Not all videos turn out to be good...


Velles nya box!
Min helg..

Hela helgen har jag spenderat tiden med att packa, flytta och städa. Inte något med hästen, utan flytt från tillfällig lägenhet till hus (bor förtillfället hemma, och flyttlasset gick för alla oss).

Efter att ha dammtorkat lååång tid och börjat bli lite trött, tittade jag på skurhinken och därefter:
"Vad är en urv-ridare?"
...
"Ojj. Urvridade. Ur-vridare. Haha."

Är jag verkligen så illa därän? Helt besatt av allt som har med hästar att göra?

In english: Been mooving and cleaning all the time of this weekend. In the end, I came up with some really bad jokes/misunderstandings that just proves what complete horse-neard I am, haha!
My bed full of stuff.. Think I need to fix that before I fall asleep...


Well, this part starts to look well-organized!

Så ful!

Nu ska jag publicera en bild på Tanu som är så ful, så ful! Totalt missvissande. Förskräcklig, haha.

In English: A very very ugly picture of Tanu!A much more nice pic, but unfortunately I don´t have any supernice pic..

Ååh, längtar!

Imorron flyttar vi Veleda till ett stall lite närmare dit vi själva har flyttat. Åh, det ska bli så kul att ha henne på heltid!

Jag måste säga stort, stort tack till Ellinor, som har tagit hand om Velle medans jag varit runt och flängt!


Safarin

Något jag inte har berättat om här på bloggen är den safarin vi åkte på en dag, Amanda, Jenny och jag. Ca 20 minuters körning från gården låg Inkwenkwezi. Där träffade vi vår guide och efter en stund hoppade vi in i bilen.

Vi såg massor av djur. Impala, vårtsvin, gnuer, lejon, zebror, jeoparder, elefanter, blissbock med mera. Vi hittade dessvärre inte noshörningarna. Det var så häftigt!! ..men jag tror jag låter bilderna tala för sig sjävla:

In English: We were at a safari game drive. It was awesome and we saw ltos of wild animals.Ursäkta bildbomben.. men det var svårt att låta bli ,)

GHS är över...

men nu laddar vi inför

FALSTERBO!!!


Jalmego


Så vad vill du?

"Allt sitter i tanken. Det är där allt börjar. Att veta vad man vill är det första steget mot att få det."  - Mae West


Nice pics!


En zebras ränder

I senaste avsnittet av "Landet runt" (från 19/2, finns på Svt play) berättade de om resultatet av ny forskning angående zebrans ränder:

Genom att ställa ut ett antal zebraliknande "statyer" i olika färger (vit, vit med svarta fläckar (tänk flugskimmel), randig, helsvart etc) kunde de mäta antalet flugor som drogs till varje kombination. Den helsvarta och de med mycket svart drog mest flugor till sig. De vita hade nästan inga. Att zebran inte är helvit beror på att den vita huden är mer känslig för sol. Randiga zebror verkar helt enkelt ha varit den bästa kombinationen och den som överlevt evolutionen.

Vi hästfolk kan dra nytta av detta till våra hästar genom några enkla slutsatser:
# Flugor dras mer till mörka färger än ljusa (välj helst ett ljust flugtäcke till din häst)
# Vit hud är känsligare (men det vet väl de flesta redan?)

Bra att tänka på inför den kommande sommaren.. :)

In English: New reaserch shows that ther zebras are striped because the dark coulors, like black, tempt all the flies to come and the white skin is sensitive. The stripe-combination seems to be the best combitation to not get burned and still not get covered in  flies.

Rida igenom en flod..


En mindre kul avtrillning

Det var en varm förmiddag i Sydafrika, när vi red iväg med några turister. Solen gassade, med en lätt bris gjorde det behagligt att rida. Turisterna njöt och allt gick väldigt bra - fram tills den sista strandgaloppen:

Vi satte av i galopp. Jenny (6 måns volontär) och en av turisterna i täten, en äldre man ~65 år i mitten och sist red jag och Kirsty (en annan working rider). Helt plötsligt ser jag hur den äldre mannen börjar svaja i sadeln och jag skricker "STOOOP!!!". Ingen respons överhuvudtagen och sekunden efter faller han handlöst ner i sanden.

