En liten bettguide

När man väljer bett, kan man inte bara lyssna på experternas råd utan se vad sin egen häst kan tänkas behöva. Med alla bett är storleken viktig. Bettet ska sticka ut ungefär ½ cm vid vardera mungipa, för att inte knipa hästen i munnen. Det kan även vara bra att byta bett lite då och då, eftersom alla bett trycker på olika ställen.


Odelat gummibett
Ett rakt bett är något skarpare än ett vanligt tvådelat bett. Att det är ett gummibett gör effekten något mildare. Eftersom det är oledat får man en eftergift på ena sidan om man tar ett tygeltag på andra. Man måste även passa upp när bettet böjar bli gammalt, eftersom gummit kan hårdna och spricka. Det är då lätt att det nyper hästen i munnen. Vissa hästar får brännsår av gummibett. Passar extra bra till hästar som behöver avlasta lanerna och/eller har tandproblem.


D-bett med kopparrulle
Ett D-betts raka sidor förhindrar bettet att åka igenom munnen och ger även en liten hävstångseffekt. Bettet är tredelat enligt den mildaste varianten, med en rörlig kula i mitten. I det här fallet är den av koppar, och smakar därför mer sött, vilket gör att hästen tuggar bättre. Passar till starka hästar som inte vill tugga på bettet.


Tvådelat bett med parerstänger/Fullcheck
Parerstängerna förhindrar att bettet dras igenom hästens mun och ger ett tryck på sidan av mulen, när man tar ett ledande tygeltag. Det gör hästen mer lättsvängd. Att det är tvådelat gör att man kan arbeta med de två tyglarna var för sig. Passar svårsvängda hästar.


Pessoabett
Ett pessoabetts skarphet kan man själv ändra, genom att flytta tyglarna. Sätter man de längre ner i ringarna, blir bettet skarpare. Bettet har hävstångseffekt och eftersom det saknar kindkedja kan det lätt bli för mycket. Duktiga ryttare kan dock rida på pessoabett utan problem, om de vet hur mycket de får ta. Bettet passar till hästar som behöver variera skarpheten i bettet ofta, kanske pga att de är ojämna i humöret.


Pelhambett
Pelhambettet är ett skarpt bett med hävstångseffekt. Det används med kindkedja. Bettet fungerar som ett förenklat kandar. Har man låga händer är det som ett vanligt tränsbett, medan höga händer peverkar stången och ger starkare effekt. Finns i många olika varianter med eller utan tungfrihet. På ponnytävling ska bettet ridas med deltatygel, annars kan man rida med två tyglar. Används mest på heta hästar som man inte lyckats skola.

 


Kommentarer
Postat av: jennifer

jasså , nej :)

kortaste dagen ;)

2009-10-01 @ 12:05:06
URL: http://jjennifernilsson.blogg.se/
Postat av: Josefine

Jag tycker det översta, det s k novabettet är jättretrevligt att rida på :)

2009-10-01 @ 22:53:42
URL: http://jsohlman.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0