När det går sämre och sämre, del 1

Jag fick en kommentar/förfrågan om att skriva ett inlägg om vad man kan göra när det bara går sämre och sämre. Till exempel om man hoppar, vägrar och därefter bara vägrar igen och igen och igen, och hamnar i en (som jag älskar att säga) negativ spiral.

En bra början är att läsa igenom några av mina tidigare inlägg i kategorin Mental träning:
Att sätta mål, del 1
Att sätta mål, del 2
Byt ut dina tankar, del 2: Ersättningsbilder

Så, vårt problem är alltså att när något går dåligt, går det därefter bara sämre och sämre. Börja med att ta en stund för dig själv (stäng in dig på ditt rum till exempel), så att du i lugn och ro kan tänka igenom ditt problem. Vad är det som gör att du inte kan prestera efter att det har gått dåligt? Tappar du självförtroendet? Eller kanske du blir osäker/"lite rädd"? En del kanske blir spända och frustrerade, får prestationsångest och tänker på vad alla andra ska tycka om dem och deras prestation?

- Skriv gärna ner dina tankar, det ger extra effekt -

Fundera därefter ut orsakerna till varför det gick dåligt och vad du kan göra för att förbättra dessa faktorer. Till exempel kanske hästen stannar för att ni kommer fel på hindret (då kan du öva upp din taxeringsförmåga, rida mycket över bommar etc) eller ni lyckas inte rida ut för att hästen är tittig (då kan ni rida ut med trygga hästar, miljöträna osv).

Därefter är det väldigt bra att köra lite målbildsträning: Tänk först lite snabbt igenom situationen där det går dåligt. Tänk därefter på något du är riktigt säker på, till exempel att du heter det du heter och bor där du bor. Försök inandas denna säkerhet och fylla dig själv med en säker känsla. Behåll denna känsla och tänk på en gång det har gått bra, en gång när du har hoppat det där hindret utan problem eller lyckats med en superb skänkelvikning.

Blunda och föreställ dig att du är i den situation där du ibland blir osäker, men se framför dig hur du lyckas! Behåll den säkra känslan, tänk på hur du lyckas förbättra allt du kan göra bättre och tänk hur du verkligen genomför det du ska kanon! Se detta senariot framför dig och involvera så många sinnen som du kan. Det kan krävas lite träning för detta, men var ser du? Vad känner du? Vad  hör och luktar du? (Smakar du något?) Hjärnan fungerar som så att den inte kan se skillnad på vad som är verklighet och vad som är påhittat, så ju verkligare illusion du framkallar, desto bättre resultat.

Ta fram dessa bilder med jämna mellanrum och träna mentalt på hur du lyckas, för träning ger färdighet.

I del 2 kommer jag ge konkreta tips på vad du kan göra direkt i situationen, alltså till exempel på vad du kan tänka på när din häst stannat på ett hinder.

Red hest



Igår red jag ut en sväng med Velle, och tänkte att vi skulle ta tågrundan. Hon var väldigt go och glad - tills hon såg den där träbron. "Nej Matte, den är läskig. Jag tycket vi stannar här!"

Det slutade med att jag hoppade av och ledde henne över. Några steg fram och massor av beröm, lite fler steg och mer beröm. Tack och lov kom det inget tåg just då! Så vi kom helt enkelt över bron tryggt och säkert och Velle skötte sig jättebra! Nästa gång (troligen idag) kommer det säkert gå ännu bättre!

För övrigt blev det en myspysdag igår. Friserade Velle, kliade länge och gosade med mera :D

How it feels to jump Velle

Jag fick lust att filma ett litet skutt när jag red igår.. Inte helt lätt att hålla kameran och rida med en hand osv, men tycker nog att det blev ganska gulligt :)


Staketbygge





Häromdan var vi ett gäng från stallet som hjälptes åt att bygga lite staket. Det gick väldigt bra! Vi bankade ner stolpar, skruvade i elhållare för hand och så vidare. Super blev det! :D

Möjligheter


På hästjakt i Lund

Idag åkte jag in en sväng till Lund (min favoritstad!) för att träffa Bea, en av mina bästa kompisar! Mycket skratt blev det! Efter att käkar och glassat lite gick vi runt en sväng på stan, och det blev (såklart) en omedveten hästspaning för min del. Jag ville inte verka helt psyko, så fottade bara en liten söt chokladhäst. Hade den inte kostat 7 spänn hade jag definitivt köpt den!


