P&J-nollaHär har ni videon från dagens andra runda. Vi hoppade två 1 m, hade som jag skrev tidigare planetar att hoppa 1 m och 1,10, men Veleda kändes lite trött idag, så tyckte att det var onödigt att höja helt enkelt.

I första klassen var hon fin, men blev lite ryssarmissar inför ett hinder. Annars en runda med bra flyt, balanserade svängar osv.

I andra klassen förbättrade jag det som skulles och rundan blev också då bättre! visserligen blev hon lite lång mot slutet (7an och 8an) men i övrigt blev det ungefär så som jag planerat. Så jag är nöjd :)

P&J idag :D

Idag laddar vi för P&J på Tågarpsortens RF. Gräs, 100 och 110 cm blir höjderna.

Att jag inte tävlar vanligt nu, utan bara P&J lite då och då, beror inte på att vi har något problem eller så. Jag har helt enkelt inte råd med vanliga tävlingar (betalar allt på hästen själv och är jobbsökande (kommer inte kunna ta ut några pengar ur Equus Pearl på ett tag nämligen)) så då får man göra det bästa av situationen!


Vill att våren ska komma på riktigt nu!


Min gose-Viol


Hästföretagartips

Igår var jag och min kompis Isabella på Nyföretagarcentrums lilla mässa i Malmö. Ett gäng tält var uppslagna på stortorget, en hel drös med olika företag, hjälporganisationer och myndigheter var där för att hjälpac ge information och erbjudande till personer som kanske vill har nyligen har startat företag (som jag alltså).

Vi pratade bland annat med en snubbe från jordbruksverket, och diskuterade hästföretag. Han berättade att det var vanligt att de som i sin företagsansökan angett att de ska hålla på med hästar, måste ytterligare specificera sig. Det är en luddig gräns, vad är det som man vill tjäna pengar på och vad är igentligen ren hobbyverksamhet?

Ett bra tips till alla er som kanske planerar att någon gång bedriva hästverksamhet, planera ordentligt från början. Strukturera er (framför allt när det gäller till exempel val av hingst att betäcka med) och se helt enkelt till att verkligen förbereda er!

Motivationstips #2

I en liten serie delar jag med mig av ett antal motivationstips. Det första hittar ni här och det andra kommer nu:

Inre vs. yttre motivation

Ibland behöver man ta sig en funderare. Vad är det igentligen som motiverar mig? Är det min egen vilja, är det jag som drömmer om att nå det där målet och är det jag som verkligen vill prestera? Eller är det grupptryck, din förälders önskan eller kanske högre status som lockar? Det finns skillnader om det är du som vill något (inre motivation) eller om det är någon/något annat (yttre motivation).

Inre motivation är ofta mer långvarig. Det är DU som vill något. Det är DU som kommer kämpa för det. Du kommer inte tröttna om en del yttre faktorer (till exempel en stor summa pengar) skulle försvinna. Du har ditt mål och du kommer, med gedigen träning, att nå det.

Yttre motivation har en tendens att avta/minska. Kanske är den en pushig förälder eller löftet om en stor belöning. I vilket fall som helst blir ditt mål mer kravfyllt. Du måste och måste och måste göra vissa saker (och genast vid tanken av det blir man väl lite omotiverad?

Dock menar jag inte att man inte borde ha någon yttre motivation. En kombiantion av mest inre och en del yttre motivation är det bästa. Du vet vad du vill och tänker uppnå det, och blir extra motiverad av den där moroten.

Till nästa del i motivationstips-serien tycker jag att ni alla ska fundera över vad som motiverar er!

HahahahahhaBessie

(hon är påväg att hoppa)

I stallet/på stallet?

När jag besökte Fridhill (där jag hade Velle tidigare), träffade jag Andrea och vi snackade och hade kul.

En sak vi började diskutera var det faktum att jag säger "på stallet", "på gymmet", "på resturangen" och så vidare. Hon tyckte det var mer logiskt att säga "i stallet", man är ju trots allt I stallet, inte PÅ. Jag håller med, men av okänd anledning har jag alltid (och kommer nog alltid fortsätta med) sagt på.

Så, vad säger ni? I eller på stallet?

