Flyinges Hippologigymnasium

Jag får ofta frågor om Flyignes Hippologigymnasium, och därför tänkte jag berätta lite om programmet.



Hippologigymnasiet, även kallat HG, är i grund och botten ett naturvetenskapligt program och beroende på vilken inriktning man väljer kan man antingen få full naturvetenskaplig kompetens eller mer hästkurser. Upplägget är enligt mig väldigt bra, och gillar man inte vanliga naturvetenskapliga inriktningar är detta perfekt. Även för hästhållarna är det ypperligt. Flyinge klingar bra i allas öron och skulle man någon gång tröttna på hästar, har man trots allt en bra grundutbildning. Kärnämnena etc läses på en vanlig gymnasieskola i Lund.



Alla lärare är väldigt duktiga och även hästarna är välutbildade. Självklart måste man kämpa lite när man rider, men när man gör rätt, gör även hästarna rätt. I takt med utbildningens gång får man rida för bättre och bättre tränare, och man lär sig även att köra och arbeta hästen framför vagn. En av höjdpunkterna enligt mig är just nu inkörningen av 4 tvååriga hästar.



Jag är alltså väldigt nöjd med Flyinges/Vipans utbildning och upplägg. Att man sedan får möjligheten att knyta flertalet kontakter, delta i roliga interna tävlingar, gratis inträde till tävlingar, biljetter till clinicar m.m. är ju bara en bonus! Senast på MMB-clinicen stod jag och några kompisar (en av dem på bilden) och värvade folk till gymnasiet.

Är det något ni undrar över om gymnasiet är det bara att fråga på!
Förresten, tycket ni att jag ska skapa en Flyingekategori?


Velles promenad i hagen


De två strecken längst ner på bilden är hagöppningen..

En fördel med all denna snö är att det blir så tydliga spår. Igår, när jag gick för att hämta Velle i hagen, kunde jag lätt tyda hur hon rört sig och vad hon gjort.

Se min lilla vackra skiss för närmare info ;)


Naturliga förutsättningar



Hästen är ett/en:
# steppdjur
# gräsätare
# flykt/bytesdjur
# flockdjur
# vanedjur
# territoriellt djur
# stort, starkt djur

Dessa naturliga förutsättningarna bör man ha i åtankte vid all hästhantering.

Långritt i snön!

Var ute i snön igår och red en lång runda på ca 2 h, tillsammans med en annan från stallet. Detta var mycket härligt och Velle skötte sig exemplariskt :D



Såhär nöjd var hon efteråt...


Velle är lättskodd


Bild från förra gången hovslagaren var där.

Det viktiga vattnet!



Rent vatten är en förutsättning för liv, något som gäller för såväl människor som hästar. Hästens underhållsbehov av vatten är 5 l/100 kg häst, och en hårt arbetande häst behöver mycket mer, minst 10-15 l/100 kg häst. Det är dessutom viktigt att vattnet har god kvalitet, eftersom hästens magsäck är uppbyggs på ett sådant sätt att mat, vatten och sagsyra inte blandas. Istället rinner vattnet bara förbi, utan att renas av syran.

Hästar dricker snabbt, mycket/gång och sällan eftersom de är flyktdjur och det då innedär en fara att dricka. På grund av detta föredrar de "öppna vattenspeglar" och väljar alltså hink före vattenkopp. Skulle hästen dock bara ha vattenkopp, är det viktigt att den har bra tryck: ett flöde på minst 8 l/min. Om inte är det risk att hästen tröttnar på att dricka och därför inte får i sig allt vatten.

Hoppträning


Simply och Marcus. En bild från min tysklandspraktik förra året.

Varje dag skriver jag lite kort om vad jag o Velle gjorde/red/tränade, hur det gick etc i "stallboken". Följande är citerat från gårdagens referat:

Hoppade på Fridhill för Petra. Mycket markarbete, hoppning på volt med 4 hinder och studs m.m. Velle duktig men trött från dressyren igår, fick lite mjölksyra på volten. Höger varv svårast! Hoppade liten bana i slutet med mycket mjuk hand och inga krav. Ganska nöjd. /Melinda


Idag kom jag 3 h för tidigt till skolan...



Så glad man blir när man kommer till skolan och inser att första lektionen är inställd. Tre timmars håltimme och ingenting att göra. Jippie!

Ny kategori!

I menyn till höger hittar ni nu kategorin Teoretisk ridning. Där kommer jag gå in på sitsens alla delar, ridövningar och mycket mycket mer. Enjoy :)


Det är mycket att tänka på när man rider...


Veckans planering


Jag och Baltazar rider fram. Foto: Andrea B.

Velle får ingen vila denna veckan, för vi vill inte ha en galen häst :)

Måndag-Söndag: Varierad ridning; dressyr, hoppning, markarbete etc.

Fast nu ljög jag lite. Idag (torsdag) ska hon faktiskt longeras.