Ni har väl inte missat?



Ni har väl inte missat att kika i South Africa-kategorin för att läsa om mitt äventyr i Sydafrika? Ni hittar underbara bilder, härliga videor och roliga beställelser :D

Häng med på en ridtur



Vi börjar med lite trav, som visserligen ser hellustig ut med tanke på lättridning etc. Därefter lite galopp på långa tyglar, innan jag inser att det kanske är lite smartare att korta dem lite. Velle är i alla fall glad :)

Stretcha höften



Brukar ni stretcha höften? Om inte är detta en bra övning, som bland annat förbättrar din liksidighet.
Bilden kommer från boken "Spänst och harmoni i ryttarens sits"

Tävlat 2

Såå, här kommer alltså filmen från andra klassen, 110 cm. Velle kändes lika pigg och glad i denna. Mot slutet blev hon lite väl pigg bara. Dessvärre kom sista hindret inte med på film.


Tävlat!

Idag var det ju Pay and Jump för mig och Velle. Vi började med 100 cm och valde att ta 110 cm efter det också. Ni får första filmen så länge (tar sån sjukt lång tid att ladda upp!).



Det var alltså min och Velles första tävling på ungefär 8 månader och dessutom första gången för i år vi hoppar utomhus och på gräs. Veleda var alltså väldigt pigg och glad! Vid några tillfällen tyckte hon "Nä, men matte, ska vi inte bara rejsa lite nu?" och efter det sjätte hindret kanske ni ser hur hon suger tag i den där gigantiska gulblåa hästen (ett terränghinder) och tappar helt koncentrationen på nästa hinder, varvid jag näästan druttar av. Speakern sa något i stil med "en heroisk insats att hålla dig kvar".

Över lag är jag ändå nöjd med rundan! Vi båda tyckte det var väldigt roligt och fick bra flyt. Känns lovande inför kommande tävlingar!

Ridning, banbygge och sms-fail



Idag trimmade jag Velle. Red bland annat serpentinbågar med extra volter i galopp. En bra övning där jag måste rida ordentligt för att det ska bli bra. Velle skötte sig fint!

Därefter blev det banbygge. Tågarportens rf (min nya klubb) har P&J imorgon, där jag ska vara med, och idag byggde vi alltså banan. Det gick bra, framför allt i slutet, när även de lite mer ovana banbyggarna började komma in i det.

Nu har jag precis landat hemma och ska alldeles strax iväg. Ikväll blir det bio med kompisarna. Dessutom lyckades jag skicka ett sms med hälsningsfrasen "yooow biatch" till min hopptränare istället för en av mina kompisar. Big fail!

Såå, vad har ni för er ikväll?

Täckesjakt



Har något sett Velles cerisa täcke? Det har försvunnit i flytten (ligger antagligen gömd i någon låda) och eftersom våren kommer med stormsteg är det dags att byta till ett tunnare täcke!

Helg=mer jobb

Äntligen helg. Ska jobba en massa idag, men med företaget. Är riktigt taggad nu, snart drar det igång!


YEEAAHH!!



YEEAAHH!! Idag damp min nyligen godkända F-skatt (eller ja, F-skatt med villkor, eftersom jag kommer vara/är anställd också) ner i brevlådan.

Nu ska jag fira med att baka lite kakor, som jag sen kan ta med på jobbet. Jag jobbar mitt andra pass för dagen mellan 20.30 och 00.45 (ungefär). Kanske inte det bästa sättet att spendera en fredag, men vad gör man inte för pengar (och nu känns det som om livet leker). Nästa vecka jobbar jag morgon istället (typ 5-10), och det föredrar jag nog mer igentligen.

In english: My business is soon ready to start! Got the tax-paper today, so I´m happy, happy! Now bake some cookies and then go off to work again.

Baltazar

Några gamla bilder på min fb ponny Baltazar :D
Han blev för ett tag sedan såld och lever nu livet med skogsridning och annat myspys, lite halvpensionär alltså! Om jag någon gång åker till Finland ska jag försöka hälsa på honom.




