Japp


Det har - som ni märkt - varit lite dött här på bloggen under en vecka. Jag har behövt lägga mina tankar på andra saker helt enkelt. Men nu blir det fart här igen!


Sommar!Har ni också sommarvärme? Visst är det härligt!

Träna upp lyckan

Jag började för ett tag sen läsa en bok som heter ''Lycka nu''. (vet inte författaren namn i huvudet.) En riktigt intressant bok som vetenskkapligt belyser vad lycka, känslor, behov etc är, ger matnyttiga tips till de som behöver och ger exempel ur verkligheten.

I början av boken berättar hon om ett experiment/försök som genomfördes i amerika (om jag minns rätt). Genom att mäta hjärnaktivitet hos ett stort antal personer fick de fram att optimistiska personer har mycket aktivitet i vänster frontlob, negativa personer mycket i höger frontlob och de sk. realisterna hade aktiviteten ungefär jämt fördelat.

Den högsta aktiviteten i vänster frontlob (alltså ganska förenklat världens lyckligaste person) hade uppmätts hos en buddist som spenderat flera år med att meditera. Genom att meditera och utöva mindfulness (i princip att stanna upp och observera nuet, vad man hör osv) kan man träna upp och öka sin aktivitet i vänstra fronloben och alltså bli en lyckligare person. Ganska intressant, eller hur?

En helt klart läsvärd bok, och jag kommer med största sannolikhet att dela med mig av lite fler tips från boken.

Beautiful!Jag lyckades med bedriften att rida i solsken idag. (Det har varit konstant blåsigt och haglat en massa idag.)

Jag och Velle kände för en mysuteritt med lite betespauser, och så klickade jag av en ny favoritbild. Okej, lite suddig, men jag älskar ljuset och motivet!


Equus Pearl i HippsonEn styck Melinda blev väldigt glad igår när Hippson hade skrivit om Equus Pearl på sin hemsida :D

Här hittar ni texten.

Jag satt och väntade på tåget, hade precis varit hos hovslagaren och skulle vidare för att hjälpa mig hopptränare i hennes stall. För att fördriva tiden gick jag (såklart) in på Facebook i mobilen och såg att jag fått ett mail från en kompis. "MELINDA!!! HIPPSON!!! :D" Snabbt bläddrade jag ner i nyhetsflödet och såg Hippsons länk och vad de skrivit på sin hemsida.

Därefter fick min kompis tillbaka ett flertal glada smilisar och några ganska osammanhängande meningar i stil med ":D :D ihihihihi :D OMG!! hahah :D :D helt sanslöst.. asså shit!"
Därefter kom tåget, jag hoppade på, log som en fåne och folk tittade lite konstigt, haha. Det var det värt!

Beach-ride


Hästig dagIdag var jag uppe med tuppen (eller vem det nu är som går upp vid 5-tiden). Skulle nämligen jobba hos Petra, min fd. hopptränare i hennes stall ca 1 h körväg från mig. Precis vad jag behövde :) Lite jobb, något att göra, mocka en hel drös boxar osv.

Imorron ska jag dit igen (hennes ordinarie groom hade några dagar ledigt) och hjälpa till under eftermiddagen. (Har hovslagare till Velle på morgonen.)

Och nu väntar lite Equus Pearl-jobb, hundpromenad, mat och sedan hoppträning!

VinnarpannbandetVinnaren i bloggtävlingen ville ha följade pannband, coh borde få det i brevlådan idag eller imorron.

Bruna läderöglor (ser mörka ut på bilden)
Pärlsträng modell Royal i korall och vitt.

Från www.equuspearl.se

Angry birds?

Följande syn mötte mig när jag skulle hämta in Veleda från hagen igår. Fem fågelskitar utspridda över ryggen. FEM!! Hon såg lagom glad ut, dessutom.

När jag strax därefter började ta in henne, kom en stor råka (elr liknande), satte sig ett par meter från oss och kraxade arg. "Veleda, har du retar upp fåglarna eller?!"

What does this mean?

Baltazar!


