Ridövning!

Hippson har som ni kanske vet ett flertal bra ridövningar på sin hemsida - och flera av dem är till för allmänheten. Här kommer en övning jag använder mig utav lite då och då:

Bli en slarvis i skänkelvikningarna!

Tipstack till:
Anne-Carin Klinge
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson


Om hästen är stel i bogarna finns det ingen bättre övning än den här, intygar Anne-Carin Klinge.
Hon är B-tränaren i dressyr som arbetar på heltid med träningen, plus att hon både har en häst som debuterat Grand Prix och unghästar.
- Jag har hittat på övningen själv och har inte hört om någon annan som använt den, men så kom en elev tillbaka från Eva-Carin Oscarsson och sa att de hade fått rida slarvisar, fast det inte hette så där. Det var lite roligt, säger Anne-Carin.
Vad är då en slarvis? Jo, en skänkelvikning som är extremt dålig. Stretcheffekten blir stor på båda sidorna.
- Det är en supereffektiv övning! Ryggen kommer upp fint på hästarna.
I början brukar eleverna undra vad det är de ska göra, egentligen.
- Men faktum är att det brukar vara en positiv upplevelse. Det känns konstigt första gången, men andra eller tredje diagonalen säger eleverna "aha", menar Anne-Carin.

Gör så här:
Rid övningen i trav. Rid upp på diagonalen med hästen rak så att du tar ut riktningen. Rid sedan skänkelvikning, men rid på innertygeln så att hästen blir något förböjd. Men glöm inte att det ska göras i balans, så du måste stötta med yttertygeln. Låt hästen "tappa" bakdelen så att bakdelen släpar efter.
- Vad som händer då är att du får hästen att stretcha yttersidan mycket och den blir tvungen att komprimera innersidan. Det blir ett dragspel på bägge sidor plus att du får hästen att träda över väldigt mycket med framdelen. Den stretchar när den korsar, varje steg blir en liten stretchning på båda sidorna.
Skillnaden mot en vanlig skänkelvikning är att hästen då inte stretchar sin yttersida på samma vis, eftersom den i vanlig skänkelvikning i princip ska vara parallell med långsidan.
- Du behöver inte tvära brant för att få effekt, från hörn till hörn i ett 40-ridhus är bra. Om du tvärar för brant kan hästen tappa balansen och du vill att den ska vara i balans så att den vågar släppa till, förklarar Anne-Carin."



Källa: Hippson.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0