Dimma = perfekt nyårsväder!

Här i Skåneland har det varit extremt dimmigt idag! Att köra till stallet tog dubbla tiden (halva sträckan spenderades bakom en traktor (30 kr/h) och pga den dåliga sikten gick det knappt att köra om - man kunde inte se om det kom mötande.

Dimman är i alla fall bra såhär på nyår. Man kommer visserligen inte se raketerna särskilt bra - men det innebär ju också att mindre rakerer smälls = mindre smällar som kan skrämma djuren, mindra raketer som kan spänga en klantig människa, mindre kemikalier och skit upp i luften. Ni gissar säkert att jag inte är något större fan av raketer, haha.

I alla fall, Gott nytt år allesammans!

:)


Reglerna ändras!

Jag slår vad om att de flesta har hört och blivit upprörda av SvRFs ändring angående storlek på loggor etc på utrustning vid tävling. (Till min irritation .. har klagomålen knappt slutat på facebook (varför inte sprida dålig stämning någon annanstans och göra något åt saken istället?)

Men vet ni! Reglerna ska ändras till det bättre! Annelie Lundgren, bloggare på Hippson, ställde sig i spetsen och lyckades driva igenom många arga tävlingsryttares önskan och jag kan bara säga "Bra gjort!".


Från Annelies blogg:


UPPDATE: Nu ändras tydligen reglerna inte i alla fall.
Update 2: Reglen fryses till 2014, så det är alltså fritt fram att ha större/fler loggor ett tag till.

Mellandagsrea!

Jag brukar se mig själv som ganska ekonomisk (.. en del skulle ganske säga snål, men det låter ju så negativt!) och jag brukar inte ofta göra impulsköp och försöker alltid hitta det bästa fyndet. Ni kanske anar att jag därför gillar reor?

Idag tog jag en tur till ett lite större shoppingcenter och fyndade en tunn (!!) långärmad tröja att ha i Afrika vid behov, skydd mot solen men inte för varm. (Förberedningarna är i full gång.)

Följande hästprylar skulle jag kunna täcka mig att köpa, om jag hade varit i behov av någonting..:


Piké från Hööks. 84 kr (normal 164 kr)

Vita ridbyxor från Horze. 419,50 kr (normal 839 kr)

Julledigt ytterligare en dag



God jul allihopa - även om det kanske är en dag försent? Jag har lite julledigt på bloggen, men ni kan räkna med smaskig uppdatering redan imorgon (måndag)! (eller senare idag till och med...)

Byt ut dina tankar, del 2: Ersättningsbilder



I min lilla serie ”Byt ut dina tankar” har jag tidigare skrivit om hur man gör en avledande manöver, alltså hur man krossar en negativ tankespiral genom att byte ”tankeämne”. I dagens del tänkte jag fokusera på något som kallas ersättningsbilder.

När man ska genomföra något man känner sig lite nervös för (kanske man ska hoppa ett lite större hinder eller hålla ett föredrag?), är det ofta man ser framför sig hur man kommer misslyckas. Man ger sig själv alltså en bild, ”en sanning”, av hur det kommer gå åt skogen, man tappar självförtroendet och gör omedvetet sin bild till verklighet – det kommer alltså gå dåligt, man har ju redan ställt in sig på misslyckandet.

Genom att aktivt ersätta dessa misslyckandesbilder med visioner där du klarar uppgiften galant, kommer också dina prestationer öka. Man kommer känna sig säkrare, starkare, inte lika nervös och då minskar risken för att man själv sätter käppar i hjulet.

Denna effekt uppstår visserligen inte av en enda positiv bild. Precis som med så mycket annat måste man träna och återkalla denna positiva bild flera gånger för att få effekt. Detta är något som ibland kallas kognitiv repetition och det är precis det den mentala träningen inom idrottspsykologin går ut på – att föreställa sig hur man lyckas.


Mer mugg-tips

Jag tänkte ge lite mer muggtips, eftersom det verkar finnas flera, flera olika huskurer att behandla med. Velles mugg är för övrigt nästan borta nu! Vi misstänker att Velles mugg kan uppkommit på grund av en allergisk reaktion, så vi bytte foder från IForm till Granngårdens Orginalfoder.