När det går sämre och sämre, del 2

Jag skrev för en tid sedan en text om vad man kan göra - rent mentalt - när det går sämre och sämre i ridningen, när man hamnat i en negaiv spiral. Ni kan läsa den texten här, och nu kommer fortsättningen med konkreta tips om vad du kan göra när du sitter på hästryggen och problemen inträffar.

Efter att ha läst första delen, har ni förhoppningsvis tagit reda på grundproblemet (rädsla, frustration, inget självförtroende eller något annat), listat vad ni behöver träna mer på samt målbildstränat en del.

Så vad kan du då göra när du rider och plötsligt vill inget fungera längre?
# Tänk snabbt och rent "faktamässigt" (lägg inte in några egna värderingar) igenom ditt problem och lösningen.
# Ta fram och visualisera en av de målbilder du tränat in, där du klarar ditt problem.
# Tänk på de gånger du lyckas och kan, och andas samtidigt in säkerhet.
# Om det är möjligt, minimera ditt problem. Tex. sänk hindret ni ska hoppa.
# Fråga din tränare om mer konkreta råd, vad ska jag göra ridmässigt?


Bild från 2010

Ohästig Melinda

Jag tänkte visa er lite bilder från min ohästiga vardag (den lilla jag har, haha)


Kaniner :D


I princip bara alkoholfria drinkar


Pärla, pärla, pärla


Baka och äta gott


Konstig humor? Nej tak!

En idekälla

För mig har det alltid varit så att jag får mina bästa ideer när jag rör på mig. En halvsnabb promenad fungerar bra, men den allra bästna idekällan för mig är mockningen.

Att mocka gör jag liksom utan att tänka, utan tankarna kan istället bearbeta något problem, tänka på något klurigt och hitta nya lösningar och möjligheter. Isag gick det nästan så långt att jag erbjöd mig mocka åt någon, bara för att frigöra fler ideer.. Men bara nästan (utnyttjade tiden med att gosa med velleveleda istället :) )

Gurkus Veledus

Gurka:Inlagd gurka:Ättiksgurka:MinihestAlltså, den där lille shettisen är ju bara för söt!

En morgonlänkAllroundhasten


Dagens inspiration: Svarta par

haha, visst är de söta?
4 bra böcker.Jag är - som ni kanske vet - en kunskapsknarkoman. Jag älskar att lära mig nya saker och gör jag inte det blir jag rastlös. I Sydafrika tog jag till exempel tillfället i akt och pluggade in hästens exteriör på engelska.

Här om dan vaknade det där behovet igen och fattig som man är (eller.. ekonomismart) gick jag till bibloteket för att dels lämna tillbaka ett gäng böcker om redovisning och dels låna något nytt. Som alltid gick jag hem med fler böcker än vad jag hade tänkt mig. Denna gången blev det:

# Ridning och rädsla - Har inte läst något i denna bok än och har inte lånat den för eget behov (dvs. jag är inte rädd), men jag tycker det är ett intressant ämne som jag gärna lär mig mer om. Dessutom vill jag kunna ge bättre svar de gånger jag "coachar" någon som är lite mer försiktig.

# Hästens färger - Bläddrade i denna boken ett antal år sedan och tyckte det var riktigt intressant med all genetik och de olika färgkoderna, något jag fortfarande tycker. Har länge letat efter denna och blev väldigt glad när den stod där i biblotekets bokhylla. Nu ska jag bli färgexpert, haha.

# Bokföring - Ja, vad ska man säga? En rejäl bok om bokföring med konteringsguider. Även om jag har ett bokföringsprogram, förstår det och kan grunderna i bokföring (som för övrigt är ett välorganiserat system = jag gillar) så är det ju bara bra att kunna mer.

# Marknadsföring för småföretagare - Syns man inte, finns man inte. Att bli bättre på marknadsföring är något jag hela tiden strävar efter och då är det klart att man letar efter kostnadseffektiva tips!

Tvätt-tips!Har du ett schabrak som är väldigt smutsigt, svettigt och hårigt? Har du föräldrar som helt inte vill att du förorenar tvättmaskinen med all den skiten?