Jag och Kirsty vände våra hästar direkt och såg att mannen, ja, han bara låg där. När vi var framme hos honom tog jag hästarna och Kirsty sprang fram för att se hur det var med honom. Inte bra. Medvetslös. Ögonen helt bakåtrullade och andningen var riktigt ansträngd.

Vi organiserade snabbt upp situationen och skickade iväg två till närmsta hotell för att hämta hjälp, och efter ett tag kom de körandes med en bil - ungefär samtidigt som mannen hade börjat vakna till liv. Han skickades senare iväg med ambulanshelikopter och det konstaterades att han hade brutit 6 revben och ena skulderbladet, samt eventuellt fått en spricka i näsbenet - men han skulle bli okej igen. Mannen hade mest troligt tuppat av på hästryggen, möjligen av en mindre stroke.

Behöver jag säga att vi alla var rätt omtumlande?


GHS!Det blev en tripp till Göteborg Horse Show för mig idag - helt spontant. Dessvärre hade jag ingen polaqre som hade tid/möjlighet att följa med, så i slutet blev det lite långtråkigt att gå runt ensam, men det var ändå kul! Köpte de berömda Magic Brush - är väldigt nyfiken på hur de fungerar i praktiken!

Red Velle!! :D

Igår var jag hos Velle och vi båda blev väldigt glada av att se varandra! Finaste, charmigaste knaskompisen :) Red/trimmade lite dressyr också, men några småskutt över ett minihinder. Skojj och det gick bra!

In English: Was with Veleda yesterday :D We both were very happy to see each other. Also did some riding :D
Åka färja


Vad ska jag göra nu?


Man måste tänka framåt!

Ni får en liten paus i sydafrika-uppdateringen, eftersom relativt många frågat mig vad jag ska göra härnäst? Helt ärligt vet jag inte helt säkert, men jag håller i alla fall på att söka diverse olika jobb just nu, för att kunna försörja mig och Velle (som jag har "på heltid" från slutet av februari). Jag håller även på att starta upp ett litet företag samt kollar runt på lite olika utbildningar.

Kan hända att jag under sommaren åker till England och provar på att jobba med galopphästar, man vet aldrig. I vilket fall som helst kommer jag att hålla er bloggläsare uppdaterade om vad än för nya äventyr jag tar för mig!

Förresten, om ni vet någon som behöver arbetskraft, hör gärna av er till mig! Jag kan jobba med det mesta, men helst något som involverar människor så som stå i butik eller jobba med turism etc.

In English: I´m not sure what to do next, but right now I´m looking for a job, starting up a small company and I might apply for the university. This summer I mabye go to England for working with race horses, you never know.. Whatever I decide to do, I´ll keep you updated ;)

Follow me on a beach canter


Amazing beaches!


Lovely!


Ridningen

Vi red mellan en till fem timmar om dagen, ibland uteritter med turister, ibland uteritter själva och ibland tränade vi hästarna. Jag upptäckte att jag tyckte det var riktigt roligt att guida turister; man fick ta del av deras erfarenheter, hjälpa de som satt till häst för första gånger och lära känna många trevlig personer!

In english: We was riding between one and five hours every day.


A favourit pic, partly because it´s so blurry..


Lots of riding on the beach


On the hills in Morgan Bay with tourists - taking picture-break


A really cool "minidesert"


Schooling Jalmego (ooh, lazy!! but i did actually like him!)

Hästarna

Vi hade ett 60-tal hästar och ungefär hälften hade namn som började på T. Detta för att Julie-Anne, som drev allt, födde upp hästarna själv och ville döpa dem efter sitt stuterinamn, Torstone. Ni kan säkert tänka er att det tog lite tid att lära sig namnen och se skillnad på hästarna...