Vetrinärernas tips
1. Skölj bort  smuts/se till att det är rent
2. Smörj in med "SalSyVase" för att mjuka upp och pilla loss sårskorpor
3. Torka av med mjuk handduk eller liknande
4. Smörj in med Hibiscrub, en decificerande lösning. (Finns att köpa receptfritt på apoteket för 79 kr)
(5. Smörj med receptbelagd antiseptisk salva.)



Huskurer med mera

Att tvätta med
# Grumme Grönsåpa
# Yes diskmedel
# Klorohexedin-shampo
# Jodopax
# Vircon S


Att smörja med
# Elisabeth Arden 8 hour cream
# Honung
# Aloe vera
# Idominsalva
# Jodopax
# Äppelcidervinäger





Favoritsysselsättning:



Idag blev det en härlig skritttur på Velle!
Dock måste jag säga att uterittsmöjligheterna (rakt fram på grusväg och därefter vända och rida hem igen) var nåågot trista, jämfört med THs underbara natur!

Snart ska jag till Velle :D


Foto: Andrea B.

Julhästis önskelista..


De där två första punkterna blir lätta att uppfylla, men den där sista alltså..

När börjar livet?



En god vän till mig brukade alltid säga "Fy vad skönt det ska bli att ta studenten! Slippa skolan och börja LEVA LIVET!"
Jag brukade svara "Jaha, så du är en zombie nu, halvdöd och bara traskar omkring här på jorden?"

Men egentligen, hur vanligt är inte detta? Många går och väntar på att det "riktiga livet" ska börja och allt blir en förberedelse. Sen, när vi utbildat oss färdigt, fått det där jobbet, hittat drömhuset, funnit kärleken, blivit framgångsrika, ja, då börjar livet. kommer vi vara sådär lyckliga vi föreställt oss.

Men varför vänta? Det kan dröja år, flera år, innan alla våra krav på drömlivet uppfylls. Varför inte börja leva nu istället och verkligen njuta av vägen till målet istället? Av resan igenom vår tid, våra upplevelser, vårt liv.

Prova att se de positiva sakerna i din tillvaro just nu och gör hela ditt livs resa till något minnesvärt, något du i äldre dagar inte kommer att ångra. För vem vill sitta där på ålderdomshemmet i missmod och inse att det där drömlivet aldrig kom, utan hela livet blev en halvdassig tillvaro där man aldrig gav 100 %. (Och, för den delen, vad finns det som hindrar en "gamling" från att leva livet?)

Så, kära läsare, se nu till att njuta av vägen till målet!
Framrutan är alltid större än bakrutan, glöm inte det!


Roliga hästtermer



Min (ohästintresserade) storebror har kommit på besök och såklart har jag tvingat honom att genomlida mitt hästprat. Han tycker visst att vi hästfolk använder oss av roliga termer. "Nä, men, menar du det?"

Vår lilla konversion
M: "Velle har lite mugg"
R: "Har hon kopp och glas också?"
M: "Nä, men de kan få rasp..."
R: "Hon har en rasp?"
M: "...och ibland ställer jag henne i hörnet."
R: ????  O________o ???
M: "hahaahh"

Senare
R: "Fattar folk verkligen vad man menar med att ställa dem i hörnet? Tänk om jag rider i hagen och någon säger det till mig och jag ridet in i hörnet?"
M: ...
R: "Vad är det där hästen har på benet?"
M: "Boots. Silvriga. De skyddar hästen från att trampa sig på sina ballar."
R: hahaahahha

Flyinges Julhoppning

Under min tid på Flyinges hippologigymnasium brukade de arrangera julhoppning varje vinter, för elever och personal. Själv deltog jag aldrig (hade inget lag, inget tema, svårt att ta sig dit osv) men flitiga filmare brukar spela in det hela och lägga på youtube - och så även i år:

Spexande hovslagare


Uttagning till Ponnyakuten


Lärarna om Flyinges framtid - med mycket billiga hästar


Flickorna på Klitteholm


Bonde söker fru-Per Ola "Pelle" Nyström

Puss!