Hovslagare



Jag har alltid gillat hovslagare. De har mängder av historier att berätta, har träffat otaliga hästar och hästmänniskor (mer eller mindre normala) och, såklart, sköter om din hästs hovar.

Igår hade jag en ny hovslagare till Velle. De andra i stallet (där hon står nu) rekommenderade honom, och jag kan förstå varför :D

Vad tycker ni är viktigast i valet av hovslagare?
Pris, kunskap, personlighet, punktlighet? Eller kanske, som jag, en blandning?

Att sätta mål, del 2



För att läsa del 1 i att sätta mål, klicka här

När vi har vårt stora mål klart för oss, behöver vi delmål, för att göra resan lättare.
5. Vad är mitt nuläge?
Vet man inte var man startar, blir det svårt att hitta rätt. Exempel tävla 115-120 cm.
6. Vad behöver du uppnå för att nå ditt mål?
Tänk igen på att göra målen mätbara. Till exempel starta regional 120 och 125 cm.
7. När ska du göra det?
Försök göra en liten tidsplan! Exempel, April: Tävla 120 cm felfritt, Maj: Tävla 125 cm felfritt.

Innan vi skriver ner allt, kan det vara bra att fundera på ens förutsättningar.
8. Vad har jag som hjälper mig att nå mitt mål?
Träningsförutsättningar, ekonomi, egna egenskaper, hästens egenskaper.
9. Vilka hinder har du?
10. Hur kommer du förbi dina hinder?

Nu slutligen ska vi skriva ner målet. Då kan vi passa på att kontrollera följande. Är målet
# Mätbart
# Utmanande
# Trovärdigt
# Tidsbestämt
och
# Nedskrivet?


Jag har formulerat ett mål för de exempel ni fått följa genom texten. Personen med detta målet kommer sen skriva ut och sätta upp målet på sin sovrumsdörr, för att ständigt bli påmind om det.

Mål: Tävla 130 felfritt!
För att bli bättre på att hoppa, kunna utmana mig själv och ständigt utvecklas vill jag i juli kunna tävla 130 cm felfritt. I nuläget tävlar jag regional 115 och 120, och för att nå mitt mål behöver jag i april tävla 120 cm felfritt och i maj 125 cm felfritt.
Mina förutsättningar för att lyckas är stora. Jag är driven, målmedveten och har bra förutsättningar för att träna och tävla. Min häst har kapacitet för de högre klasserna. De hinder vi har är att hästen är väldigt titti på hinder samt jag blir för nervös på tävlingar. För att komma förbi dessa hinder ska jag träna mycket titthinder samt mental träning.

Velle :D


Att sätta mål, del 1

Detta inlägget hade jag visserligen tänkt skriva kring årsskiften, men ni får det nu istället. Bättre sent än aldrig, och bra, välformulerade mål har man ju alltid nytta av!



"Det viktigaste gällande mål är att ha ett!"
Jag har skrvit detta citat av Geoffry F. Abert. förr, men det tål att nämnas igen. Utan mål fumlar man i blindo, tappar motivation och förmodligen inte når upp till vad man vill - om man ens vet vad man vill.

För att göra det här lite enkelt för er, har jag gjort en checklista som förhoppningsvis kommer hjälpa er att sätta motiverande mål.

Börja med att tänka igenom följande.
1. Vad vill jag?
Detta är grunden till ditt mål. Till exempel bli bättre på att hoppa.
2. Specificera dig!
Kan du formulera det du vill till något mätbart, så att de enkelt vet när du uppnår målet? Till exempel tävla felfritt 130 cm.
3. Varför vill jag detta?
Vad motiverar dig? Vad får dig att fortsätta kämpa även när allt går emot dig? Exempelvis att du vill utmana dig själv och ständigt utvecklas, samt att du vill  tävla den där speciella tävlingen.
4. När vill jag uppnå målet?
Ja, när helt enkelt. Om en månad, om ett år?



Fortsättning följer!

Handen på hjärtat..

När ni rider, hur diciplinerade är ni? Hur mycket anstränger ni er och är ni på er själva hela tiden? Blicken upp, ben på, mjuk hand, sträck på dig!

Själv brukar jag hålla mig själv i örat och försöka rida ordentligt. Sen klart, vissa dagar är man kanske tröttare än andra och då blir det väl lite mer åkning. Huvudsaken för mig är dock att alltid sträva efter att bli lite bättre och utvecklas framåt!


