riktig liten kelgris var det!


Den gosida receptionskatten och jag

Efter ett tag kom vetrinären (inte samma som vi hade på Fridhill) och jag ledde fram Veleda för en liten undersökning. Han konstaterade samma saker som Ida, lindade Velles ben med en bommulsrulle (men lite jodopax eller liknande på) och Wet-flex/Flex-wrap och berättade att de skulle ha kvar henne i alla fall över natten för att kunna vidare undersöka henne med röntgen m.m. Därefter skulle de ringa till oss och berätta hur de tänkte gå vidare, tex. om de behövde söva Velle. Så vi satte tillbaka Velle i boxen, tog fram lite mat de kunde ge henne, pussade hej då och körde hem igen (vi var hemma typ 12 på natten).


På akutfallstavlan stod Velle uppskriven - Sårskada has

Så imorse frågade jag mamma vad vetrinären sa när han ringde mamma i natt. Sticksåret hade tydligen varit ganska djupt och stort, så de ville söva och operera Veleda.

I skrivande stund ringde vetrinären igen och berättade att operationen hade gått bra och Veleda hade vaknat och mådde bra :) Såret hade, istället för att gått rakt in bland senor, gått uppåt, längs med huden och inte orsakat några inre skador på ben och ligament. De hade satt nån form av dränering och ett bandage som skulle sitta på tills onsdag. På onsdag ska bandaget bytas och det nya sitta på tills fredag. Så på fredag kommer de eventuellt ta ut dräneringen och då kanske hon får åka hem. Håll tummarna för henne!


Lika?

Har inte förut tyckt att Veleda och Baltazar är särskilt lika, men efter att ha sett dessa bilder kan jag inte släppa det. Visst finns där lite likheter? Och då menar jag mer än samma färg och vinkel.

Som vanligt är det superfotografen Andrea B som fottat.


Baltazar


Veleda

Tävlingen

Jag lovade ju att berätta om tävlingen i Ringsjön, och det ska jag hålla.

Veleda var superduktig i transporten dit. Sparkade inte alls, utan stod helt blixtstilla. Om ni minns hade vi ju lite problem förra tävlingen.. Det hjälpte att träna på att åka transport och flytta mittväggen, så att hon kan stå brett med bakbenen och lite på sniskan.

Det jag gillar med Ringsjön är att de har så stora framridningsmöjligheter: 3 paddockar, 1 paddock med kryss, 1 hoppa fram-paddock och självaste banan. Detta innebär att det inte är proppfullt av hästar och Velle stressade inte upp sig ett smack.

Inne på banan var Velle jättefin; jag kan nog säga att det var vår bästa runda hittills. Vi hade en bra galopp och jag kunde rida och påverka henne mellan hinderna bättre än förr. Till sista hindret i omhoppningen fick jag dock inte riktigt upp Veleda på ytterhjälperna och hon blev väldigt tvåspårig och obalanserad. Så såklart nitade hon; hon hade ingen chans att hoppa. Andra försöket flög hon över hindret.

Jag är nöjd med tävlingen, men som den tävlingsmänniska jag är kan jag inte låta bli att irriteras över mitt egna misstag. Men aja, det blev i alla fall en nyttig lärdom :)

En liten stilstudie

Velle visar att hon kan hoppa långt, eller vad tycker ni?

Foto: Andrea Bernro, Copyright!

Foto: Andrea Bernro  Stilstudie längdhopp, Veleda och Melinda

Foto: Andrea Bernro  Stilstudie längdhopp, Veleda och Melinda

Tävlat!

Var och tävlade i lördes. Fler bilder och hur det gick kan du snart hitta här :)

Copyright by Andrea Bernro

RSS 2.0