Snälle Velle

Men tanke på den katastrofala dressyrträningen häromdan, kan jag med glädje meddela att hoppträningen dagen efter gick kanon!

Det var mest markarbete och vi la mycket vikt på att rida noggrant. Velle var så fin! Hon gick i form i stort sett hela passet, även över de längre bomserierna, vilket hon aldrig gjort förr. Mot slutet fick jag ha mer och mer ben på henne - hon började bli trött och då även lite framtung. Trots det kändes det jättebra och vi fick mycket beröm av Petra :)

Dock sa Petra att jag gjorde någon konstig studsig rörelse med kroppen precis innan hinder. Jag har verkligen ingen aning om vad hon menade, så jag ska granska lite filmer för att se vad det kan vara och kanske om jag kommer på en lösning till problemet..


Jag måste förresten fotta helkroppsbilder utan täcke, så jag kan visa skillnaderna på Velles hull och muskler. Hon vilade sig i form i vintras ;)

Varför Gurkan?

Varför Velle ibland kallas Gurkan kan ni även läsa HÄR

Gurkan var ett av förslagen på häftiga smeknamn Veleda fick i oktober. Då var hon ju väldigt lång och smal, som en gurka...


Igår: Galna Gurkan!

Igår gick det nästan katastrofalt dåligt på ridningen. Det hela började men att sista lektionen på Flyinge drog över med 20 minuter och hela min redan pressade tidsplan falerade. Resultatet blev att göra iordning Velle på 5 minuter och gå till träningen på 10 (normalt sett tar det 20).

När vi är halvvägs till träningen, börjar Velle fjanta och kastar sig tillbaka. Jag tappar henne, hon vänder och rusar i full galopp till stallet, på den hala gatan. Jag var fly förbannad! (Såhär i efterhand borde jag lett henne i ett långt grimskaft och med kedja, istället för i tyglarna, men det är ju lätt att vara efterklok.) Väl på stallet har några fångat in Velle och hon har lyckats trampa sönder tyglarna. Snabbt på med nya och efter lite om och men är vi iväg igen. Denna gången satt jag på ryggen och mamma ledde (med grimskaft+kedja). Velle testar lite, men tillslut kommer vi fram.

Det lilla missödet gjorde att vi bara hade 10 min kvar av lektionen, men Eva var snäll nog att låta mig rida kvar på den efter migs lektion. Alltså hade hon ordinarie lektion med en annan och gav mig lite tips och sånt. Jag och Velle var rätt osams i början, men så rådde Eva mig att gå ner i skritt och rida Velle i låg form. Efter ett tag började jag även med skritt-travögergångar och i slutet också galopp. Det gick bra efter ett tag, hehe.. Ända problemet var att tyglarna var för korta, jag kunde inte ta ledande tygeltag utan att påverka yttersidan. Lyckat.

I alla fall, vad lärde jag mig av detta?
# Velle blir väldigt vild om hon vilar en dag
# Jag är det smarta av mig och Velle, så istället för att bråka/"tvinga" henne till något, ska jag "lura"/övertala henne.
# Det är inte bra att vara stressad, hungrig, trött, frusen och irriterad när man påbörjar en dressyrlektion med en trotsig häst.

Veledas smeknamn



Kärt barn har många namn, brukar man säga.
Veleda är då minst sagt ett kärt barn, i alla fall enligt denna definition.

Se själv:
Velle
Vellepelle
Vellus
Velera
Vellis
Velsinki
Vildning
Gurkan
Matvrak
Skrutt
Surskalle

Vad kallas din/dina hästar?

Film från hoppkursen



Jag har nog inte sagt att jag var på hoppkurs på Flyinge Rf förra helgen? Här kommer i alla fall en liten film från andra dagen.

Stoppet i slutet var helt mitt fel! Jag blev lite passiv och gav ingen eftergift, så Velle trodde ju att jag sa åt henne att stanna. Man lär av sina misstag ;)

Veleda var rätt pigg hela kursen. Till exempel slaktade hon ett bakbenstransportskydd i protest över att hon hade de på sig, bockade och steppade rundor och busade lite mer än vanligt. På filmen har hon dock lugnat ner sig lite, hon kickar bara en gång...


Jag längtar tills man kan rejsa på fälten...


Nödvändiga näringsämnen

Precis som människor, behöver hästar lite olika näringsämnen för att överleva. Här nedan har jag listat de 5 olika sorterna och även skrivit lite kort om dem.


Hästen är en grovtarmsjäsare, skapt för att beta

Energi (MJ)
Energi mäts i Megajoule och behövs för alla livsuppehållande funktioner, så som att hålla värmen och röra på sig.  I kolhydrater och fett hittar man energin, och hästens grundbehov av energi bör fyllas upp av grovfoder, då hästen är skapt för att beta.