Kommentera gärna hur ni resonerar kring er ridning!

Brunstsäsongen på ingång...


= Veleda på hoppträningen igår.

Nä, men vet ni. Det kunde ha gått 1000 gånger värre! Vi fick bara inte lika bra flyt som de två tidigare gångerna.

Utvald RB-gästbloggare



Facebook-gruppen Ryttarbloggar valde för någon dag sedan ut ett antal gästbloggar, däribland mig! Så om ni är intresserad av en gästblogg av mig får ni helt enkelt höra av er :)

Snyggaste headern?

Jag har hunnit med en hel del olika designer och headers här på bloggen, sen jag startade. Vilken har varit snyggast enligt er?

Update: Jag hade visst glömt en.. Tack Matilda för påminnelsen :D
min header








Lite träning?

Känner ni för att svettas?
Här är en bra träningsvideo. Den är visserligen inte inriktad bara på ryttare, men all träning är ju bättre än ingen!


:)


Blåsiiigt!



Nyligen hemkommen från stallet. Det blev lite dressyrtrimmning och sen galopp på raka linjer bland terränghinderna (vilket blev lite svårare än i paddocken), men Velle var fin. Dock blåste det något så enormt!

Nu ska jag hoppa in i duschen och därefter blir det jobb för min del :D Jag har fått ett tillfälligt 10-dagars jobb som marknadsundersökare på buss och jobbar idag mellan typ 13.40-18, middagspaus och sen 20.30-00.40. Nice!

Just swimmin'




Stallkatter!


Piff och Puff

Är det någon mer än jag som älskar stallkatter? Jag älskar visserligen alla katter, men det är något speciellt med just stallkatterna. Lite extra trevliga, nosiga och gosiga, de gör nytta och hör verkigen hemma i stallet!

Har ni några katter i erat stall?


Veleda tycker jättemycket om katter!

Flyinges hingstvisning

Jag var och tittade på Flyinges hingstvisning. Otroligt kul och fina hingstar! Paul Schockemöhle visade sig vara riktigt ball, sättet han pratade på osv. (Jag trodde att han skulle vara arrogant och snobbig, men det var han verkligen inte!)

Senare ikväll ska ni får höra lite citat och se lite bilder.
Tills dess, här är de tre hopphingstar som imponerade mest på mig! (Filmerna kommer från Flyinge)






Uteritt

Tidsinstället inlägg

Nu sitter jag antagligen på Velles rygg och rider ut en liten sväng


Min arm

Jag blev ju ganska rejält biten i november, alltså för lite mer än 4 månader sedan. Jag tänkte visa hur det ser ut nu. (Läkaren sa ju att jag kommer vara missfärgad för lååång tid..)


Okej, ingen jättebra bild direkt, men ni ser en lite mörkare fläck på armen. Där har jag också nersatt känsel. I sydafrika undrade de vad jag hade gjort på min arm.
"First I thought it was dirt, but then it still was there even after you had a shower."


Bilder från november:




Udda staty

Mitt öga dras som sagt alltid till hästrelaterade saker.
För nån dag sen:
"Åhh, titta, en häststaty.
Men.. Va?..
...
Aaha, en sjöhäst!"


Att laga eller inte laga?

Om er hästs utrustnig går sönder, brukar ni laga den om går, lämna bort den för någon annan att laga eller köper ni nytt?

Jag försöker alltid laga så mycket som möjligt själv, såvida det inte är någon utrustning som kan klassas som "osäker" (till exempel en halvt trasig tygel - då köper jag nytt). Istället för att bara slänga ohjälpliga prylar försöker jag alltid återanvända dem på något sätt. "De kan ju vara bra att ha"

In english: When your horse´ equipment is broken, do you try to fixit or do you just buy new instead?


Velles täcke hade fått ett hål


Melinda fixar!


Some funny looking pics from SA






Följ bloggen med Bloglovin!

bloglovin

"Snopp med otrolig utrustning"

Ibland hittar man meningslösa men roliga sidor. Som bestofblocket.se. En hemsida full med lustiga annonser.. Här är två av mina favoriter, hahahah!




Veleda aug 2009

Eftersom det trillat in lite nya läsare tänkte jag visa denna bild igen. Detta är alltså Veleda när jag provred henne för första gången augusti 2009.