(Dessutom tipsade Andrea om denna videon, som vi skrattade mycket åt, hahahah)

Hoppträningen gick nice!Igår var det hoppträning och jag är nöjd! Vi hoppade en del olika linjer (både raka och böjda) samt övade på olika svängar. Veleda var pigg och glad och det kändes som om vi för första gången på några veckor kunde rida mer ordentligt (med tanke på tandläkarbesöket). Jag fick igenom mina halvhalter och diverse tygeltag, kunde behålla mjuk, stadig kontakt när jag böjde henne med skänklarna och helt enkelt rida!

Hon började dock skjuta ut bakdelen i galoppen och ville inte gå helt rak (som hon gjorde för ca 1½ år sedan), så det blir att träna mycket galoppöppnor igen - vilket ju gett resultat tidigare. Jag måste även påminna mig själv att stå i den lite lättare sitsen när jag hoppar (har tidigare suttit ner, så det "sitter i"). När jag kommer upp lite ur sadeln, skjuter jag inte fram (driver på) Veleda = hon behåller samma galoppsprång hela vägen fram till hindret och taxeringen blir mycket bättre.

Weleda - superb ansikts- och hudvårdNär det kommer till saker och produkter som heter Veleda - eller nästan likadant - då går jag bananas! (Jag köpte till exempel en konstig holländs frukustkaka i höstas, bara för att den hette Snelle-Jelle ("Snälle-Velle"). Den är fortfarande oöppnad...)

Så när jag för några år sedan stötte på hudvårdsmärket Weleda (och samtidigt var i behov av ny ansiktskräm) kunde jag helt enkelt inte låta bli att köpa! Än idag använder jag deras krämer och andra produkter, helt enkelt för att de håller himla bra kvalité! Alla deras produkter är prisvära, ekologiska och aldrig testade på djur! Och såklart har de ett mycket fint företagsnamn. Kan det bli mycket bättre?

Jag får inga pengar elr liknande för att skriva detta. Det kommer alltså helt från hjärtat!

Denna använder jag.


Denna ska jag köpa inför sommaren.

Equus Pearl - pärlpannband för hästarÅh, vet ni hur glad jag är. Idag öppnade Equus Pearl för allmänheten och det känns riktigt bra. Efter lång planering och en hel del arbete är det äntligen igång. På riktigt! Och de första kunderna har redan kommit.

Kolla in hemsidan http://www.equuspearl.se , ta del av ett härligt öppningserbjudande, beställ ditt egna pärlpannband (som du har stor möjlighet att själv påverka utseendet på) och varför inte gilla Equus Pearl på facebook?

Dessutom kan jag avslöja att en bloggtävling med ett Equus Pearl-pannband som vinst är går av stapeln inom kort...

MunuppdateringIdag red jag med bett för första gången sedan tandläkarbesöket förra tisdagen. Det blev mest ett lugn pass där jag kände hur hon kändes, men det var en positiv känsla! Hon tjaffsade inte emot allt (de sista dagarna innan tsndläkaren var hon ju som sagt väldigt känslig i munnen - med all rätt).

Efter morgondagens hoppträning lovar jag en lite mer utförlig munuppdatering!

Equus Pearl öppnar måndag 23/4


Motivationstips #1

Mobilblogg

Jag tänkte dela med mig av lite motivationstips nu de närmsta dagarna, som ni förhoppningsvis kan ta till er för att prestera bättre, ge er ut i joggingspåren eller kanske skärpa er i skolan. Här kommer det första:

Stryk undanflykterna!
"Det är kallt.. Jag har inte tid.. Jag vill inte bli trött i benen, det är ju hoppträning ikväll.." Det är ofantligt lätt att hitta på ursäkter för att inte träna själv. Och lika enkelt att det att hitta undanflykter till annat du "borde" göra. Mitt tips är att skriva ner alla ursäkter du brukar använda/kan komma på, och sedan stryka över dem. Säg till dig själv att dessa ursäkter är redan använda (som att du bockar för något på en att göra-lista).

Skriv därefter en ny lista med bara positiva saker, födelar och en och annan smilie :D. Om du försöker förknippa det du ska göra med glädje, blir det 1000 gånger lättare!

Det var dagens tips. Som vanligt hoppas jag att om det är något speciellt ni vill jag ska skriva om, bara hör av er!

