Svampattack


Okej, det är inte svampar ala flugsvampar som börjar växa på hästen, utan snarare är det små runda fläckar som tappar hår och får äckliga skorpor (har dessvärre ingen bild, men ni kan säkert googla)

Vet ni hur fruktansvärt drygt det är när man har en häst med någon form av hudinfektion? All utrustning ska separeras och decinfiseras med jämna mellanrum. Man ska tvätta händerna var och varannan minut osv för att inte riskera att sprida bakterierna vidare.

En av hästarna här har haft svamp och håller nu äntligen, efter en månad, på att bli helt frisk igen (svampställena är nu "bara" hud och päls har så smått börjat växa ut igen - vi håller dock fortfarande saker och ting separerat). Efter att ha provat olika mediciner/tillskott i maten, Betadine-salva (typ som jodopax) med mera, fick vi ett bra tips från en annan vetrinär: Citron!

Citroner är som ni säkert vet väldigt sura - de har alltså lågt pH. Detta tror jag torkar ut svampen (jag orkade inte leta så noga efter någon vetenskapligt bevis) och hur som helst fungerade det kanon! Nu, om någon annan häst har en liten misstänksam fläck, blir det direkt citron på!

In English: It´s horrible when a horse has a skin-desiese (like ring worm or "Skin fungi" (in dutch it´s called schimmel I think). A great tip that kills the "skin fungi-bakterias" is lemon! The low pH probobaly dries them out, very practical.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0