Och en annan lite äldre bild.. Jag och Velle i juni 2011. Har dessvärre ingen nyare bild, men det kommer :)

Foto. Andrea B.

Nu när krigshästar är på tapeten

Jag tror att ni alla har hört talas om den bioaktuella filmen War Horse, som handlar om en krigshäst (förvånande!). Jag har själv inte sett filmen än, men tar tillfället i akt att belysa andra krigshästar. Brandklipparen, Bukefalos. Det finns många!

Här kan ni läsa om Napoleons häst Marango. Ett gammal uppsats jag skrev i gymnasiet och sedan publicerade på bloggen.

"Det var en gång en häst. En häst med ett utseende likt en sagofigur och en styrka likt sprit. Hästen hette Marengo och han var den franska kejsaren Napoleons favorit."

Finast/Fulast?

Jag har ju dekorerat denna bloggen med lite "paint-bilder" med jämna mellanrum, och tänkte höra.. Vilken har varit finast (... minst ful ;) ) och vilken har varit fulast?

Ett litet urval:

Den allra första!






Hopptränat!

Jag måste erkänna att när jag skrittade till hoppträningen igår var jag lite smått orolig. Velle hade inte varit lite småsurig i stallet, så jag tänkte att brunsten kanske var påväg. Men det gick faktiskt kanon!

Vi hoppade lite olika linjer och fokuserade på att få bra flyt och få tillbaka Velle lite snabbare efter hinderna. Roland längde Veledas martingal - han sa att den började verka redan när hon gick i hoppform, vilket gjorde att jag inte fick igenom halvhalterna ordentligt och att Velle blev irriterad och försökte streta emot. Det blev faktiskt mycket bättre när han längt!

Vi hoppade 110 och något enstaka hinder på 120 (i linjerna), och avslutade med en böjd linje: snett över litet räcke till oxer (115). Vi kom lite fel och rev, gången efter tog vi endast oxern och klarade den galant. Roland berömde Velle: "Det syns ju att hon vekligen inte vill riva! Som hon lyfte frambenen. och bakbenen! Ja, hon har det i sig."

Superskojj :D

 
Jag och Baltazar några år sen


För att alla inte har det så bra.

Det är lätt att glömma hur bra vi har det. Vi har pengar, kan köpa utrustning i överflöd till våra hästar, vi kan ta hand om dem, ge dem rätt mat och medicin. Alla kan inte det.

När jag var i Sydafrika kom jag i kontakt med Mthatha Horse Rescue & Rehabilitation Center. Jag var där aldrig själv och besökte/hjälpte till, men jag bläddrade igenom ett antal infopärmar med bilder som fanns i loftet, på gården där jag bodde. Jag förfärades, förundrades och fick en riktig tankeställare.

Det var fattiga människor som var så beroende av sina hästar för att kunna överleva och få ihop pengar/mat, men de saknade kunskapen och resurserna för att kunna sköta om hästarna på bästa sätt. Istället för att rida med riktiga bett, knöt många ett tunt snöre runt hästens underkäke - som så klart orsakade rejäla sår. De som var lyckliga nog att ha en sadel, ja, den kanske inte passade utan också orsakade stora sår.

Mthatha Horse Rescue & Rehabilitation Center hjälper dessa hästägare, som dagligen kommer på drop in-verksamhet för att få hjälp att behandla sår, få utbildning och ny utrustning. Personerna bakom denna organisationen arbetar helt utan vinst och är beroende av donationer utifrån för att kunna fortsätta göra ett bra arbete.

Vill man hjälpa finns det flera sätt: donera pengar, donera både nya och gamla saker (de behöver inte ens vara hela - nästan all utrustning går att laga eller återvinna på något sätt), donera medicin, flugspray etc. Man kan också åka dit och volontärarbeta, något som arrangeras tillsammans med Wild Coast Horseback Adventures - stället där jag var vill säga.

De finns även på facebook

Jag hoppas att alla mina läsare tar sig lite tid att kolla igenom deras hemsida. Jag tvingar ingen att hjälpa till eller donera något - men förhoppningsvis kanske ni också får er en liten tankeställare!

Jag tog mig friheten att låna lite bilder från deras hemsida - så att ni verkligen får se!