Unghästar, föl, dräktiga/digivande ston och högpresterande hästar behöver extra mycket smb.rp./MJ

Protein (smb.rp)
Smältbart råprotein är det protein som hästen kan tillgodogöra sig och som man räknar med i foderstater (ridhästar och hästar i vila behöver 6 g smb.rp/MJ). Största källan till protein är de så kallade proteinsupplementen, alltså speciella proteinrika fodermedel. Exempel på sådana är linfrö och bryggerijäst. I hästens fodersmältningskanal omarbetas proteinet till aminosyror, som hästen använder bland annat för att bygga muskler.

Mineraler
Kalcium, Fosfor, Magnesium, Natruim och Kalium är de mineraler hästen behöver mycket av. Man kan även kalla dessa för Macromineraler. Alla mineraler har betydande funktioner för hästen och källan till dem är lite varierande. Vill man veta mer om dessa bör man läsa om varje mineral för sig.

Spårämnen
Järn, Zink, Koppar och Selen är de mineraler hästen behöver lite av. Man kan även kalla dessa för Micromineraler. De har alla betydande funktioner för hästen och källan till dem är lite varierande. Vill man veta mer om dessa bör man läsa om varje mineral för sig.

Vitaminer
A, B, C, D, E och K är de vitaminer hästen behöver. De har alla betydande funktioner för hästen och källan till dem är lite varierande. Vill man veta mer om dessa bör man läsa om varje mineral för sig. Vitaminer kan vara vattenlösliga eller fettlösliga.


Praktikplats fixad

V. 21-23 har vi praktik.

Jag ska till Stuteri Billinge, och det kommer nog bli super :)


Skola igen



Då var det tillbaks till skolan idag. Första Flyinge-dagen är på måndag och den inleds med ett gigantiskt prov. Tänk er ett prov på allt ni vet om foder, och lite till.

Dressyrträning

Velle börjar bli pigg och ha lite mer åsikter om hur hon ska arbeta. På dressyrträningen igår till exempel, testade hon mig ett antal gånger. Med tränaren Evas hjälp gav dock mycket arbete resultat.. och ett trött ekipage.

I traven tyckte Velle inte att hon skulle trava. Istället började hon galoppera kort/studsa på stället.
Istället för att sakta ner till trav igen, fick jag driva på henne frammåt i galopp och efter ett antal varv sakta av. Detta för att om man tar tillbaka och tillbaka, slutar det ju med att Velle står still, och då har hon ju på sätt och vis fått vad hon ville - en paus. Anledningen till att hon började galoppera var ju för att det blev för jobbigt för att trava.
Behöver jag säga att efter galopp på en liten volt var det lättare att trava och Velle skötte sig utmärkt efter det?

Mina kunskaper i att rita är förträffliga! Denna tog ca 10 min...

Galopparbetet förtjänar nästan ett egen inlägg...


Snö igen



Nu ligger det snö på marken igen.

Hästfynd - den nya annonssajten

Ingen har väl undgått att flera av de större annonssajterna har försvunnit? Som plåster på såren har nu Hästfynd.se startat.

Hästfynd är ett annonstorg för allt inom häst- och ridsport. Dessutom är det helt gratis.

För att komma dit, klicka på bilden eller HÄR.


Någon som är i behov av lite prylar?



Kontakta mig då ;) Har massor av grejer jag behöver bli av med. (Ganska billigt dessutom)

Mål 2010


Varför lyckas alltid de bra bilderna förstöras av lite tråd?


2010 är ett år av kunskap och utveckling!

Mitt och Veledas prestationsmål under 2010 är att hoppa minst en felfri 120-runda på tävling, för att kunna söka in till Talang Skåne i december. För att klara detta ska vi hoppa lokala 1 m tills allt sitter och vi känns redo att gå upp i klasserna. Därefter ska vi tävla 110 cm lokalt och regionalt under resterande innesäsong och även de första utetävlingarna. När vi är redo debuterar vi 120 cm och beroende på hur det går blir nästa tävling 110 cm eller 120 cm.

För att klara detta måste dock både jag och Veleda utvecklas en del, och för att underlätta det jag jag satt upp lite mål och även vad jag kan göra för att klara dessa.

Jag ska bli bättre på
# rida olika avstånd
# taxering - känna avstånd och påverka anridningen till hindret
# kontrollera tempo, steglängd och takt
# hur olika träning påverkar hästen
# hästkunskap, så som sjukdomar, exteriör m.m.
# kroppskontroll, kondition, styrka

För att klara detta, ska jag rida över mycket bommar med olika avstånd och få in olika många galoppsprång. Jag ska även tempoträna och lära känna Veleda och hennes galopp bättre. Dessutom blir det mycket teori att plugga in samt en del konditions- och styrketräning.

Veleda behöver bli starkare, lydigare och överlag gå bättre i all grundridning. För att klara detta blir det till att träna, träna, träna. Klättra, hoppa studs, rida dressyr och helt enkelt bara rida massor, utan att överanstränga henne.

Om 2010 ska bli ett år av kunskap och utveckling, kommer det krävas att jag lägger manken till och inte ligger på latsidan. Jag ska ta tillvara på varje minut!


RSS 2.0