Mugg

För tillfället går jag bara och hoppas på att det ska bli minusgrader - så att hagarna fryser! Veleda har nämligen fått mugg. Nu håller den visserligen på att försvinna, men det är ju inte helt mysigt i alla fall.


Så, vad är då mugg?
Mugg uppkommer genom en sårinfektion i hästens karled, där huden är extra tunn och känslig, och på grund av de småsår som lätt bildas där, drabbas hästen av en hudinflammation. Sårskorpor i karleden är det karaktäristiska symptomet på mugg. Om inflammationen sprider sig, kan hästens ben även bli varma, svullna, drabbas av rodnad, ömhet och i värsta fall hälta.

Muggen kan sprida sig uppåt och ge hästen rasp. Rasp är ”mugg på benet”, det vill säga samma symptom, men på skenbenet. En vanlig komplikation är lymfangit (inflammation i lymfkärlen = tjocka, svullna ben då ingen vätska transporteras bort.) Behandlas detta inte i tid kan hästen få ett så kallat ”elefantben” och tillståndet blir kroniskt.


Behandling
# Tvätta med mild tvål, till exempel Lactacyd. Jag har även hört att LUX-tvål ska vara bra. Se till att mjuka upp sårskorporna och pilla loss dem, så att du kommer åt bakterierna under skorporna. Skölj noga bort all tvål.
# Torka rent med en handduk eller liknande
# Smörj in karleden med en mjukgörande salva. Helosan fungerar, men själv tycker jag salesylsyrevaselin hjälper bättre. Finns att köpa på apoteket och det brukar stå i Barnavdelningen, då salvan även används på småbarns huvud mot skorv.
#Blir det inte bättre, prova att tvätta med Hexosil eller annan decifiserande tvål/schampoo. Om inte det hjälper, kontakta vetrinär.

Om hästen är svullen i benen får man använda sitt sunda förnuft. Den mår bra av att röra på sig, men man kanske inte borde rida värsta hårda passet. Haltar hästen – kontakta vetrinär.

Förebyggande
Håll hästens karleder så rena och torra det går. Personligen föredrar jag att spola av benen än att rykta dem, eftersom jag ofta inte har tiden att låta leran torka in och därefter borsta rent. Mockar man rent hästens box en gång om dagen, minskar det också risken för mugg. (Hästen kan också få mugg på grund av allergiska reaktioner.)


Övrigt
Allt som ser ut som mugg behöver inte vara det – det finns andra bakterier/virus som ger liknande symptom. Vita ben (den vita huden) är känsligare. Markens/jordens sammansättning (av mineraler osv) kan ha betydelse.



Källa: www.agria.se
(samt eget kunnande sen tidigare)


Kommentarer
Postat av: Aline

Bra inlägg Melinda! Behöver lite tips då Bonnie har mugg också... han har ju 4 vita ben.Han hade lite mugg när jag köpte honom ,nu är det är väldigt fint. Men alltid bra med tips :)

Ha det bra!

2011-12-09 @ 00:11:32
URL: http://alinebonneau.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0