Extraskor till en häst med långa hovar


Ett vanligt förekommande "träns"


Smala hästar från hjälp med mat och annat nödvändigt


Mängder av hästar och hästägare kommer varje vecka för hjälp

Kaninungar <3

Som ni kanske vet har jag två kaniner. Ester och Viol. Ester är för tillfället utlånad till hennes uppfödare, där hon nu har fått bebisar. Igår var jag och hälsade på och jag kan ju inte låta bli att visa lite bilder för er!




Läskiga tåg!

För att njuta lite av dagens härliga väder, blev det en uteritt på Vellsi. Vi slog följe med en annan tjej från stallet, som är medryttare på Veledas boxgranne. Det var en väldigt trevlig skrittur!

Det blev lite miljöträning också, haha. Vi red nämligen på en cykelbana som går parallellt med tågrälsen (ca 10 m längre bort med endast ett litet staket imellan). När första tåget kom mötandes, Velle visste knappt vad hon skulle ta sig till.  Hon vände och tog några galoppsprång, men tåget passerade så snabbt att hon vände igen och travade tillbaka till den andra (snälla) hästen, helt fundersam!

När andra tåget passerade, var hon bara lite stutsig, så hon kommer säkert att vänja sig om vi rider där lite mer :)


Gammal bild.. men ni kanske förstår att jag inte ville ta nån när vi mötte tågen?


Spiktramp





I Sydafrika hade vi en häst som var väldigt halt. Vi trodde det berodde på ett sår i karleden had hade fått när han trasslat in sig i ett staket. När vi sen en dag verkade hans hovar (vi gjorde så mycket som möjligt själva, som till exempel att verka hästarnas hovar) hittade vi detta. Västa hålet! Inte undra på att han var halt!

Vi tvättade rent med en antiseptisk tvål, plockade ihop lite färska örter och satte på honom en heltäckande dojja. Det blev genast bättre!




SM!

Idag ska jag iväg till Flyinge med några kompisar och titta på hopp-SM. Någon mer som ska dit?

Foto: Andrea Bernro  Stilstudie längdhopp, Veleda och Melinda

Halt...

Där vi har Velle nu, har vi gödselstacken i en container. Vi skjuter kärran upp för en planka för att kunna lämna skiten så långt upp/bak som möjligt, och det fungerar jättebra!

Men! Idag hade det regnat lite.. och plankan var blöt. Så jag tog sats, kom halvvägs, såg hur Mia (en annan hästägare) komma ut ur stallet för att också tömma en kärra och därefter bara gled jag ner för plankan för att halvt täcka benen med spån, skit etc. Sekunden efter tittade jag upp över kanten och både Mia och jag brast ut i skratt. Haha, som det kan gå!


Ridit!



Idag blev det lite trimmning över bommar i paddocken på Tågarportens Rf. Övande tempoväxlingar och svängar. Velle var jättefin! Därefter busade vi lite bland terränghinderna och tog lite skutt över de minsta stockarna. Velle tyckte det var väldigt kul, men de stora hinderna (som vi bara nosade på) var lite konstiga, haha :)

Datahund


Ivan´s Wagon Trials

Jag och mamma sprang på en trevlig snubbe när vi storhandlade mat denna kväll. Jag gick i ridkläder och han visade sig arbeta med "ardennrarna på ven". Jag hade läst om deras verksamhet tidigare: de tar emot turister för event, turridning etc, kör sopvagn i Malmö, visar upp körning och akademisk ridning på olika evenemang.

Dessutom fick vi höra lite roligt skvaller om diverse kändisar, hovslagare osv ;)

Och nu tänkte jag tipsa er om deras hemsida! Väl värd en titt!

http://www.aventyrsarken.se


YEES!

Idag ansökte jag om F-skatt! Så snart kommer förhoppningsvis mitt lilla företag igår så att ni kan köpa dessa unika, prisvärda pärlpannbanden. Designskyddade, praktiska och hållbara!

I´ll keep you updated.. ;)
'

Some more pics from SA








Att leva livet? NU!



Hur många dagar i veckan lever du? Två? Tre? Kanske alla sju?

Jag menar, lever du i nuet och försöker ta tillvara på varje dag, eller sitter du bara och väntar på framtiden? Eller hänger du kvar i det förflutna?

