Nödvändiga näringsämnen

Precis som människor, behöver hästar lite olika näringsämnen för att överleva. Här nedan har jag listat de 5 olika sorterna och även skrivit lite kort om dem.


Hästen är en grovtarmsjäsare, skapt för att beta

Energi (MJ)
Energi mäts i Megajoule och behövs för alla livsuppehållande funktioner, så som att hålla värmen och röra på sig.  I kolhydrater och fett hittar man energin, och hästens grundbehov av energi bör fyllas upp av grovfoder, då hästen är skapt för att beta.


Unghästar, föl, dräktiga/digivande ston och högpresterande hästar behöver extra mycket smb.rp./MJ

Protein (smb.rp)
Smältbart råprotein är det protein som hästen kan tillgodogöra sig och som man räknar med i foderstater (ridhästar och hästar i vila behöver 6 g smb.rp/MJ). Största källan till protein är de så kallade proteinsupplementen, alltså speciella proteinrika fodermedel. Exempel på sådana är linfrö och bryggerijäst. I hästens fodersmältningskanal omarbetas proteinet till aminosyror, som hästen använder bland annat för att bygga muskler.

Mineraler
Kalcium, Fosfor, Magnesium, Natruim och Kalium är de mineraler hästen behöver mycket av. Man kan även kalla dessa för Macromineraler. Alla mineraler har betydande funktioner för hästen och källan till dem är lite varierande. Vill man veta mer om dessa bör man läsa om varje mineral för sig.

Spårämnen
Järn, Zink, Koppar och Selen är de mineraler hästen behöver lite av. Man kan även kalla dessa för Micromineraler. De har alla betydande funktioner för hästen och källan till dem är lite varierande. Vill man veta mer om dessa bör man läsa om varje mineral för sig.

Vitaminer
A, B, C, D, E och K är de vitaminer hästen behöver. De har alla betydande funktioner för hästen och källan till dem är lite varierande. Vill man veta mer om dessa bör man läsa om varje mineral för sig. Vitaminer kan vara vattenlösliga eller fettlösliga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0