Veleda "äter" vante

Film från januari


Bessie, mammas hund


Ryggträning

Som ryttare är det viktigt med starka mag och ryggmuskler. Följande klipp har gett mig träningsvärk, även im jag aldrig kunde tro det första gången jag såg den. Att det går fort också - bara 10 minuter - gör ju att alla i princip borde ha tid!


This time for Africa



Vet ni vad jag ska göra i jan-feb?
Åka till Sydafrika i fyra veckor och rida/jobba på en turistranch. Kommer bli urkul, längtar!

Hästig julkalender



Som ni säkert vet är vi mitt uppe i december - julkalendrarnas målad. Därför tänkte jag idag tipsa om en hästig julkalender på nätet, där man varje dag kan tävla om bland annat presentkort hos Sharpman. Super!

Ni hittar den här
http://www.corren.se/julkalender/


Byt ut dina tankar, del 1: Avledande manöver


Istället för att tänka på tången, fantisera över alla fiskar i vattnet

Jag har tidigare skrivit om "Nycklar för hälsa och framgång", där jag lovade att ge er tips på hur man kan byta ut sina tankar och på så vis må bättre/prestera bättre. Följande tips hittade jag i boken "De tion dummaste misstaget klyftiga personer gör - och hur du undviker dem" av Arthur Freeman och Rose Dewolf. Vad som dock var lite kul är att jag upptäckte denna metoden själv innan jag läst den i boken. Alltså:

Avledande manöver
Har du hamnat i ett dåligt tankemönster, som bara suger ut din energi? Då är detta en väldigt effektiv metod. För att helt enkelt bryta detta mönster, börjar du tänka på något helt annat. Något som kräver att du får tänka till lite, så att du inte glider tillbaka in på det gamla spåret.

Ett exempel från min jobbvistelse i Holland:
Tänk er att du har lite spänningshuvudvärk, otroligt stressigt med fyra olika hästar att göra iordning helt på samma gång, du kommer sluta sent och inget av det du gjord har varit "bra nog". Tankarna börjar glida iväg i en negativ spiral, som tar mer energi och inte ger någonting bra tillbaka.
I dessa stunder har jag haft mina ämnen: Räkna täcke, räkna ut andra saker som till exempel snittiden att mocka en box, fundera ut olika förrätter (jag tittade mycket på "Halv åtta hos mig"...), tänka ut julklappsrim osv.
Nästan direkt höjs energin och man kan bli mer effektiv i det man än gör!

Hmm.. Hästnörd?

Idag fuderar jag på hur mycket hästnörd man, så fort man startat datorn, kollar vädret i den staden hästen står, så att den inte fryser.. ?

Veleda dricker


Mugg

För tillfället går jag bara och hoppas på att det ska bli minusgrader - så att hagarna fryser! Veleda har nämligen fått mugg. Nu håller den visserligen på att försvinna, men det är ju inte helt mysigt i alla fall.


Så, vad är då mugg?
Mugg uppkommer genom en sårinfektion i hästens karled, där huden är extra tunn och känslig, och på grund av de småsår som lätt bildas där, drabbas hästen av en hudinflammation. Sårskorpor i karleden är det karaktäristiska symptomet på mugg. Om inflammationen sprider sig, kan hästens ben även bli varma, svullna, drabbas av rodnad, ömhet och i värsta fall hälta.

Muggen kan sprida sig uppåt och ge hästen rasp. Rasp är ”mugg på benet”, det vill säga samma symptom, men på skenbenet. En vanlig komplikation är lymfangit (inflammation i lymfkärlen = tjocka, svullna ben då ingen vätska transporteras bort.) Behandlas detta inte i tid kan hästen få ett så kallat ”elefantben” och tillståndet blir kroniskt.


