Se upp för sandkolik!

Vid den här tiden av året är det - tyvärr - ganska vanligt med sandkolik, framför allt i södra Sverige. Gräset börjar växa och hästarna försöker äta det och får på köpet en massa sand i tarmarna.

Hur du ser att hästen har kolik
Symptomen kan variera något beroende på hur allvarlig koliken är. Tittar hästen mot maten, ligger/rullar den sig mer än vanligt i boxen, verkar den allmänt upprörd, kastar den sig runt eller kanske den matvägrar?


Att göra vid ett kolikanfall
# Kontrollera hästens temperatur och puls.
# Lyssna efter tarmljud (lägg örat mot hästens bukvägg vid flanken). Kurrande ljud och liknande är positivt. (Det är för övrigt bra att veta hur din hästs tarmljud låter när den är frisk, och tänk på att höger och vänster sida låter lite annorlunda.)
# Kontrollera slemhinnornas färg.
# Kontrollera avföring (om den har någon) - mängd, konsistens, färg, lukt?
# Ring veterinär och berätta det du nu vet och lyssna på deras råd/vetrinären kommer och behandlar din häst.
# Vid endast lätt kolik: Låt hästen röra sig fritt under uppsyn, alternativt promenera med den (undvik ansträngande saker så som ridning och longering). Ge inget foder.


Att förebygg sandkolik
Det bästa är självklart om man kan undvika sandkolik och ett sätt att göra detta är att ge hästen loppfrö. Loppfrön bli klibbiga i fukt och hjälper till att föra ut sanden ur hästens tarmar. Ger man hästen olja i samma mål som loppfrön minskar man loppfrönas effekt. Det finns inga direkta rätt och fel i hur mycket man ska ge, men vanligt är 1-3 dl/dag. Loppfrön är för övrigt relativt dyrt.


Kommentarer
Postat av: Sofia

SV: tack, det var just därför jag föll för det! Den starka färgen gör sig såå bra på sommaren! :)

2012-05-03 @ 12:42:09
URL: http://sofialiiindstrom.blogg.se/
Postat av: felicia - fotokobran

hoppas att du får en bra helg, endast några få dagar kvar nu! Sen kan man slappna av!:D

2012-05-03 @ 23:16:38
URL: http://fotokobran.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0