också varm dag34,3 grader idag. Kvällen avslutades dock med ett riktigt ösregn, blixt och åska. EN liten storm helt enkelt.


(det blåa visar mängden regn)

Velle tävlat!Bästa Veleda och min hopptränare Petra var och tävlade i helgen. Placerade i regional 110! 3a minsann :D


Satans varmt!!!

I ungefär två veckors tid - alltså ända sen jag kom till Holland - har det varit rent skitväder. Eller... halva dagen rent skitväder och andra halvan ok.

Fram tills igår, då det var varm och soligt hela dagen. För att inte tala om idag. Jag trodde jag skulle smälta bort! 30+ större delen av dagen!! Fysiskt arbete kanske inte är det man helst gör i den värmen, men det gick ändå bra. Dagen bara flöt förbi (och imorgon ska jag definitivt ta ett dopp i poolen under lunchrasten!).


Det finns en jättebra vädersida vars prognoser stämmer överens i princip alltid.
http://www.weerstationkessel.nl/

Som ni kan se var dagens högsta temp. 31.7 grader!!!
Som sagt... det var varmt..

VARNING: Ohästigt inlägg!!Ett helt ohästigt inlägg, men här kommer in liten bild på mig från studenten :)

"and now we don´t need the shetland"

Jag pratade med mamma på Skype ganska nyligen och hon berättade hur folk där hemma tyckte synd om mig (typ) för att jag skulle få jobba så mycket och slita sönder. Haha, jo, visserligen är det väl en del arbete, men jag måste bara klargöra att jag har det kanonbra! Håller för fullt på med att bo in mig i lägenheten (sov i natt i den riktiga sängen, inte bäddsoffan längre), jag får riktigt god, hälsosam mat (inte som när jag var i Tyskland för några år sen där alla levde på skräpmat...) och jobbar för en familj som verkligen är måna om sin hästskötare.

För tillfället mockar jag 6 boxar/dag. Det kommer dock bli fler. Bougar, en häst familjen ägen men som varit utlånad ett tag, kommer tillbaka så att Reuben kan tävla och vinna en massa på den. (Reuben är inte jätteintresserad av ridning utan vill mest bara hoppa, tävla och ha kul, så det är alltså en perfekt häst för honom.) Dessutom har familjen köpt en Shettis för att lördagstjejerna (som jobbar när jag är ledig) skulle ha en ponny att mysa med. Men nu visade det sig att en annan ponny som varit utlånad också ska komma tillbaka = shettisen behövs inte. Ben verkade finna det något komisk och småirriterande, hahaha.. Dessutom kommer det eventuellt en häst som haft stora tandproblem hit för att sättas igång. Om jag inte nämt det innan är Ben (pappan i familjen) en riktigt duktig hästtandläkare. Han behandlar bland annat Anky van Grusvens hästar och hit till gården kommer ibland hästar i 3 miljoners-klassen...

Hm.. betvivlar att någon kommer läsa hela detta (något onödiga) inlägget men.. det skiter jag i :)

Bur...nånting

Burreta. Buretta. Burretta. Jag vette tusan hur man stavar hennes namn. Men detta 5-åriga sto har jag i alla fall ridit idag. Det var första gången, så jag ställde inga stora kvar på henne, utan kände mer vad hon kunde och vad vi behövde jobba mer med.

Hon var lite vinglig/obalanserad stundtals, så jag red en del innanför spåret samt på medellinjen. Dessutom övade jag en hel del tempoväxlingar för lydighet etc. Buretta var i alla fall väldigt trevlig! Hon försökte göra rätt för det mesta... Förutom när hon kanske började titta på något och nästan gick in i en vägg :P


Här har ni en lite sne bild på Buretta.

Best and worst

Minns ni när vi var små och skulle svara på frågan "Vilket är ditt favoritämne i skolan?", och svaret blev nästan alltid "rast". Skulle jag idag få samma fråga, eller ja, favoritsysselsättning på jobbet istället, skulle svaret definitivt inte bli rast. Nej, nu gillar jag att ha lite att hugga tag i och tisdagar är en sån där lång arbetsdag.

Pojkarnas hoppträningar på tisdagar börjar klockan fem och varar vanligen till sju, halv åtta. Därefter fixar jag klart sista hästen lite snabbt och går sedan in till familjen och käkar kvällsmat (idag spagetti med köttfärssås, sallad och bröd, mums!). Därefter tillbaka till stallet, byta täcken och rykta av de hästar som torkat och fått "stickig" päls. Slutligen fixar jag klart det jag inte hunnit från vad jag kallar kvällsstalltjänsten, innan jag kan stänga och låsa. Idag var jag klar vid 20.20 och visst, nu är jag rätt trött, men jag gillar det!


Tråkigaste arbetsuppfigten är för övrigt att sopa gårdsplanen... eller tömma skottkärran.

