Vilda Veleda!

Tog mig 20 minuter att få in Velle från hagen igår. Hon var HELVILD! For runder och bockade, sprallade och skuttade omkring. Rastade henne lite i ridhuset sen, galopperade säkert 30 varv innan jag kunde börja arbeta henne!


Baltazar på bilden. Foto: Andrea B.


Hitta julstämningen

Ikea-påsen är ett känt inslag i många stall, och dess användningsområde är stort. Själv mäter jag upp hö i dessa påsar. Ett enkelt sätt att fixa julstämningen i stallet är att köpa "SNÖA FORM", den röda påsen med ett stort vitt hjärta. Kostar 19 kr på Ikea och piffar definitivt upp stallet.


Börjar bli förkyld...



Då kan man känna sig som en blöt katt.

Hoppträning

Igår var det hoppträning och det gick relativt bra.

Först var det travhoppning. Alla hästar hoppade till en början skit. Efter ett tag gick det dock bättre. Velle klarade 110 cm finemang på detta - när hon började hoppa på riktigt. Att travhoppa lite då och då är bra - det tränar hästens nogrannhet och styrka, samt ryttarens sätt att följa.

Därefter hoppade vi igenom lite olika linjer och satte sen ihop det till en bana. Det gick bra! Hoppade ca 110 där med och Velle bjöd bra. Fick dock göra halt några gånger efter en oxer, som kom ur sväng med kort anridning, vilket gjorde att hon tog i lite extra. Efter oxern skulle vi nämligen få in 5 ganska korta galoppsprång till en kombination oxer-räcke, och vi ville ju inte komma in i ett vansinnestempo... I vilket fall som helst är jag nöjd :)

Visste ni att...



...jag har ponnygaloppslicens?

Snart jul!


Jag och Baltazar som Rudolf med röda mulen. Foto: Andrea B.


Nu är det snart jul och som jag sa tidigare hade jag "storslagna" planer för bloggen, som jag tänkte presentera nu.

*Trummvirvel*

# Julklappstips - Ett om dagen från 1 december till julafton. (Tips till mina släktingar att kolla - det kan komma upp saker jag vill ha) Kommer ligga i kategorin Utrustning och Prylar.

# Få rätt julstämning - Tips på hur ni kommer i julstämning med tips på hur ni bland annat pyntar stallet. Kommer ligga i kategorin Så gör Melinda.

#
Topplistan - Alla som är något måste ju ha en egen topp5-lista. Kommer komma som ny kategori.

Dessutom kommer en del andra kategorier komma till och några försvinna. Men det lär ni märka när det händer.

Jag är väldigt upptagen


Denna helgen har det varit väldigt mycket att göra.
Kräk på den som klagar ;)

Bomövning

Red en liten trevlig övning igår på Velle. Längs ena långsidan la jag två bommar, ca 13 m imellan. Mellan bommarna la jag först en stor volt ett antal gånger. Sen övade jag att göra halt mellan bommarna. Slutligen klämde jag in 4 galoppsprång, istället för 3. Velle var duktig :)


Hästens fodersmältning, Del 1

I skolan läser vi för tillfället allt tänkbart om foder. Nästa vecka kommer vi ha läxförhör på hästens fodersmältning, vilket gav mig tanken att skriva om det här. Det blir ju två flugor i en smäll; jag lär mig och ni lär er. Dock kommer jag inte fördjupa mig i något, utan det blir ganska kortfattat. Annars blir det så mycket att läsa ju, och då kan ni lika gärna använda en bok.

Här kommer en subersuperb bild inom kort :)

1. Mun
     Hästen har en ganska liten mun i förhållande till huvudets storlek, vilket gör att den kan suga i sig vatten när munöppningen är under vatten och tungan tillbakadragen. Läpparna är väldigt rörliga och används för att plocka upp och sortera bort foder.
     Hästen har väldigt starka tänder, en överkäke som är större än underkäken och dessutom överbett, vilket gör att den tuggar och mal fodret i sidleds. Vid tuggningen blandas fodret med saliv,som fuktar fodret och minskar risken för foderstrupsförstoppning. Saliven innehåller inga enzymer som hjälper till att bryta ned fodret. En häst producerar ca 10-30 L saliv/dygn. Ju mer de äter, ju mer producerar de. Grovfoder producerar mer saliv än kraftfoder eftersom det tuggas mer.
     Det salivindränkta fodret förs bakåt med hjälp av tungan, och när det nått tillräckligt långt bak, utlöses en sväljreflex.

2. Foderstrupe
     När hästen svalt fodret förs det via foderstrupen till magsäcken. Det tar ca 10-15 sekunder för fodret att färdas genom den 1,5 m långa, sladdriga strupen, som är försedd med flertalet muskler. Genom muskelsammandragningar tryckes fodret ner in i magsäcken.

Källa:
"Hästens biologi, utfodring och avel" av Barbro Attrell, Göran Björnhag, Göran Dalin, Bo Furugren
Jag Philipsson, Christina Planck och Margareta Rundfren


Det blir julshow igår igen!

Läs mer på http://www.flyingerf.com

Hoppträning



Igår var det hoppträning och jag vill göra puré av det faktum att vi inte hade med någon filmkamera. I slutet hoppade vi nämligen över en stor oxer på 120 hög (och lika bred) som jag hade velat visa här. Velle bara flög över och det kändes som om hon inte ens tog i.