Då rekommenderar jag förtvätt ala Afrika-metoden: för hand!
Lägg schabraket i en balja med vatten, trampa runt en stund och skölja. Du kommer inte kunna ana hur smutsigt ditt schabrak var före!

Därefter - om du vill ha ditt schabrak mer rent - kan du tvätta det som vanligt i tvättmaskinen, utan att den blir förstoppad. (Men kom ihåg att det mer mer miljövänligt att bara tvätta för hand.)

Hästtid


Den där känslan!

Igår var det hoppträning och jag hade helt ärligt inga större förhoppningar; trodde Veleda skulle vara tjurig. (Hon har nämligen ett minimalt sår i ena mungipan.)

Så jag såg till att rida och vara på mig själv extra mycket - mjuk, mjuk, mjuk hand och mycket ben. (Bra träning!) Vi fick till en sån himla bra känsla! Såg avstånden i god tid, kom rätt på varje hinder, balanserade upp bra mellan hinderna i de relaterade avstånden och fick till några finfina sväna svängar dessutom.

Visserligen blev Veleda imellanåt något lång och för högre höjder (120 och uppåt) behöver hon lägga lite mer vikt på bakbenen och bli mer elastisk+stark, men det är bara att jobba vidare.

Hur som helst ska jag pränta in den där känslan i minneskontoret. Ett bra sätt att göra det är genom målbildsträning: Du sitter avslappnad, blundar och tänker igenom ridpasset, och går tillbaka in i känslan, vad du såg, hur du red osv. Sedan upprepar du detta om och om igen, precis som om du red den där kanonrundan flera gånger.

Veledas nya pannbandVad tycker ni om denna modellen? En stilren silverkedja, som snart kommer upp i Equus Pearl-sortimentet. Visst är det praktiskt att så lätt kunna byta från gulliga rosa pärlor, till en kedja, till svart o strass, till något färgglatt osv.


Inte min dag..Igår, det ska jag säga er, var det inte helt min dag. Bland annat fick min dator ett massivt virus, som tog mellan två och tre timmar att få bort (först trodde jag hela datorn hade kraschat, men så var inte fallet) (tack till min brossa Robin för hjälpen), Velle och jag kom inte helt överens i dressyren (slutade med att vi red och klättrade istället) och på kvällen lyckades vår hund Bessie bita mig istället för pinnen jag höll i.

Som det kan gå..

Flyktdjur!Ni glömmer väl inte att hästen är ett flyktdjur? Den tar det säkra före det osäkra, om något är läskigt eller ovant flyr de hellre än att undersöka saken. Därför har de också överlevt evolutionen, våra små räddharar.

Ny design!Kände att det var dags för lite uppfräschning här på bloggen. Vad tycker ni om den här nyare, sommrigare designen?

Den gamla headern:

...och vinnaren är:

  

NU är bloggtävlingen där du hade chansen att vinna ett pärlpannband från Equus Pearl avslutad.

Stort grattis till http://zangria.blogg.se/
som vinner ett valfritt pannband från Classic-kategorin, totalt värde 310 kr.


Genom att räkna ut antal deltagare och vilka som hade extra lotter, slumpades ett nummer fram via hemsidan Random.org.Ja, en del fäller ju fortfarande..


Motivationstips #3

I en liten serie delar jag med mig av ett antal motivationstips. Det första hittar ni här och det andra här, nu kommer det tredje:

Belöna dig!
Ett bra sätt att hitta din motivation är belöna dig när du nått målet. Satsar du kanske på att gå ner x antal kilo, köp en riktigt snygg tröja när du nått målet. Kanske du istället vill ha endast VG och MVG i betyg, unna dig själv något riktigt gott varje gång du får ett bra betyg.

Hela grejen är att om du har en fin belöning, som du verkligen vill ha, kommer du att arbeta hårdare för att nå den.


Bloggtävling: Vinn ett Equus Pearl-pannband!