Många går upp, går igenom arbets/skolveckan på rutin för att sedan på helgen blomma ut och vara glada, göra sånt de tycker om, träffa folk de gillar och leva det liv de faktiskt vill ha. Men helgen är bara två dagar. Varför inte försöka göra det bästa av resterande fem dagar? Se fördelarna i sitt jobb/sin skolgång, glädjas åt att man är omgiven av trevliga människor, vacka djur osv..

Det får bli min utmaning till er.
Följande vecka tycker jag att vi alla ska leva sju dagar i veckan!

In English: Do you live two, tre or mabye seven days every week?
It´s time to make the best of every day and really live life!

Snö?

Jag tappade minst sagt hakan i morse, när jag tittade ut och möttes av detta:

In English: Oh my, it´s snowing again!


Hardcore river crossing

Hittade denna videon på YouTube häromdan, och den är alldeles för spektakulär för att inte visa här.

Det är Nicky som krossar en ganska djup flod med ett gäng hästar. Ryttarna blev visst skjussade över med båt.
(Inte jag som filmat och detta utspelades inte under min tid i Sydafrika)


Varning för häst

Jag måste säga att de "Varning för häst"-trafikskyltarna de hade i Sydafrika var ganska (mycket) speciella. Kanske hade de en vision om att varna för flera olika djur och försökte kombinera dessa? Typ "Varning för häst-åsna-zebra-och-andra-liknande-djur".

In english: Weird looking South African traffic sign. Is that a horse-donkey-zebra-animal?


Hoppat!



Idag har jag och Veleda hopptränat! Det var för en Roger Karlsson på Tågarportens anläggning (det blir för långt att köra och träna för Petra varje vecka..) och det var SUPERKUL!! Insåg hur mycket jag saknat att hoppa!

Vi red lite olika linjer och svängar för att få hästarna med oss och lyssna, vilket passade mig och Velle utmärkt idag! Velle var ganska ivrig och efter några hinder blev det ibland lite för långa galoppsprång, men i slutet var hon väldigt fin! Ser redan fram emot nästa vecka :)

In English: Was training show jumping with Veleda today. Soo fun and Velle was nice! She was also happy but a bit to fast after the fences a few times, but over all/in the end, very good. :)

Me schooling Jalmego


Been painting..




SuperVelle!

Idag var Velle den bästaste, finaste, vackraste, nussigaste, superigaste hästen! :D <3

Åh, vad jag saknat att rida ordentlig dressyr på henne! Och vet nim imorgon ska vi hoppträna :D

Favourites

Jag fick en fråga angående Sydafrika, om jag hade några favorithästar där. Det hade jag klart, här här kommer dem:

In english: My favourite horses from South Africa.


Jalmego - 5-6 år, otroligt lat, snygg och trevlig 


Puzzle - 7-10 år, väldigt cool (vilket han visste), lite utav en casanova


Rio -  5-6 år, väldigt glad, busig och ibland lite trotsig


Tafeek - 3-4 år, tuff, glad och sprallig


Turaka - 3 år (ej inriden), väldigt känslig med trevlig och charmant


Talsana (till vänster, ej inriden) - 3 år, självständig, vacker och intelligent

A crazy friday night!

Jag funderade ett tag på om jag skulle publicera detta - what happens in Kei Mouth stays in Kei Mouth - men vet ni, detta är för kul/otroligt för att inte dela här på bloggen. Och det är värt att läsa allt!

To my english readers. Use Google translate if you wanna read about a crazy friday night in South Africa. Haha, it´s worth it!

Min andra dag i Sydafrika var en fredag. "Pub friday" fick jag veta. Så efter middagen drog jag, Kirsty, Jenny och Roz iväg till Kei Mouth lilla lokala pub, The Fishermans. Ett litet råtthål kanske, inte fancy alls, men med trevliga människor! Kvällen förflöt och framåt midnatt stack Roz hem tillsammans med sin pojkvän. Vi kvarvarande tre fick låna Roz bil för vår hemfärd, när än vi ville hem.

Efter mycket skratt och lite usla biljardmatcher (vi var verkligen dåliga!) var klockan ett och vi tyckte det var dags att bege oss. Jag och Jenny gick ut till bilen - en liten blå skruttbil där man behövde trycka på säkert fem olika knappar och dra i lite olika spakar innan man kunde vrida om nyckeln (alltså allt dagens bilar gör automatiskt) - och försökte starta. Inte fick vi igång den inte.