Gäsp

Nu är jag trött, även om det inte var en särskilt jobbig arbetsdag alls. Jag gissar att det är nattens sömn på 5 h som sätter sina spår nu...

Hur som helst, idag har jag halvnamnsdag! Melinda finns ju inte i kalendern, så när det är Linda-dagen brukar vi hemma alltid äta nåt lite extra gott, kanske en glasstårta/kladdklaka.. Mums. Jag tänkte cykla och handla lite ingredienser för att göra  en specialvariant av chokladbollar, men väl vid affären såg det så folktomt och mörkt ut att jag trodde de hande stängt. Visseligen skulle de ha haft öppet ytterligare en halvtimme, men jag vet inte... Cykelturen var i alla fall skön och jag kan ju alltid spara mitt "firande" till en annan gång.

Idag åkte Zivile hem till Litauen = nu har jag lägenheten för mig själv,haha. Ska storstäda den lite och sen börja flytta omkring lite grejer, packa upp och göra mig hemmastadd!


Ralphi vill ha MAAAAT!


Hästarna fick gå i hagen på eftermiddagen idag - det var regnigt fram tills två/tre-tiden.

"Quiet"

Gårdagen - min första ensamma arbetsdag - gick kanon. Allt flöt på bra, jag fick iordning alla hästar i tid osv. När de åkte iväg till tävlingen stannade jag hemma, eftersom det lite senare på dagen skulle komma en annan familj (en jättesöt litet tjej som antagligen kommer köpa Addie) för att hämta ponnyn samt utrustnign och åka iväg på tävling. Jag hade det lugnt och skönt med andra ord.

"How was your day?"
"Quiet"

För övrigt avslutade vi kvällen med 3-rätters på grekisk resturang i Tyskland och hemma på gården igen tittade jag, Zivile och Rens på filmen Secretariat (om en galopphäst). Den var bra!


Första ensamdagen!

Nu har jag precis ätit upp min frukost (Ekologisk jordgubbsyoghurt från Arla med AllBran och Banan samt ett glas juice. Jag är lite feg och köper helst grejer/märken jag redan känner till.) och ska strax till stallet för min första ensamma arbetsdag.

Det är tävlingsdags idag, så jag börjar 07.45 istället för normalt 08.00, för att hinna ge mat, ättid och låta tävlingshästarna skritta lite i walkern. Dessutom ska jag göra iordning dem = rykta superrena, fläta svansarna och byta grimma. Det kommer nog gå bra och bli kul!


Cykelvägen till BaarloOperation: frosta av frysen

Is, någon?
A strange feeling

Vet ni vad? Idag är jag ledig. L-e-d-i-g. Fri från arbete.
Det känns konstigt, men skönt på något sätt.

Jag firade min sovmorgon med 30 min längre sömn, eller det var nog snarare "ligga och dra sig" - jag vaknade ju vid samma tid. För övrigt planerar jag bland annat att idag skicka iväg lite mail jag inte gjort än, ta en tripp till Baarlo och handla mat, äta låång frukost och förbereda mig inför min första ensamma jobbdag imorgon.

Här får ni förresten se min kökshörna. Väldigt blågul!

Veleda

Jag har fått frågan om Veleda är med mig i Holland och svaret är faktiskt nej. Jag kände att jag inte skulle ha tiden/orken att kunna sköta och framför allt rida Veleda på det sätt som hon förtjänar. Därför står Velle just nu i min hopptränare Petras stall för försäljning. Veleda har blivit så fin (med muskler o sånt) nu! Jag ska lägga upp lite jämförelsebilder.. Dessutom har Veleda gått från att vara riktigt mötesrädd, stressad och "blockerad" på tävling till att tycka det är kul igen. Hon har blivit en helt annan häst, och även om det inte har gått så jättebra för just mig och Veleda på tävling, har hon mycket kapacitet och borde få komma till någon ännu bättre ryttare som kan hoppa henne i de lite högre klasserna. Så så var det med det...

Och vem vet vad ödet har för planer? Kanske.., någon gång när Veleda är pensionär kanske hon hamnar hos mig igen?

Hur som helst, bara någon dag innan jag och mamma lämnade Velle, bad jag min duktiga kompis Andrea B. (jo, alla de bästa bilderna på bloggen har hon antagligen fottat) att ta lite sommarbilder på mig och Veleda. De blev fullkomligt superbra! Några är riktigt, riktigt underbara!

Här är ett urval (ni ser även bilderna i den nya header..):


Notera slemmet och föreställ er hur mina vita kläder såg ut efteråt...

SpotlessHär ser ni en bild på Zivile, hästen Burreta (eller hur det nu stavas) och dammsugaren. Vi håller nämligen hästarna jätterena! Efter deras hagvisit borstas de alltid av, och vid behov tar vi även hjälp av en mycket praktisk dammsugare. Hästarna blir skinande på nolltid!