Behandling
# Tvätta med mild tvål, till exempel Lactacyd. Jag har även hört att LUX-tvål ska vara bra. Se till att mjuka upp sårskorporna och pilla loss dem, så att du kommer åt bakterierna under skorporna. Skölj noga bort all tvål.
# Torka rent med en handduk eller liknande
# Smörj in karleden med en mjukgörande salva. Helosan fungerar, men själv tycker jag salesylsyrevaselin hjälper bättre. Finns att köpa på apoteket och det brukar stå i Barnavdelningen, då salvan även används på småbarns huvud mot skorv.
#Blir det inte bättre, prova att tvätta med Hexosil eller annan decifiserande tvål/schampoo. Om inte det hjälper, kontakta vetrinär.

Om hästen är svullen i benen får man använda sitt sunda förnuft. Den mår bra av att röra på sig, men man kanske inte borde rida värsta hårda passet. Haltar hästen – kontakta vetrinär.

Förebyggande
Håll hästens karleder så rena och torra det går. Personligen föredrar jag att spola av benen än att rykta dem, eftersom jag ofta inte har tiden att låta leran torka in och därefter borsta rent. Mockar man rent hästens box en gång om dagen, minskar det också risken för mugg. (Hästen kan också få mugg på grund av allergiska reaktioner.)


Övrigt
Allt som ser ut som mugg behöver inte vara det – det finns andra bakterier/virus som ger liknande symptom. Vita ben (den vita huden) är känsligare. Markens/jordens sammansättning (av mineraler osv) kan ha betydelse.



Källa: www.agria.se
(samt eget kunnande sen tidigare)


Ridövning!

Hippson har som ni kanske vet ett flertal bra ridövningar på sin hemsida - och flera av dem är till för allmänheten. Här kommer en övning jag använder mig utav lite då och då:

Bli en slarvis i skänkelvikningarna!

Tipstack till:
Anne-Carin Klinge
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson


Om hästen är stel i bogarna finns det ingen bättre övning än den här, intygar Anne-Carin Klinge.
Hon är B-tränaren i dressyr som arbetar på heltid med träningen, plus att hon både har en häst som debuterat Grand Prix och unghästar.
- Jag har hittat på övningen själv och har inte hört om någon annan som använt den, men så kom en elev tillbaka från Eva-Carin Oscarsson och sa att de hade fått rida slarvisar, fast det inte hette så där. Det var lite roligt, säger Anne-Carin.
Vad är då en slarvis? Jo, en skänkelvikning som är extremt dålig. Stretcheffekten blir stor på båda sidorna.
- Det är en supereffektiv övning! Ryggen kommer upp fint på hästarna.
I början brukar eleverna undra vad det är de ska göra, egentligen.
- Men faktum är att det brukar vara en positiv upplevelse. Det känns konstigt första gången, men andra eller tredje diagonalen säger eleverna "aha", menar Anne-Carin.

Gör så här:
Rid övningen i trav. Rid upp på diagonalen med hästen rak så att du tar ut riktningen. Rid sedan skänkelvikning, men rid på innertygeln så att hästen blir något förböjd. Men glöm inte att det ska göras i balans, så du måste stötta med yttertygeln. Låt hästen "tappa" bakdelen så att bakdelen släpar efter.
- Vad som händer då är att du får hästen att stretcha yttersidan mycket och den blir tvungen att komprimera innersidan. Det blir ett dragspel på bägge sidor plus att du får hästen att träda över väldigt mycket med framdelen. Den stretchar när den korsar, varje steg blir en liten stretchning på båda sidorna.
Skillnaden mot en vanlig skänkelvikning är att hästen då inte stretchar sin yttersida på samma vis, eftersom den i vanlig skänkelvikning i princip ska vara parallell med långsidan.
- Du behöver inte tvära brant för att få effekt, från hörn till hörn i ett 40-ridhus är bra. Om du tvärar för brant kan hästen tappa balansen och du vill att den ska vara i balans så att den vågar släppa till, förklarar Anne-Carin."



Källa: Hippson.se

Lånat böcker

Idag uppsökte jag Biblioteket och lånade hem lite böcker. Företagsekonomi, pilates och mental träning handlar de tre olika litteraturerna om. "Bäst till häst" kommer ni med all sannolikhet få höra med om!


