Två cm hit eller dit gör väl inte så mycket, eller?

Att C-ponnyer egentligen är D-ponnyer och att D-ponnyer egentligen är små hästar är ett problem som pågått länge. För folk som inte håller på med hästar kan detta tyckas patetiskt. Vad gör två cm hit eller dit? Hästfolket däremot, blir till eld och lågor så fort som en ponny nästan är för stor. Så vilka regler gäller egentligen vid mätning och vad händer om en ponny visar sig vara för stor? Det tänkte vi ta reda på i följande text.

Att mäta en häst är inte så lätt som det låter. Två av Hästsportens Gemensamma Mätkommité, GMK, godkända mätmän och en veterinär måste närvara vid mätningen. Veterinärens uppgift är att kontrollera att ponnyn är i skick för mätning; den ska inte ömma eller halta och ej vara utsatt för olämpliga preparat. Veterinären ska även kontrollera ponnyns ålder är korrekt.  Anser veterinären att ponnyn i sitt tillstånd inte bör mätas, görs detta vid en annan tidpunkt.

Mätningen sker på en jämn yta som är minst 1,5x3 m stor. Mätmännen ska kontrollera att ponnyn står på ett korrekt sätt, med vikten på alla benen. Under maximalt en timme, får ponnyn stå och slappna av. Om hästen har skor, drar man bort skons tjocklek från mätresultatet. Vid mätningen ska en godkänd mätkäpp användas

Att reglerna är så hårda beror på att många försöker mäta ner sin ponny/lilla häst. Oftast är pengar anledningen till detta. En stor ponny är mer värdefull än en liten häst alternativt en liten ponny i samma kategori. Till exempel kan en maxad ponny vara värd mer än det dubbla än en liten häst. Inom hästvärlden är det inte ovanligt att man hör bisarra historier om vad ägarna gjort för att mäta ner sin ponny. Det finns till exempel ryttare som ridit sin häst till dess att den nästan kollapsat, folk som verkat hästen så hårt att den knappt kan gå på hovarna och andra som i princip svält och torkat ut ponnyn för att få den mindre.

På internationella tävlingar kontrollmäter man i princip alltid ponnyer. En D-ponny får vid mätning på tävling vara upp till 152 cm hög, man räknar med att de blåser upp sig något. Skulle en ponny visa sig vara för stor, har man en viss tid på sig att mäta hästen på nytt hemma. Innan den nya mätningen är gjord får ponnyn inte tävla. Är den fortfarande ponny i samma kategori vid den nya mätningen, är det inte mer med det. Om den däremot är för stor, får den inte längre räknas till den kategori, utan måste istället registreras om, få ny licens med mera.

I den ohästiga världen gör två cm hit eller dit inte särskilt mycket. I hästvärlden får det folk att förvandlas till ohumana varelser, vars ända mål är framgång och pengar. Så jo, två cm hit eller dit har betydelse. I alla fall för en ponnys välbefinnande.

Källa: Svenska ridsportförbundets hemsida


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0