Vi hade hästar i alla möjliga storlekar och utseende, och det fanns något för alla.

In English: We had about 60 horses, half on them with names on T. Julie-Anne, who´s breeding the horses names them after her studname Torstone. Not the easiest thing to learn all names, haha.


Tictac, en av de 4 hingstarna  //  Tictac, one of four stallions


Några av unghästarna och de pensionerade. Bland annat Tall-tails, Talsana och Shasta. I bakgrunden ser ni hingsten Tashbar.  //  Some young horses and some retired horses.


Working horses. Från vänster till höger: Tara, Donny, Tenna-Sea, Al Capone, Romance, Asante och Jack


Turaka, en brun hingst, och hans bästa kompis Tadivo (valack)  //  Turaka, bay stallion, and his best friend Tadivo (gelding)


När vi vallar hästarna på the Beach-reserve till uppbindningsinhängnaden. Tintin, Boysie och Starlight

Hundarna

På gården hade vi 6 hundar. Jag fick inte någon bild på Sparky, men här är de andra fem:

In English: We had 6 dogs. Here are the pictures of 5 of them:


Mickey. Blind och illaluktande (tills vi gav honom ett bad), men väldigt trevlig.
Mickey. Blind and stinky, until we gave him a bath. Nice dog.


Mousie! Oj, vilken patetisk hund, men så söt och gosig!  //  Mousie! Really pathetic but soo sweet!


Tabatha. Inte direkt min favorit, lite tjurg..  //  Tabatha, not my favourit. A bit grumpy..


Bugsy! En kul, cool hund! // Bugsy! Cool and funny dog.


Bella! Busig och skulle valla allt och alla.  //  Bella, nice dog :)

Resan, gården och "the reserves"

Har ni hört talas om den lilla byn Kei Mouth i Eastern Cape, Sydafrika? Det var där jag spenderade mina fyra veckor. Att ta sig dit tog sammanlagt 25 h, med flyg, väntan och transfers. Jag vet, det var rätt lång tid (och, ska jag erkänna, oerhört tråkigt).

Precis i utkanten av Kei Mouth hade vi vårt Beach-reserve: En stor hage med turridningshästar på lösdrift. Antalet varierade lite beroende på säsong. Många turister = många hästar, medan vi under lågsäsongen flyttade hem de flesta, för att även de skulle kunna få semester.

"Hemma", alltså gården Sunray Farm, låg ca 20 minuter med bil in mot landet. Där hade vi, för utom "Working horses" på semester och vidareutbildning, ett 20-tal unghästar och pensionärer, samt 4 hingstar. Totalt hade vi hand om ett 60-tal hästar i olika storlekar, åldrar och utseende. Vi hade även ett Game-reserve, men för tillfället stod inga hästar där - de var också hemma på gården för semester.


Kei Mouth ligger ca en timmes bilfärd från East London.


Jag flög från Köpenhamn till Kairo till Johannesburg och därifrån inrikes till East London.


Ett förvaringsskjul på the Beach-reserve. Självklart med en stor info-skylt.


"The loft", där vi working riders bodde.

In English: I was 4 w.in Kei Mouth, Eastern Cape, South africa. It took me about 25 h to get there, long time (and boring :P ). We had a beach reserve, a game reserve and the main farm, Sunray Farm. In total we had about 60 horses, a nice mixture of young and old ones in every possible shape!

Ett smakprov


HOME!

Nu är jag hemma igen efter 4 helt fantastiska veckor! Visserligen anlände jag i Sverige redan igår, men efter 25 h resa med max 3 h sömn var jag lite för trött för att uppdatera bloggen.. När jag hunnit ladda över bilderna på datorn kan ni räkna med att få läsa massor om mina äventyr, se många bilder (jag har tagit över 1000) och ta del av allt annat!

In English: Back in Sweden after 4 AWESOME weeks! Soon you´ll find a lot of pictures and stories here, all from my adventures in Africa :D

RSS 2.0