När det går sämre och sämre, del 1

Jag fick en kommentar/förfrågan om att skriva ett inlägg om vad man kan göra när det bara går sämre och sämre. Till exempel om man hoppar, vägrar och därefter bara vägrar igen och igen och igen, och hamnar i en (som jag älskar att säga) negativ spiral.

En bra början är att läsa igenom några av mina tidigare inlägg i kategorin Mental träning:
Att sätta mål, del 1
Att sätta mål, del 2
Byt ut dina tankar, del 2: Ersättningsbilder

Så, vårt problem är alltså att när något går dåligt, går det därefter bara sämre och sämre. Börja med att ta en stund för dig själv (stäng in dig på ditt rum till exempel), så att du i lugn och ro kan tänka igenom ditt problem. Vad är det som gör att du inte kan prestera efter att det har gått dåligt? Tappar du självförtroendet? Eller kanske du blir osäker/"lite rädd"? En del kanske blir spända och frustrerade, får prestationsångest och tänker på vad alla andra ska tycka om dem och deras prestation?

- Skriv gärna ner dina tankar, det ger extra effekt -

Fundera därefter ut orsakerna till varför det gick dåligt och vad du kan göra för att förbättra dessa faktorer. Till exempel kanske hästen stannar för att ni kommer fel på hindret (då kan du öva upp din taxeringsförmåga, rida mycket över bommar etc) eller ni lyckas inte rida ut för att hästen är tittig (då kan ni rida ut med trygga hästar, miljöträna osv).

Därefter är det väldigt bra att köra lite målbildsträning: Tänk först lite snabbt igenom situationen där det går dåligt. Tänk därefter på något du är riktigt säker på, till exempel att du heter det du heter och bor där du bor. Försök inandas denna säkerhet och fylla dig själv med en säker känsla. Behåll denna känsla och tänk på en gång det har gått bra, en gång när du har hoppat det där hindret utan problem eller lyckats med en superb skänkelvikning.

Blunda och föreställ dig att du är i den situation där du ibland blir osäker, men se framför dig hur du lyckas! Behåll den säkra känslan, tänk på hur du lyckas förbättra allt du kan göra bättre och tänk hur du verkligen genomför det du ska kanon! Se detta senariot framför dig och involvera så många sinnen som du kan. Det kan krävas lite träning för detta, men var ser du? Vad känner du? Vad  hör och luktar du? (Smakar du något?) Hjärnan fungerar som så att den inte kan se skillnad på vad som är verklighet och vad som är påhittat, så ju verkligare illusion du framkallar, desto bättre resultat.

Ta fram dessa bilder med jämna mellanrum och träna mentalt på hur du lyckas, för träning ger färdighet.

I del 2 kommer jag ge konkreta tips på vad du kan göra direkt i situationen, alltså till exempel på vad du kan tänka på när din häst stannat på ett hinder.

Kommentarer
Postat av: JOZ♡

sv: Tack :D

2012-03-31 @ 19:59:27
URL: http://bedeliciious.blogg.se/
Postat av: TeamStar

Hej, väldigt fin blogg! <3



Kanske inte vill ha sådana här kommentarer men lämna gärna en/flera frågor... :)



Det är frågestund på bloggen nu...

Vi svarar på ALLT, du får lämna fler frågor än en! :)



http://teamstar.blogg.se/2012/march/fragestund.html#comment



Kram TS! :)

2012-03-31 @ 20:28:19
URL: http://teamstar.blogg.se/
Postat av: Malou

Sv: Hahah ja visst är dom, inte morfar dock men mormor är det allt! ;D

2012-03-31 @ 22:26:59
URL: http://maloousan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0