Flyingedagarna

I helgen var det ju Flyingedagarna, och jag var såklart där och tittade! Lördagsshowen, den lite längre, blev det för mig del, men tyvärr missade jag julmarknaden/öppet hus som pågick innan showen började.

Här kommer Flyinges egna videosammanfattning av showen!

Ny design!

Vad tycks?

Gamla


Nya

Pepparkaksstall

Jag bakade visst ett pepparkaksstall i helgen.

In english: I baked a ginger bread stable.. :)




I´m possible

In my world, the word impossible don´t exist.
Because the word itself says I´m possible.


Respekt - en fråga om säkerhet

 

Något jag tycker är viktigt i all hästhantering är respekt
, både från hästens sida och vi människors.

Lite grundläggande (och kortfattad) info om bakgrunden till min tanke: Den vilda hästen är som ni kanske vet ett flockdjur som strövar omkring på vida områdem. Detta innebär att de inte har något revir att försvara, utan de vandrar helt enkelt runt på en stor area. Varje häst i sin tur har ett personligt område, en personlig sfär, och om andra hästar kommer för nästa och ”inkräktar” på hästens privata område, får de sig en spark. Olika hästar har olika stora personliga sfärer och accepterar/tolererar andra hästar att komma olika nära dem. (Detta tror jag att vi människor också har, omedvetet. Ni kanske har märkt att när man står och pratar med olika personer, står vissa personer nära dig, medan andra föredrag att ha ett lite större avstånd emellan er?)

Det ligger alltså i hästens natur att respektera andra hästarns personliga area
, och därför ska de även tolerera vi människors sfärer. Hästen ska alltså inte gå över mig, tränga mig med bogen eller liknande, inte under någon omständighet. Den ska respektera mig och detta även av säkerhetsskäl! Gör den inte det – den kanske biter eller försöker tränga mig – då får den antingen en smäll eller så backar jag den för att visa att jag är ledaren.. Ni fattar vad jag menar?

Vi människor ska också respektera hästen
: behandla den väl, se till dens behov, ha dens naturliga förutsättningar i åtanke, inte inkräkta på hästens personliga sfär (genom att kanske ”hålla på o ha sig” när hästen äter/vilar/vill vara ifred etc) och helt enkelt behandla den med respekt. Det må bara vara en häst, men den är en ändå en individ, en personlighet och ett fantastiskt djur.

In english: It´s importat that the horse respects me and that I respect the horse. It´s a matter of safety. The horse shall not intrude on my personal space (every horse also have their personal space) or walk over me/ bite me etc, and I shall take care of the horse to make sure it gets what´s best for it.

Volkswagen Riders Tour!


Vääldigt suddig översiktsbild

Igår, den 1e december, tog jag och två av mina bästa vänner oss till Volkswagens affär i Lund. Det var dags för VW Riders Tour, en kväll fylld av ridsport. Vi var där i väldigt god tid och passade på att snacka av oss lite utanför - det var första gången vi sågs sedan jag kom hem till Sverige (ni kan säkert föreställa er hur mycket vi hade att ta igen, trots dagens chattmöjligheter).

Kvällen började sedan med lite mingel och vi träffade en del vänner och bekanta, bland annat Stina, och när alla besökare en kort stund därpå var på plats drog det igång på riktigt. Efter en kort presentation av kvällens syfte och upplägg, var det dags för profilen Lars Christensson (fd. VM-ryttare i fälttävlan och numera bla. ridlärare på Vellinges Ridgymnasium) att hålla ett litet föredrag. (Dessa kvällar, som arrangerats lite runt om i landet, har haft olika profiler varje gång.) Han berättade lite om sin historia som fälttävlansryttare, vilka svårigheter han mött och hur han löst dessa. Slutsatsen var att sätter man ordentliga mål, arbetar hårt mot dessa och är ödmjuk, lyckas man.


Lite olika försäljare var på plats.