"I´m sorry I didn´t see your disaster"

Gården jag bor/jobbar på ligger mittemellan byarna Kessel och Baarlo, och det tar ca 10 min att cykla till dem. Idag var jag och Zivile (den "nuvarande" groomen) i Baarlo för att köpa mat och Zivile skulle sedan till gymmet. Alltså fick jag cykla hem själv. Med juice, yoghurt och bröd i en både på styret och lite frukt och pålägg i väskan på pakethållaren trampade jag hemåt.

Halvvägs tappade jag väskan. BOM! "Shit, hoppas frukten inte mosades" hann jag tänka innan jag tvätnitade, hoppade av och plockade upp väskan. Därefter satte jag fast den riktigt riktigt ordentligt. (Nej, jag kollande inte om det var mos i väskan..)

En stund senare fick jag en fluga i ögat. I samma stund som jag släppte ena handen för att ta bort den, gick det ena handtaget på påsen sönder. Tio vingliga meter senare var flugan väck från mitt öga och jag höll vänsterarmen i en riktigt skum vinkel för att kunna hålla i påsplasten och styret samtidigt.

Väl framme på gården igen, möttes jag av Joey (stor hund, nio-tio månader). Han tyckte det var JÄTTEKUL att jag kom cyklandes och började springa brevid mig. Självklart passade han på att bita i min fot, nafsa i benet och göra min färd ostadig. Jag kunde inte sparka undan honom, så lösningen blev att smälla till honom, med högerhanden. Alltså behövde jag släppa plasten med vänsterhanden för att kunna hålla ordentligt i styret. Handtaget skulle ju säkert hålla de tjugo kvarvarande metrarna.

Mer fel kunde jag inte haft. I samma sekund jag släppte, brast handtaget och påsen for ner på gårdsplanen. "Satan, hoppas att inget gick isönder" tänkte jag. Därefter "ÅNEJ, är det fukt på påsens insida" och slutligen "HELVETE!!! JÄDRANS JÄRNSPIKARS FÖRBANNELSE!! Joey har brödet!!".

Lyckligtvis lyckades jag rädda brödet och juicen/yoghurten hade inte gått sönder. Dessutom var inga frukter mosade. När jag sedan berättade detta för Zivile, skrattade hon åt mig och sa detta inläggets rubrik: "I´m sorry I didn´t see your disaster".

Dressyrlektion!

Idag. på eftermiddagen, red jag faktiskt lektion på C-ponnyn Addie. Det var dressyr som gällde. Det var faktiskt väldigt kul! Addie var väldigt het, och tog man i honom blev han bara värre. Jag fick alltså ta lite och mjukna direkt, och använda rösten mycket. Men som sagt, det var kul och det gick ganska bra!

Just nu är det inte så mycket ridning för min del i övrigt. Här är bara sex hästar och Rens tycker om sina fyra och rider gärna dem själv. Reuben rider Emma, vilket går ganska bra, men han har tröttnat lite på Addie nu, så jag lär få rida honom fler gånger antar jag. Dessutom är det ju sommarlov = mer tid för pojkarna att rida. (En liten presentation av familjen jag jobbar för kommer...)


Addie med ismaskinen för att kyla benen efter ett ridpass

Lata dagar

Här på gården är det för tillfället ganska slappt. Den nuvarande groomen har inte slutat än, vi jobbar tillsammans en vecka för att jag ska komma in i rutinerna, lära mig vilket träns vilken häst ska ha osv. Detta innebär att det jobb som rent tidmässigt är perfekt för en hästskötare, klarar vi av dubbelt så snabbt. Alltså blir det en massa tid över att städa i stallet, sopa hela gårdsplanen, tvätta vattenkroppor osv. Det är som sagt rätt lugnt, lite som en mjukstart alltså.

För övrigt har jag lite problem med att ladda upp bilder. Jag kommer kika mer på det i kväll (har bara lunchrast nu) och sedan fixa de sista detaljerna i menyn (upplägget på kategorierna).

Säg förresten till om det är någon speciellt ni vill läsa om!


Hemma i Sverige har Ester fått kaninungar. I skrivande stund är Humle och DUmle 6 v. Dock bild från förra årets kull..

Nu blir det fart på bloggen igen!

Hallå allihopa!
Bloggen har legat ganska död nu ett tag, skolan och andra saker tog både min tid och insperation. Nu har jag däremot tagit studenten, klarat hästskötarexamen (är alltså Diplomerad Hästskötare) och flyttat till Holland! Jag har fått jobb i ett hoppstall som groom, dvs hästskötare, och denna i blogg kommer jag berätta en del om min tillvaro (väldigt många där hemma vill följa hur jag hade det och bloggen är det bästa sättet kom jag fram till), men precis som innan kommer jag behålla min "nisch" som kunskapsblogg. Räkna alltså med lite praktiska tips om hur du håller hästen ren och teoretiska inlägg där jag tar upp något om till exempel hästens anatomi. Man kan aldrig lära sig för mycket!


RSS 2.0