PromenadIgår blev det en promenad (läs powerwalk) med Velle. Vi gick lilla tågrundan och till min stora glädje var Veleda bara lite rädd för tågen idag. Hon tog några nervösa steg på stället, men skötte sig annars fint! (Vem skulle inte bli lite förskräckt om något stort, avlångt dundrar förbi dig max 5 mester bort..)

Däremot gick Veleda som på räls (haha) över träbron!

Velle i hagen <3
Det här med bokföring och redovisningHag var en sväng på bibloteket igår och lånade lite böcker om bokföring och redovisning. Den tjocka (nästan 1000 s) är ett litet uppslagsverk, och jag var så klart tvungen att se om det stod något om hästar. Och visst fanns rubriken "Hästverksamhet".

Jag citerar det viktigaste:
"För att bedöma om en hästverksamhet är hobby eller näringsverksamhet måste man göra en helhetsbedömning. SKV anser inte att själva innehavet av en jordbruksfastighet också innebär att hästhållningen ska anses utgöra en näringsverksamhet."

"Av en dom i ...... krävs även inom hästverksamhet självständighet, varaktighet och vinstsyfte för att det ska vara näringsverksamhet."

Detta betyder alltså att man inte bara kan starta ett företag (för att till exempel) slippa momskostnader, om man har hästarna som sin hobby. Man måste kunna visa en beräknad vinst och bedriva företaget under en längre tid. Värt att tänka igenom om man går i företagsplaner!

Everypony smile!hmm. inga kommentarer..

Have fun!

Detta är något jag lever efter och uppmanar alla att försöka göra likaså.


TandläkarrapportIdag körde jag Veleda till Saxtorps hästklinik för att hon skulle få tänderna raspade. Det var välbehövligt! Veleda har tidigare blivit raspad med jämna mellanrum (två gånger om året), men hästtandläkaren idag menade att de inte kunde ha tagit särskilt mycket vid de tidigare raspningarna - hon hade så pass vassa hakar (små men vassa).

Så med "electriska raspar" (inte de manuella) jämnade han till alla kanter. Dessutom upptäckte han en liten vargtand i högra käken (Veledas svåra sida) och petade ut den. Den var ganska pyttig, 2x5 mm ungefär. Han jämförde det med en liten sten som du har i skon - den ligger där och skaver och stör, trots att den är så liten. Veleda skötte sig kanon innan, under och efter besöket (med såklart lite sedering).

Nu blir inget bett på ungefär en vecka, men jag är i alla fall jättenyfiken på hur Veleda kommer vara i munnen!

Oseriös!Vet ni? Dagens ridpass blev sjukt oseriöst! Tränsade och skrittade runt lite barbacka. Veleda ska raspa tänderna imorron och har varit ganska känslig i munnen de senaste dagarna, så jag kände inte för att hålla på och tjaffsa. Veleda verkade tycka det var lite mysigt som jag att bara lulla runt lite :)

Färdigmockat!Nu är Velles hage färdigmockad för denna gången. Hur ofta mockar ni era hästars hagar?


Melinda <3 Veleda
Se det ljusa!"Se det ljusa i det som är ljust" - mitt senaste favoritcitat som jag hittade på för några dagar sen, när jag snackade med en kompis. Vad jag menar är att om något i ditt liv är pissigt (kanske ett djur är sjukt), låt inte det förstöra allt annat. Försök att se det som är positivt, det ljusa i det ljusa.

"och undvik att se i motljus" - ja, blir du bländad av något, titta bort. Kanske du har lätt för att bli avundsjuk? Men vill man ändå titta i motljus, ta på din solglasögon - se till att skydda dig själv från det som ger dig negativa känslor.

Härlig lång stalldagVilken härlig dag på stallet idag! Det blev 5 timmar fulla av ridning, mockning av hagen och så kom hovslagaren på besök och slog på Veledas sko igen. Dessutom var det riktigt härlgit väder och jag kunde skippa jackan helt. (Nästa gång jag planerar för långdag på stallet måste jag dock verkligen ta med mig matsäck! Maken ekade när jag kom hem igen.)