Därefter var det dags för de olika stationerna. Vi besökare blev indelade i två olika gruppen och jag tillsammans med mina kompisar började i Agrias monter. Där fick vi se en liten film om säkerhet och - så klart - försäkringar, vilket var intressant och lite utav en tankeställare: Har jag en ordentlig försäkring? Har min häst en ordentlig försäkring?

Efter Agria blev det en liten matpaus. Gulaschsoppa, en bullbit, dricka samt frukt serverades. Stina upptäckte att de bilhjul vi använde som bord, hade ett "hål" i mitten som var perfekt i storlek för en Cola-burk. Vidare fick vi information om foder i Kraffts monter och talespersonen där slog ett slag för vikten av en balanserad foderstat med analyserat hö och därefter anpassa vilket grovfoder hästen behöver utifrån höets värden och hästens behov. Här fick vi även en gratis höpåse, kanon!


ATG Hästklinikerna

I ATG Hästklinikernas monter pratade vi om mugg och här spetsade jag öronen lite extra (Velle har fått mugg, men mer om det (och mer ingående om mugg) får ni läsa om i ett senare inlägg). Vi fick tipset att ta prover på såret, eftersom allt inte behövde vara mugg, utan det fanns andra typer av bakterier som krävde andra salvor/behandlingar. Jag kommer som sagt gå mer in på detta ämne om någon dag.

I Svenska ridsportsförbundet kunde man delta i en tävling, ställa frågor vid behov samt titta runt bland de olika försäljarnas bord/på Volkswagens bilar. Sista stationen var Thua trafikutbildningar. En väldigt engagerad liten nisse berättade om hur många hästmänniskor som faktiskt kör olagligt (nästan alla). Övervikt, felaktigt körkort, lösa saker på golvet i transporten. Tänkvärt och något som det definitivt borde pratas mer om! Det kostar till exempel lika mycket att ta ett BE-körkort som att klassa ner släpet, men fördelarna med ett bättre körkort är många fler! Thua och SvRF har inlett ett samarbete där de erbjuder BE-körkortsutbildningar till subventionerat pris - kanon!

Kvällen avslutades vid halv nio, mén strax innan vi gick var det dragning i tävlingen. Fem schabrak skulle lottas ut och tre av dem tillföll de vänner (alltså även Stina) jag var där med. Vårt "effektiva utnyttjande av dagens moderna teknik" lönade sig (läs: att surfa på mobilen och leta reda på rätt svar..). Okej, jag hade inte turen på min sida denna gången och blev utan, men det gör inget. Jag har ändå ingen bra förvaringsplats för ytterligare ett schabrak och om det var någon av oss som skulle bli utan var det deffinitivt jag! Så jag är alltså glad ändå, haha.


Gratisprylar

Jag tycker det var en väldigt trevlig kväll och ett väldigt bra initiativ av SvRF, Volkswagen och de andra sponsorerna. Dessutom är det ju alltid kul att samla på sig lite broschyrer, nån penna och andra gratisprylar, haha! För övrigt gjorde kvällen att jag kan tänka mig en VW i framtiden - både för att de verkar vara bra bilar och för att de sponsrar ridsporten - då vill jag ge tillbaka något, liksom.. Så jag rekomenderar alla att besöka VW RT i framtiden, då det mest troligt kommer arrangeras även nästa år.

Ridit och hoppat! :D

Ni kanske har märkt att det inte har varit några dagens ridpass på vääldigt länge - tills igår hade jag inte ridit på två månader (!). Men igår trimmade jag Velle lite och idag blev det hoppträning i Eslöv. Superskojj :D

Veleda kändes fin. Hon var väldigt glad och drog iväg lite ibland efter hinderna, så jag fick jobba en del på att få tillbaka henne snabbt efter hinderna. Men överlag är jag ändå nöjd, och det är riktigt kul att vara tillbaka i sadlen!

In English: I rode Velle yesterday and jump trained today. Superfun :D :D


1 december!!

Nu är december här, men med detta klassiska höstvädret det är utanför fönstret kan vinterkänslan inte riktigt infinna sig. Så här kommer lite gamla snöbilder, lagom tills första luckan ska öppnas!

(Ni kan förbereda er på en ny vintrig design också...)





RSS 2.0