Men, för att börja i kronologisk ordning, träningen startade med lite studsar på börjt spår och även en cavaletti-oxer-cavaletti-kombination på böjt spår. För att få bra rytm, takt och tempo in på hinderna hade Petra lagt ut 3-4 galoppbommar framför ett räcke och en oxer. Vi övade även på att ta tillbaka hästen efter hinderna genom att hoppa bom-oxerhindret och sedan på ca 15 m (eller något sånt, jag mätte inte) ta tillbaka hästen och styra in på studsövningen. Det sistnämda gick sådär.. Velle hävdade bestämt att hon kunde bestämma tempo, och kastade med huvudet när jag tog i henne. Vi måste helt enkelt öva lite mer på det där..


Dagens ridpass


Mycket har hänt med Velle (och vi som ekipage) sen första gången jag provade henne.


Dressyrlektionen för Eva gick relativt bra. Velle var lite stel i början och tjaffsade emot lite, men efter lite voltarbete och 8-volter släppte hon ochgick riktigt fint! Vi båda fick i alla fall jobba oss svettiga.

Veckans planering

I fin färg till och med.


Öppet hus!



Bäst ni kommer ;) Det kommer bli helt galet bra - jag är ju med..

Storslagna planer...

är vad jag har för bloggen nu när vi börjar närma oss vintern.

Dagens ridpass


Mörker och måne.. Foto: Andrea B

Idag var det en uterittsdag, men eftersom jag slarvat med veckoplaneringarna visste ni inte det.

Hur som helst stod en annan från stallet nästan klar när jag kom. Snabbt frågade jag om hon skulle ut och om jag fick följa med. Javisst blev svaren på båda frågorna och en kort stund därpå var Velle klar, försedd med reflexer och hela kittet. Visserligen var hon inte direkt glänsande, men rider man ut i mörkret är det ändå ingen som ser. Skritturen blev i alla fall 1 timme lång och när vi kom tillbaka var tårna rätt frusna faktist. Men det är väl bara att vänja sig...

Enjoy...

Bilder på mig och Baltazar, ca 1 år gamla. Fotograf: Andrea B




Dagens dressyr.. fast utan tränare


Myspysig bild

Måndagar är dressyrdagar. Ni som följt bloggen ett tag har nog märk att jag rider dressyrlektion varje måndag, och skulle göra det även idag.

Men nej. Dressyrtränaren visade sig vara i Italien på semester. Förmodligen har vi a) inte fått reda på det, eller b) fått reda på det och glömt. I vilket fall som helst red jag lite själv och tränade på allt som jag brukar träna på. Det gick bra och Velle blev ganska trött i slutet. Efter hoppningen imorron ska hon få lite lugnt resten av veckan. Man ska ju inte pressa dom små krakarna alldeles för hårt.

Störningsmoment


Jag hatar att rida med ojäma stigläder. Jag menar, vem gör inte det?
Mina stigläder har töjts ut lite olika, så jag måste alltid rida med ett hål längre i den ena. Igår lyckades jag länga den långa ett hål längre, så istället för nästan jämna blev de jätteojämna. Irriterande!

Debut på 100 cm

Ja, då har jag och Veleda debuterat 1 m tillsammans och det gick bra!

Tyvärr lastade vi ut henne alldeles för tidigt - unghästarna i klassen före tog aslång tid och dessutom var det bangång i en halvtimme. Så när jag väl började rida "på riktigt" och hoppa fram, var hon kanska trött. Hon kastade mycket med huvet när jag ville korta henne och det gick inget vidare.

När vi sen kom in på banan, lät jag henne gå lite snabbare istället för att tjaffsa med henne. Det gick trots allt väldigt bra, vi fick in ett bra ´flyt och Velle sög tag i hinderna. I omhoppningen fick jag ta lite längre svängar - jag lyckades inte få tillbaka henne för de kortare vägarna. Kombinationen kom vi alldeles för snabbt in på, så första oxern klarade vi, men andra räcket rullade ner (vi snuddade bara vid det). Men överlag var Velle duktigt och ett litet pet för att man kommer för fort är ju inte så farligt.

Och vad lär vi oss av denna tävling? Velle behöver konditionsträna och jag öva på att få tillbaka henne snabbare.

Lucy



Har jag visat min första ponny, Lucy? Hon var extremt söt och extremt lat. Men hoppa, det kunde hon, men bara när hon ville. Annars kunde det gå som på bilden, om hon inte stannade vill säga.


4 november och det SNÖAR!


Det är faktist sant, även om bilden är lite primitiv.

Förresten är det tävling på lördag. Ska hoppa 1 m.

Förresten, vet att detta inlägg borde kommit igår, men hade inte tid, blogg.se strulade, hade läxor upp över öronen, megastöökigt hemma, oro över dagens svininfluensaspruta och mycket mycket mer.

Måndagens ridpass

Idag var det dressyrlektion för Eva och det gick super!

Mina händer, som är min sämsta del, har äntligen börjat samarbeta med resten och kroppen, så nu börjar alla bitar falla på plats. Vi red volter, serpentiner, skänkelvikningar, raka spår och introducerade även framdelsvändningar. Allt flöt på bra, utan några problem eller tjaffs.

Jag var nöjd, Eva var nöjd, mamma var nöjd och även Veleda verkade nöjd.


Back to school


Lovet är slut och då börjar skolan igen. För min del blir det Flyinge idag, så just nu sitter jag och repeterar allt vi gick igenom innan höstlovet. Det var ganska mycket insåg jag precis, så ska jag hinna igenom allt får jag skynda mig.


RSS 2.0