Vi skickade in Kirsty till baren för att hämta lite hjälp, och ut vällde alla ~15 ganska fulla 35-65 åringar (japp, väldigt blandade åldrar där!). Alla som fick plats, ställde upp bakom bilen och började putta, eftersom det brukade hjälpa för att få igång bilen. Men återigen, nej, inte funkade det.  En man och hans son erbjöd sig att hjälpa oss och de hämtade sin bil, kopplade ihop den med vår med ett långt rep och började  sedan köra. Fick vi lite högre fart skulle det ju säkert gå att få igång bilen: "Jump start".

Försök på försök, men inte startade denna bil. "Omg, what an experience!" sa jag skrattandes till Jenny, som inte var lika munter. Strax därpå insåg vi att vi behövde vända bilen och föraren av den andra fungerande bilen berättade för oss att vi skulle ner för en liten stig, igenom ett buskage och därefter komma ut på den riktiga vägen.

Sagt och gjort, men mitt i denna minidjungel stannde vi. Jag och Jenny såg hur männen hoppade ut ur sin bil och drog fram vars en halvmeter lång macheteskniv. Vi tittade på varandra, mållösa. "WTF?" "This only happens in moovies" "Haha, crazy!" Det visade sig att buskaget hade växt igen och de hade fått hugga ner ett litet träd.

Vi fick dock inte igång bilen och de lämnade oss, eftersom de inget kunde göra. Jag och Jenny satt kvar i bilen och funderade. Då svischade en stor, stor bil förbi oss, för att sedan tvätnita. Ut kommer den här långa, kanske runt 40-åriga man och han vinglar mot oss, helt uppenbart med för mycket alkohol i blodet. Jenny vevade ner fönsterrutan och mannen erbjöd sin hjälp.
Jenny: "No thank, the car won´t start, so we don´t really need your help.."
Mannen: "Ooh, I can fix it!"
och han tar upp sin plånbok, letar reda på ett litet kort/Id och säger "Look, look, I´m a police. I won´t rape you!"
Verkligen betryggande!
Polisens kompis, minst lika full, kommer också och kort därpå tar mannen fram sin plånbok igen:
"Damn, I can´t find it.. Oh, here! Look, I´m a police, I won´t rape you!"

Efter lite övertalning fick vi dem att inse att faktiskt inte kunde hjälpa oss, utan istället bad vi dem att köra hem försiktigt, dricka mycket vatten och gå och lägga sig. Det hela slutade med att en av de äldsta pubbesökarna skjussade hem oss (vi kom i säng vid halv tre) och Roz lyckades starta bilen nästa morgon och köra hem den.

Haha, ja, vad ska man säga? Verkligen en minnesvärd kväll!

A normal day in South Africa...

Tidsinställt inlägg



DAMN IT, CAR! WHY DON´T YOU START???


Vilodag





Idag fick Vellsen vila. Hade inte jättemycket tid eftersom vi ska ha lite inflyttningsfest nämligen (därav detta korta inlägg, måste ner och vara social, haha).

Kameleonten!

Melinda: You have a frog in your tail... Or mabye it´s a lizzard? It has a tail.
Roz: Omg! OMG!!! :D :D It´s a cameleon!!
Melinda: Wow, that´s awesome!
Nicky: This is definetly a wow!! I didn´t even know that they excisted, wild, in this area.


Missekisse


Dagens riiidpass!



Idag blev det lite upptäcksfärd för Veleda och mig. Vi red över "stora vägen" och utforskade uterittsmöjligheterna samt hur man tar sig till Tågarportens ridhus/anläggning. Det var helt okej omgivningar, men om man jämför med Torna Hällestad var det ju nästan ingenting.. Jag har visst blivit lite bortskämd med vacker natur, haha.

In english: Took a nice ride on Veleda to explore the nature around the new stable. Quite nice, but nothing compared to where I had her before (like a year ago..). I´m a bit spoiled with nice nature, haha :)

Keep smiling!


Another lovely beachcanter


Yummy?



Tadivo tries to eat Jennys hair :)

Best buddies!


Top Deck and Rain

RSS 2.0