Ridningen idag gick också väldigt bra. Red till Trfs anläggning, drog fram ett par galoppbommar i paddocken och övade rakrikning och att få med mig yttersidan i lite olika svängar osv. Vi lyckades definitivt med vad vi ville :)

Saknar Sydafrika!!
BarbackaridningJag är ett big fan av barbacka-ridning. Det har så många fördelar:
# Du tränar din egen balans
# Du för extra bra kontakt med hästen
# Du känner direkt om du sitter lite snett, hur benen ligger till osv.
# Det blir mer rörligt (på ett bra sätt)
# Du får öva på din smidighet när du hoppar upp
# Det är mysigt :)

Visst, det är inte det bästa att rida barbacka hela tiden om man är tung, ostabil osv och alla hästar fungerar ju olika. Men en barbackatur lite då och då sitter aldrig fel!


SkruttisenVelleskrutten lyckades trampa av sig ena skon idag på hoppträningen. Så typiskt, precis vad min plånbok behövde! Jag slår vad om att det bara var på grund av att jag innan idag tänkte att Velle nästan aldrig trampar av sig skorna.

Nu är hon visserligen inte särskilt ömfotad, utan vi kunde fortsätta hoppa. Det var en bra träning, men jag red som en kratta emellanåt. En del linjer fick vi dock till riktigt bra, och resten blir det till att öva mer på!

Lucy!

Min första ponny var C-ponnyn Lucy. Henne hade vi i två år - de första som medryttare och det sista som ägare. En supersöt och trevlig ponny från Irland, men troligen ganska mycket connemara i. Hon hoppade också bra, men var otroligt lat!

När vi sålde henne var det till en ridskola och det gick jättebra. Alla ungarna älskade henne! Efter ett tag insåg hon dock att hon kunde gå in och ställa sig i mitten. Det var ju bekvämt. Så hon såldes senare vidare och jag tappade bort henne lite.

För någon dag sen fick jag dock ett mail av hon som var ansvarig när vi sålde Lucy. Lucy skulle komma och stå i hennes stall ett tag framöver, så vid lämpligt tillfälle ska jag dit och hälsa på :D :D
Google Doodle

Är det någon mer än jag som besökt Googles hemsida idag? Som ni kanske vet har de s.k. Doodles vissa dagar. Det vill säga de ändrar sin logga för att hedra någon speciell högtid, känd persons födelse-/dödsdag osv.

Idag är det Eadweard J. Muybridge 128e födelsedag. Han jobbade som fotograf och var den som först kunde bevisa att en häst kan släppa alla fyra hovar från marken, genom egenutvecklad kamerateknik.


DjurkommunikationVad säger ni? Tror ni att det är möjligt för vissa att kommunicera med djur?

Det här med liksidighet...

Vi vill ju alla ha våra hästar så liksidiga som möjligt. Detta är ett krav vi knappast ställer på oss själva - hur många är inte högerhänta, starkare i ena sidan och så vidare? Det finns flertalet olika studier och undersökningar som visar ridskillnaderna mellan oliksidiga ryttare och liksidiga. Det finns även bevis på hur man påverkar hästen negativt genom att vara just oliksidig. (Ni får själva googla vidare på detta om ni vill, jag orkar inte (skyller på min influensa).)

Så jag tänkte ge er lite snabba tips på hur ni kan träna upp er själva för att bli mer lika i era olika sidor:
# Använd fel hand när du borstar tänder
# Skriv/rita med fel hand
# ... Gör i princip allt med fel hand, för att träna upp kordination etc.
# Styrketräna
# Stretcha


Influensa!!!

Jag vet, bloggen ligger död - men det gör jag också.
Influensa är inte att leka med!

Ni får hoppas att  jag snart blir frisk igen :)

Kattpiss också

Möttes av en mindre trevlig upptäckt när jag kom till stallet. En av stallkatterna hade råkat pissa på min ridkläderpåse (hade tänkt byta om på stallet idag nämligen), på min förvaringslåda och golvet. Trevligt! Ut med kläderna, fram med skursaker och börja försöka rengöra golvet.

Jag blev ganska irriterad och gosade inte mer med katterna den dagen.. Hela min planering gick sedan åt skogen, haha, vad gällande tid, kläder osv. Velle fick en kortare ridtur, men hon var i alla fall fin :D

Desstom blev det en trevlig fikastund på stallet idag, eftersom de som driver stallet har precis öppnat ett hunddagis. Det vill man förstås fira!

Ja, liksom.


Fredag: Härligt väder, katterna mös i solen!


Lördag: Superblåsigt och busig/arg häst i hagen. Matte, jag vill IN!

RSS 2.0