Var med och tävla om ett pannband från Equus Pearl! Du kan vinna 1 par läderöglor (värde 150 kr), valfri pärlsträng bland Classic-modellerna (130 kr) samt att vi bjuder på frakten. Totalt värde 310 kr.För att vara med och tävla behöver du endast göra tre saker:
# Gilla Equus Pearl på facebook. (uppdaterad: Har du inget facebook-konto, kan du vara med i tävlingen trots allt)
# Dela tävlingsbilden på din blogg (har du ingen blogg kan du dela den på facebook).
# Svara på frågan: "Vilken pärlsträngsmodell tycker du är snyggast?" (i kommentarsfältet nedan)
(Besök
http://www.equuspearl.se för att kolla vilka modeller som finns.)

För en extra lott i tävlingen, följ M_N på bloglovin.

Kommentera detta inlägget, och glöm inte din e-mail!

Lycka till!


TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD. Vinnaren presenteras inom kort.

Gräsvänj hästen!Vid varje foderbyte bör man, som ni säkert vet, vänja hästen under en period (för kraftfoderbyte ungefär en vecka) vid det nya fodret. Annars stör man hästens magbaciller (tarmfloran), och tro mig, det vill man inte! Det resulterar bara i onödiga sjukdomar, ex. kolik.

Nu när sommaren är på ingång är det säkert många som ska släppa sina hästar på bete. Tänk därför på att vänja hästen vid gräs - beta den en stund varje dag fram tills betessläppet.
Du kan till exempel börja med 10-15 min/dag första veckan, och därefter utöka tiden med 5-10/vecka.

Dessutom tycker ju hästarna att det är mysigt att beta lite :)


Mys


Sleepyhead <3

Velle låg o sov-mös i solen idag.  Och passade såklart på att rulla sig lite också.
Se upp för sandkolik!

Vid den här tiden av året är det - tyvärr - ganska vanligt med sandkolik, framför allt i södra Sverige. Gräset börjar växa och hästarna försöker äta det och får på köpet en massa sand i tarmarna.

Hur du ser att hästen har kolik
Symptomen kan variera något beroende på hur allvarlig koliken är. Tittar hästen mot maten, ligger/rullar den sig mer än vanligt i boxen, verkar den allmänt upprörd, kastar den sig runt eller kanske den matvägrar?


Att göra vid ett kolikanfall
# Kontrollera hästens temperatur och puls.
# Lyssna efter tarmljud (lägg örat mot hästens bukvägg vid flanken). Kurrande ljud och liknande är positivt. (Det är för övrigt bra att veta hur din hästs tarmljud låter när den är frisk, och tänk på att höger och vänster sida låter lite annorlunda.)
# Kontrollera slemhinnornas färg.
# Kontrollera avföring (om den har någon) - mängd, konsistens, färg, lukt?
# Ring veterinär och berätta det du nu vet och lyssna på deras råd/vetrinären kommer och behandlar din häst.
# Vid endast lätt kolik: Låt hästen röra sig fritt under uppsyn, alternativt promenera med den (undvik ansträngande saker så som ridning och longering). Ge inget foder.


Att förebygg sandkolik
Det bästa är självklart om man kan undvika sandkolik och ett sätt att göra detta är att ge hästen loppfrö. Loppfrön bli klibbiga i fukt och hjälper till att föra ut sanden ur hästens tarmar. Ger man hästen olja i samma mål som loppfrön minskar man loppfrönas effekt. Det finns inga direkta rätt och fel i hur mycket man ska ge, men vanligt är 1-3 dl/dag. Loppfrön är för övrigt relativt dyrt.


Sommar till och med!

Både igår och idag har jag kunnat gå i linne dagen lång. Hur härligt är inte det?! Dessutom har jag upptäckt att min Afrika-solbränna, som dessvärre försvann relativt snabbt, har förvanat min hud, som aldrig förr har blivit såhär brun på två dagar.

Veleda tycker också att vädret är härligt! Igår blev det en uteritt med några av tjejerna från stallet - och till min glädje visade dem mig en stig där man kan trava och galoppera! (Annars har vi mestadels asfaltsvägar att skritta.) Velle var jätteglad!


Dagens happyhappy-tips!


Valborgsledigt

Bloggen fick visst lite Valborgsledigt igår :) Hoppas att alla i alla fall hade en trevlig dag och inte söp ner sig allt för mycket!


RSS 2.0